StoryEditorOCM
SplitNOVO TUMAČENJE

Puljak o presudi Trgovačkog suda o Šuti koja nije dala za pravo Gradu: ‘Pozdravljam ovu odluku, to smo željeli‘

Piše Ana Franić
10. veljače 2023. - 13:25

Nakon što je Trgovački sud u Splitu jučer donio rješenje u kojem se odbija prijedlog Grada Splita da se privremenim upraviteljem "Vodovoda i kanalizacije" imenuje Tomislav Prljević, te da se na to mjesto do izbora novog direktora imenuje Tomislav Šuta, sad već bivši direktor ove komunalne tvrtke, gradonačelnik Ivica Puljak na tu se temu obratio danas novinarima.

- Split je grad koji u 21. stoljeću ne može piti vodu nakon svake kiše i grad koji gubi 58 posto vode u mreži prije nego ona dođe do krajnjih korisnika i grad u kojem projekti aglomeracije kasne. Radi se o tipičnom HDZ-ovskom tempu u kojem se provodi i obnova.

image
Duje Klarić/Cropix

Bivši direktor "Vodovoda i kanalizacije" aktualni je predsjednik HDZ-a i fotelju direktora je dobio na poklon isključivo zato što je član HDZ-a i jedina kvalifikacija mu je guranje kroz stranačku hijerarhiju.

U tom smislu pozdravljam ovu presudu suda koja je u suštini smijenila direktora i imenovala privremenog upravitelja i na takav način je donesena odluka koja je u interesu Grada Splita - gospodin Šuta više nije direktor "Vodovoda i kanalizacije" nego je sada privremeni upravitelj s vrlo ograničenim ovlastima koje služe da ViK pripremi zai izbor nove uprave. Očekujemo da će se natječaj raspisati u najkraćem mogućem vremenu.

image
Duje Klarić/Cropix

Kao što vidim, g. Šuta je nakon što je dobio dnevni red sjednice Nadzornog odbora, na kojem se duboko preispituje njegovo djelovanje, rekao da se više neće kandidirati. Mislim da je to trebao najaviti puno, puno ranije. Isto tako ne sumnjam da će se AP pobrinuti za svoje kadrove i ‘hefe‘ se potrudio da mu nađe posao vezan za vode, tako da neće se on izgubiti.

ViK je važna firma za Grad Split i potrudit ćemo se da u sljedećem natječaju izaberemo najboljeg kandidata koji će tu firmu izvesti na pravi put i da se u 21. stoljeću Split može pohvaliti svojom infrastrukturom, a ne kao što je bilo do sada - naveo je gradonačelnik.

Puljak je potom na upit novinara razjasnio presudu Trgovačkog suda.

- Presuda ima nekoliko elemenata - odbija se prijedlog Grada Splita da se za privremenog upravitelja imenuje Tomislav Prljević i prihvaća se protuprijedlog Grada Kaštela i ostalih gradova da se za privremenog upravitelja imenuje Tomislav Šuta.

Dakle, prihvatio se zahtjev Grada Splita da se izbriše gospodin Šuta kao direktor. Mi smo predložili da se kao privremeni upravitelj imenuje g. Prljević, ali mislim da su trebali staviti nekog nezavisnog, ali oni su ostavili g. Šutu, što mislim da je zaista neprimjereno. To je neki način miješanje suda u politiku - smatra Puljak.

image
Duje Klarić/Cropix

Naveo je još da je Grad u nekoliko navrata tražio preciznu informaciju o statusu projekta pročistača vode, tri puta smo slali požurnice, nismo još dobili. Oni na neki način ne daju informacije.

Novinari su spomenuli kako Šuta na ovu presudu Trgovačkog suda gleda drugačije, odnosno tumači je da je ona samo dala njemu potvrdu da su svi napadi prema njemu bili politički motivirani od Puljkove strane.

- Presuda vrlo jasno kaže da g. Šuta nije više direktor nego privremeni upravitelj. Presuda je praktički, u suštini ono što smo mi željeli, jedino što mi nismo željeli da on bude ta osoba, ali to je odluka suda. Oni su trebali staviti nekog nezavisnog, ali tako je odlučeno, ja se u to neću miješati - zaključio je Puljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 09:38