StoryEditor
Splitkriza vlasti

Puljak o kaosu u Splitu: Imamo prvi slučaj u Hrvatskoj da oporba nije htjela izbore. Ne znam kako će to Vice Mihanović objasniti Andreju Plenkoviću

Piše Goran Penić/JL
22. listopada 2021. - 23:29

Splitski gradski vijećnici ipak ne idu na prijevremene izbore. Barem još neko vrijeme, ali programska većina koja je dosad postojala, više ne postoji jer je gradonačelnik Ivica Puljak iz te „programske suradnje” potjerao nelojalni SDP, pa sada ima manjinsku vlast u drugom najvećem gradu u državi.

Vijećnik Puljkovog Centra htio je na sjednicu Gradskog vijeća na dnevni red staviti točku o samoraspuštanju gradskog parlamenta, ali to nije prošlo jer zapravo nije predviđeno Zakonom o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, koji jasno definira kako se može raspustiti Gradsko vijeće. A to je da vijećnici daju sami ostavke, da se ne usvoji proračun niti odluka o privremenom financiranju, ako se razriješi predsjednik, a ne izabere drugi ili ako se ne sazove sjednica tri mjeseca.

U Zakonu ne postoji odredba o samoraspuštanju o kojoj se glasa na Vijeću, pa je jasno da je gradonačelnik ovim potezom htio samo pokazati da se izbora ne boji, da je nemoguće raditi u tim uvjetima, a da su oporba i dojučerašnji partner SDP ti koji se, po njemu, izbora boje.

- Zakon nije predvidio da se Gradsko vijeće može samoraspustiti, ali to ne znači da je to nemoguće. Ali oporba i SDP to nisu htjeli i to je prvi slučaj u Hrvatskoj da oporba nije htjela izbore. Ne znam kako će to Vice Mihanović objasniti Andreju Plenkoviću - govori za Jutarnji list Ivica Puljak.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Od 31 vijećnika u Splitu, situacija je sada takva da Puljak bez SDP-a ima 15 vijećnika, odnosno jednog manje za većinu, a Možemo, Pametno, Most i Branka Ramljak, koji također nisu u formalnoj koaliciji, ipak su se pokazali kao lojalniji partneri.

Puljak tako optužuje SDP da se udružio s HDZ-om i Kerumom i da su zajednički htjeli gurati odluku o smanjenju prireza, kao i za to da su htjeli postavljati svoje kadrove po gradskim firmama, bivši SDP-ovac Ante Franić pak podiže kaznene prijave protiv gradonačelnika i njegovih suradnika, a HDZ poziva Puljka da sam da ostavku pa da se ide na izbore i za gradonačelnika i za Gradsko vijeće.

Gradonačelnik tvrdi kako je SDP pokušao trgovati s njima i da su zahtijevali da im da poziciju direktora Stanouprave, gdje je zaposlen jedan od vijećnika SDP-a bez natječaja.

- Mi smo rekli da gradske tvrtke nisu plijen i da ćemo izabrati najboljeg kandidata na natječaju i da ne dolazi u obzir da trgujemo. Kasnije su govorili da trebaju imati i pročelnike, a mi smatramo da pročelnici moraju biti najbolji ljudi bez obzira na stranačku pripadnost. HDZ i Kerum su tako dijelili plijen, a mi to ne želimo. Zbog toga su se naljutili, udružili se s Kerumom i HDZ-om i nama iza leđa pokušali krojiti dnevni red stavljajući neke nebulozne točke – kaže Puljak.

image
Tom Dubravec/Cropix

Tako se, smatra, splitska politika podijelila na staru i novu. Stara su, kaže, HDZ, Kerum i SDP koji misle da treba dijeli plijen, a nova politika su Možemo, Pametno, Most, Centar i NL Branke Ramljak koji politiku gledaju isključivo kao borbu za javni interes.

- I mi ćemo dalje nastaviti kao partneri koji se bore za javno dobro. Sada smo manjinska vlada, ali draže nam je i to i imati čist obraz, nego trgovati s javnim dobrom. Možda da sam pristao na podjelu fotelja imao bih mirniji život, ali nije važan moj mir, važna je budućnost građana Splita – poručuje Puljak.

A kako će izgledati sada i prije već heterogeno Gradsko vijeće, kako će donositi odluke, Puljak odgovora da će na dnevni red stavljati točke za koje misle da su dobre, a da je na vijećnicima hoće li glasati za njih.

- Ako ne podrže proračun, ići ćemo na nove izbore na kojima ćemo ponuditi građanima da nastavimo sa smjerom uvođenja reda i brige za javni interes s projektima bitnima za grad. I ako građani budu za to na novim izborima, nama će biti drago nastaviti taj posao. Siguran sam da to građani žele. Osobno ne živim od politike, nije me ona učinila čovjekom, neće me učiniti ni njonjom – poručuje Puljak.

image
Tom Dubravec/Cropix
item - id = 1137268
related id = 0 -> 1148266
related id = 1 -> 1148241
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2021 16:48