StoryEditorOCM
SplitKAZNA I SVETINJA

Puljak tvrdi da ga se globama politički ucjenjuje, taknuo se i Veže: Ovo je u nas dosad neviđeno, sve ću ih prijaviti!

Piše Ana Franić
30. ožujka 2023. - 11:49

Gradonačelnik Ivica Puljak za danas je sazvao konferenciju za novinare nakon što mu je Državni inspektorat zbog radova na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži u Vili Dalmaciji rješenjem razrezao još jednu novčanu kaznu od 100.000 kuna.

- Ovdje smo da vam prezentiramo nešto što se nije dogodilo nikad u Hrvatskoj, ali vjerujem i šire isto tako. Dakle, 7. ožujka je izdano rješenje u kojem se mene osobno kažnjava sa 100 tisuća kuna i prisiljava na obustavu građenja.

Onda 27. ožujka se izdaje rješenje s kaznom od opet 100 tisuća kuna i prisiljava se na uklanjanje rekonstruiranog dijela, dakle na građenje.

Imam dvije odluke - jedno rješenje u kojem me se prisiljava na obustavu građenja i drugo gdje se prisiljava na građenje. I prijeti se kaznom ako se ne napravi to što oni žele da će se izdati nova kazna od 120 000 kuna. Dakle sve što napravite - građenje 120 tisuća kuna, negrađenje isto 120 tisuća kuna!

Ovo je tipična politička ucjena kojoj se mene osobno i našu političku opciju želi spriječiti da djeluje u ovom društvu jer se izdaju besmislene kazne, a niti jedan pravni stručnjak kojeg smo kontaktirali ne zna što da se radi.

image
Duje Klarić/Cropix

Pored toga je izdan i prekršajni nalog u kojem se Grad i ja osobno kažnjavamo zbog neizvršenja rješenja za koje je povjerenica Mirna Veža u primopredajnom zapisniku rekla da je izvršeno, a sada se zbog toga kažnjava Grad Split i ja osobno.

Oba ova čudna rješenja u kojima se prisiljava da se gradi, a onda da se ne gradi su isto napravljena nakon što je povjerenica konstatirala u zapisniku da je sve u redu. 

Ovo je neprikosnoveni politički pritisak i ne preostaje mi ništa drugo nego da o ovome izvijestim pravne i političke europske institucije jer ovo je pritisak da se ostavimo politike da prestanemo s uvođenjem reda, zavrnuli smo špine svima i sad se svi pomalo osvećuju i ucjenjuju. Nećemo na to pristati - kazao je Puljak.

Prekršajnim nalogom od 30.000 kuna kazne Gradu i 3000 kune kazne Puljku, istaknuo je da je obuhvaćeno ono što je povjerenica konstatirala da je napravljeno u zapisniku.

- Primopredajni zapisnik je svetinja demokracije, ako se nešto ovako dogodi, mi koji preuzimamo vlast bi trebali preispitati sve primopredajne zapisnike svih gradonačelnika u povijesti Splita - kazao je.

Na pitanje kako će ova situacija odraziti na poslovanje Vile Dalmacije koja je popularni izbor za razne svečanosti, odnosno jesu li sva ta planirana događanja upitna, Puljak je rekao kako ne zna odgovor na to pitanje jer ne zna što treba raditi.

Na novinarsku opasku kako u prekršajnom nalogu stoji da Puljak nije postupio po naredbi inspekcije i uklonio ono što je položeno u zemlju, nego su izvršeni radovi formiranja crne jame koja je poslužila za Vilu Dalmaciju, Puljak još jednom ponavlja kako se to odnosi na dio koji je Mirna Veža konstatirala da je napravljeno.

Na pitanje koji su mu idući pravni koraci, kazao je kako će iskoristi sve pravne mogućnosti koje ima na raspolaganju, ali kaže da ni pravnici u ovom trenutku ne znaju što napraviti jer su rješenja kontradiktorna.

Na pitanje da pojasni drugo rješenje kazao je kako jednostavno mora ukloniti nove cijevi i vratiti stare.

- Ali to je nemoguće jer ih više nema. Ako to napravim, zaradit ću kaznu jer se gradi po prvom rješenju.

image
Mario Todorić/Cropix

Potvrdio je novinarima kako nakon 1. srpnja 2022. godine kada je došao na vlast, u Vili Dalmaciji nije bilo radova.

- Radovi su završeni i prije nego što je izdano rješenje građevinske inspekcije, što je i sama konstatirala, a izdala je kaznu zbog radova - rekao je Puljak.

Sve se, naravno, moglo prevenirati da se izdala građevinska dozvola koju izdaje Grad Split, pa je novinare zanimalo kad će taj dokument.

- Projekt smo naslijedili od bivše vlasti i tada prema dokumentaciji nije trebala građevinska dozvola. Kad smo saznali da treba, ja sam naredio da se stane i sve vrati u prvobitno stanje. Proces izdavanja dozvole je u tijeku - objasnio je gradonačelnik.

Na pitanje namjerava li platiti sve te kazne odgovorio je kako će pokušati sve da ne plati.

Pitali smo gradonačelnika da nam pojasni ulogu i odgovornost Marijane Bronzović koja je bila odgovorna osoba za taj projekt, međutim nije bio baš konkretan u odgovoru.

- Ona je bila pročelnica u tom trenutku, ali inspekcija prebacuje odgovornost na one koji su odgovorni - najprije Andro Krstulović Opara, pa Mirna Veža pa ja - kazao je.

Medijima je priznao kako nije pitao Vežu o cijeloj situaciji jer više nije u gradskoj upravi, već na Županijskom sudu.

- Ona bi se isto trebala očitovati - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 04:05