StoryEditorOCM
Splitekspresna reakcija

Puljak odgovorio na prozivke HDZ-a: ‘Da nisu pokrali HEP, imali bi milijardu kuna za mlade. I oni nama drže lekcije...‘

Piše G. R.
10. listopada 2023. - 15:17

"Grad koji ne pruža podršku mladim obiteljima i poduzetnicima ne može očekivati pozitivne demografske promjene", tako glasi rečenica koja je jučer izgovorena u redovima splitskog HDZ-a, a nagnala je na reakciju splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka.

- Vjerovali ili ne, izgovorena je iz redova stranke koja nije ni Hrvatska, ni demokratska, a ni zajednica. Stranke koja je u proteklih 30 godina devastirala cijelu našu zemlju i gradove, a sada nama drži lekciju iz podrške obitelji i poduzetnicima.

Najveća podrška svim tim ljudima će biti kada maknemo HDZ iz proračuna i javnog novca, a uštede koje će se ostvariti bit će višestruko korisnije od potkupljivanja građana, što oni kontinuirano rade – rekao je Puljak.

image
Tom Dubravec/Cropix

Osvrnuo se i na nacionalnu razinu te aferu s HEP-om. Naglasio kako je samo u toj aferi ukradeno milijardu kuna, što bi za 830 mladih obitelji bilo preraspoređeno kroz subvencije od 160 tisuća eura.

- HDZ sada predlaže da im pomognemo s 200 eura mjesečno, a na primjeru HEP-a se vide HDZ-ovi učinci na Hrvatsku – preračunao je splitski gradonačelnik. Dodao je kako mu je drago što se splitski HDZ probudio i počeo oglašavati o gradskim temama.

- U tom smislu žao mi je što nemaju svoje ideje, već izgleda kao da su dobili naputke od predsjednika Vlade, tako da hvale njegove mjere, a usput da pljunu na sve naše napore da Grad oslobodimo od svega što su oni uzrokovali cijeli niz godina zajedno sa svojim satelitima – poručio je čelni čovjek Grada.

Najavio je kako nemaju namjeru potkupljivati građane novcem iz proračuna prije izbora, a to je, dodaje, velika razlika između njih i HDZ-a. Osim toga, naglasio je da nisu smanjili niti jednu socijalnu mjeru već su ih proširili.

image
Vojko Bašić/Cropix

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević je ponovio kako ne postoji niti jedna socijalna mjera koja je ukinuta od kad su oni, nakon HDZ-a, stupili na vlast.

- Nijedan euro nije smanjen u odnosu na njihov mandat. S druge strane, imamo dodatne mjere: od vrtića, potpora učenicima srednjih škola, socijalno ugroženih obitelji, osoba s invaliditetom, brige za mentalno zdravlje, možemo spominjati i potpomognutu oplodnju, novu kategoriju unutar božićnica, povećanje naknada korisnicima osobne invalidnine... - nabrojao je Ivošević.

Drži da su sramotne prozivke i neutemeljene laži koje stižu od „drumskih razbojnika”. Smatra da su sve takve prijedloge imali priliku ostvariti prije dvije godine, pa ga zanima kako je sada proradila „naknadna pamet”.

image
Tom Dubravec/Cropix

Dogradonačelnik Antonio Kuzmanić je dodao kako ga boli kad čuje takve bajke od strane oporbe te im je poručio zašto se ne zapitaju kako to da je Grad Split kao aglomeracija dobio jako malo novaca.

- Zašto smo zakinuti i dobili samo 55 milijuna eura za cijelu aglomeraciju? Vlada ne dijeli naše novce, nego od EU-a- Ništa oni nama nisu dali. Iskoristit ćemo to najbolje što možemo, nećemo plakati i s tim novcima ćemo raditi – rekao je Kuzmanić te naglasio da on, koji dolazi iz poduzetničkog sektora, nije socijalni slučaj, kako ga HDZ tretira.

- Neka na nivou države smanje poreze i rasterete poduzetništvo, pa ćemo tako prosperirati. Nama su poduzetnici partneri i svima dajemo jednaka prava, što u njihovom slučaju nije tako - zaključio je Kuzmanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 18:13