StoryEditor
SplitNIŠTA PROGRAMSKA SURADNJA

Puljak priželjkuje pravu koaliciju s Mostom i SDP-om gdje bi lakoćom vladao Gradom s 19 vijećnika: Naš rezultat je tako dobar, mislim da ćemo se lako dogovoriti

Piše Split SD
2. srpnja 2022. - 10:29

Ivica Puljak danas je na konferenciji za novinare na Poljani Tina Ujevića govorio je o legitimitetu proteklih izbora zajedno s kandidatima za zamjenike Bojanom Ivoševićem i Antonijom Kuzmanićem. Kazao je kako su rezultate izbora dobro predstavili analitičari ali i Most i SDP.

- Oni koji uporni manipuliraju brojevima i hoće zavarati javnost to je HDZ i ta ekipa. Mene ne čude kako rade osječki doktori čije su se skripte i statistike pogubile po putu ali me čudi kada takve bisere prosipa nestranački kandidat HDZ-a gospodin Đogaš. I zato smo danas javnosti predstaviti jednu kratku analizu izbora uspoređujući njihov legitimitet od 2009. godine.

- Zaključak je da su naši birači izašli u većem broju, problem je u drugim strankama koje nisu uspjele motivirati svoje birače.Lista Centra ima najveći postotak birača otkad se izboru provode po ovom modelu. Tako da nema nikakvog problema s legitimitetom. Što se tiče kandidata, jedino je Željko Kerum 2009. godine imao više birača od mene u ovom izborima, ali kad se napravi postotak po izlaznosti, tada ja imam najveći postotak od 48,73 posto.

Kad se usporede izborni rezultati prošle i ove godine, lista Centra ima 5000 više glasova nego prošle godine,a sve ostale liste zajedno kad se zbroje imaju pad najveći ima g. Kerum od 60 posto, a najmanji pad imaju HDZ i Most.

Birači Centra su izašli u većem broju i dali veći legitimitet ovoj vlasti. Želim dodati da smo osvojili 15 mjesta u Gradskom vijeću i želimo imati najveću većinu, pružili smo ruke i Mostu i SDP-u, s obje strane političkog spektra, nadam se da će prihvatiti i da ćemo imati većinu od 19 glasova.

Bio sam u kratkom kontaktu s gospodinom Markotićem i gospodinom Barbirom i dogovorili smo se da ćemo nakon drugog kruga izbora porazgovarati s obzirom da su to ljudi kojima je javni interes na prvom mjestu i nadam se dogovoru oko većine u Gradskom vijeću te da će se ono brzo konstituirati kako bismo nastavili tamo gdje smo stali - kazao je Puljak.

Na pitanje je li razgovarao s Peđom Grbinom, predsjednikom SDP-a, kazao je da nije, već samo s Damirom Barbirom, predsjednikom splitskog SDP-a.

Naveo je još da je ono što bi njegova opcija željela da suradnje, bilo s SDP-om ili Mostom ipak budu formalnije prirode, odnosno da bi pokušali dogovoriti koaliciju, no sve je stvar razgovora nakon drugog kruga, najavljuje Puljak.

Na pitanje znači li to da bi netko iz Mosta i SDP-a bio predsjednik Gradskog vijeća kazao je kako će svi detalji biti poznati nakon izbora.

- S obzirom da smo dobili 15 mandata, mi nećemo nikoga ucjenjivati, mislim da ćemo se vrlo lako dogovoriti o svemu, naš rezultat je tako dobar. Svi su vidjeli što građani žele - naveo je Puljak.

Optužbe HDZ-ovog Tonija Piplice da su Puljkovi sin i kćer slali SMS-ove biračima da izađu na izbore nazvao je glupostima, a novinarima je priznao kako su mu djeca bila promatrači na izborima na volonterskoj bazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2022 15:44