StoryEditorOCM
SplitIDEMO PONOVNO

Puljak poništio natječaj za gradske stanove i donio novi pravilnik: doznajte tko će i pod kakvim uvjetima imati pravo na najam

Piše Diana Barbarić
8. rujna 2021. - 13:39

Gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak donio je novi Pravilnik o davanju stanova u najam kojim su revidirana mjerila za utvrđivanje Liste reda prvenstva.

Pravo na dodjelu stana u najam, sukladno novim pravilima imat će punoljetni državljani Hrvatske koji imaju prebivalište u Splitu neprekidno najmanje 15 godina, nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu nikakvu drugu useljivu kuću ili stan, ne stanuju u odgovarajućoj kući ili stanu u vlasništvu svojih roditelja ili roditelja bračnog druga...

Uvjet je i da te osobe nisu ostvarile odgovarajuće pravo na stambeno zbrinjavanje po nekom drugom propisu, ali i da već ne koriste odgovarajući gradski stan. Nadalje, ne bi smjeli imati u vlasništvu ili suvlasništvu niti poslovni prostor ili sličnu građevinu, ali i sve vrste zemljišta površine većih od jednog hektara.

Ne smiju imati ni nikakvu drugu imovinu čija ukupna vrijednost prelazi 75.000 kuna. Iznimka je registrirano osobno vozila koje služi za prijevoz člana obiteljskog domaćinstva po osnovi invaliditeta.

Osobe koje se budu natjecale za gradski socijalni stan bit će diskvalificirane ukoliko su se dovele u nepovoljniji stambeni položaj prodajom, darovanjem ili zamjenom nekretnine, odnosno na bilo koji drugi način i to u zadnjih deset godina prije objavljivanja javnog natječaja.

Imovinski cenzus

Tu je postavljen i imovinski cenzus. Ukupni prosječni mjesečni prihod po članu obiteljskog domaćinstva ostvaren u prethodnoj godini ne smije preći strogo određene iznose. Za samca je to 50 posto iznosa posljednjeg objavljenog podatka o prosječnoj mjesečnoj isplaćenoj neto plaći po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske , a za obitelj s dva ili više članova 30 posto tog iznosa. Ove uvjete morat će kumulativno ispunjavati podnositelj zahtjeva i svi članovi obiteljskog domaćinstva navedeni u zahtjevu za davanje stana u najam.

Primjerice, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u lipnju ove godine je iznosila 7 175 kuna, pa se ravnajte po tome.

Lista prvenstva utvrđivat će se temeljem stambenog i socijalno – zdravstvenog statusa, vremenu prebivanja na području Grada Splita, godinama radnog staža ostvarenog u Hrvatskoj, statusu hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, te konačno i prethodnoj Listi prvenstva

Kako nam javljaju iz gradske uprave, razlog donošenju novog pravilnika je upravo potreba da se u prioritet pri utvrđivanju budućih korisnika gradskih stanova stavi socijalno najugroženije građane poput osoba s utvrđenim invaliditetom, samohranih roditelja, roditelja njegovatelja… U utvrđivanju novih mjerila, uz predstavnike Službe za gospodarenje gradskom imovinom sudjelovali su i predstavnici Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju, Centra za socijalnu skrb Split i Udruge Most.

Izradi novog Pravilnika i utvrđivanju novih mjerila pristupilo se nakon što Povjerenstvo za davanje stanova u najam nije usvojilo Prijedlog Liste reda prvenstva utvrđen po Natječaju raspisanom u studenom 2019. godine, a na koji je podneseno ukupno 242 zahtjeva.

Gradonačelnik Puljak je zbog toga donio Zaključak o poništenju spomenutog natječaja, a tijekom rujna se planira raspisivanje novog Natječaja za davanje u najam stanova socijalno ugroženim građanima Grada Splita.

Napomenimo i to da nikada nije javno objavljen popis gradskih 'socijalnih' stanova: javnost ne zna koliko ih točno ima, gdje se nalaze ni tko su im korisnici.

Kvadrature ovise o broju članova

Neće svatko dobiti stan iste veličine. Pravilnik je odredio i odgovarajuću stambenu površinu ovisno o broju članova obitelji, i to:

- za samca – garsonijera do 25 m2

- za dvočlano obiteljsko domaćinstvo – stan površine do 40 m2

- za tročlano do četveročlano obiteljsko domaćinstvo –stan površine do 65 m2 ,

- za peteročlano do šesteročlano obiteljsko domaćinstvo – stan površine do 75 m2

 - za sedmeročlano do osmeročlano obiteljsko domaćinstvo – stan površine do 85 m2 ,

- za svakog daljnjeg člana dodaje se po 5 m2

Novi Pravilnik prema kojem će se oni dijeliti pročitajte u nastavku.

Službeni Glasnik Br. 40-2021. by Diana Barbaric on Scribd

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 12:29