StoryEditor
Splitlome se nadležnosti

Puljak sa suradnicima obišao Hrvojevu i Istočnu obalu, pa za urnebes koji je ostao nakon rušenja štandova optužio Lučku kapetaniju i Županiju: ‘Tamo gdje je Grad nadležan, sve ide brzo...‘

Piše Milena Budimir Vojko Bašić/cropix
21. siječnja 2022. - 15:43

Od vrha Hrvojeve ulice pa do Željezničkog kolodvora, od Srebrnih vrata do Istočne obale, po sunčanom danu, kakav je bio današnji, treba vam u vrh glave pet minuta šetnje. Nogu pred nogu. Polako.

Dok šetate u ovom trenutku ipak trebate gledati češće u pod nego li oko sebe, jer je na putu preko Pazara sve puno otpada nastalog uklanjanjem štandova poslaganih uz zid Palače. No, taj detalj u ovom trenutku baš nikog ne brine. Svatko s kim smo u prolazu razgovarali bio je oduševljen činjenicom da, neki od njih i prvi put u životu, vide kako uistinu izgledaju Dioklecijanove zidine.

Pred Srebrnim vratima, oslobođenim od štandova, razgovarali smo s gradonačelnikom Ivicom Puljkom i njegovim zamjenicima Antonijom Kuzmanićem i Bojanom Ivoševićem, taman prije nego li su se potrudili medijima, a tako i građanima, pokazati, kako nam rekoše - kako bi izgledao grad Split da njime upravlja Grad Split.

image
Vojko Basic/Cropix

- Željeli smo vam pokazati kako neke stvari mogu u državi funkcionirati, a druge jednostavno ne. Ovo nije samo lokalna tema, jer pokazuje zašto su neki gradovi i krajevi u problemu, započeo je gradonačelnik Puljak, dok su kamioni iza njegovih leđa odvozili konstrukcije nekadašnjih štandova iz Hrvojeve.

- Ovo područje, Srebrna vrata i Hrvojeva se sređuju vrlo brzo, jer Grad Split ovdje ima ingerenciju nad tim, ovaj je prostor bio devastiran desetljećima i malo je ljudi vjerovalo kako išta možemo postići, a vidite, radovi se odvijaju i ovo će brzo postati reprezentativan dio grada, rekao je Puljak.

Potom se sva svita spustila do Istočne obale, gdje se konture nove obale pokazuju s jedne strane državne ceste u svoj svojoj ljepoti, dok je s druge strane ceste - totalni urnebes. I to je blag opis. Ograde, razbijen pločnik, naslagana građevinska šuta... Katastrofa.

image
Antonio Kuzmanić, Bojan Ivošević, Igor Skoko i Ivica Puljak
Vojko Basic/Cropix

Za radove na tom dijelu kazao je gradonačelnik - trebaju dozvolu ili Lučke kapetanije ili Županije Splitsko-dalmatinske:

- Odlučili smo riješiti problem ovih nelegalnih kioska, za koje baš svi znaju da su nelegalni, ali ovaj proces predugo traje, sedam mjeseci skoro. Susreli smo silne zavrzlame, višak birokracije i možda čak i opstrukciju na nekim razinama, rekao je.

- Istočna obala grada Splita, kroz koju ide državna cesta, u našem zemljišniku ne postoji, baš kao ni ovaj nogostup na kojem stojimo. Za zemljišnik je vrijeme stalo 1951. godine, kada se ovdje upisala Direkcija luka Srednjeg Jadrana, koja danas više i ne postoji, priču je dodatno začinio dogradonačelnik Ivošević, opisujući kroz koje more beskorisnih papira, suludu birokraciju, pravilnike i nivoe ovlasti se trebalo prolaziti u namjeri da se uvede red u sam centar grada.

- Nemoguće je uvoditi red tamo gdje država otvara prostor za toliko nadležnosti, da na kraju baš nitko nije nadležan, kazao je.

Nada se, veli, kako su napokon uspjeli postići dogovor sa Županijom, pa im se više zahtjevi neće vraćati na ponovno razmatranje. Očešao se i o Lučku kapetaniju Split, podsjećajući kako je ista ne tako davno bez ikakvih problema na Firulama uklanjala nelegalne ugostiteljske objekte, ali se u samoj luci odbila miješati.

- Država nam je ovih sedam mjeseci okrenula leđa! Odbijali su postupati, a Županija je tražila dlaku u jajetu, kazao je Ivošević.

image
Vojko Basic/Cropix

Razumije da su građani iziritirani stanjem na pločniku koji nije pločnik, nova garnitura vodećih u Splitu ima volju sve dovesti u red - samo traže da ih se pusti na miru.

Ako se sve smiri i Grad stvarno krene u komunalno uređenje pločnika - on bi trebao izgledati poput druge strane ceste, popločan kamenom.

- Vjerujem kako će ovo ljeto ova šetnica biti reprezentativna s obje strane ceste, naglasio je Ivošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 06:06