StoryEditor
SplitIZNENAĐENJE

Puljak još u srpnju kod OTP banke zadužio Grad Split za 135 milijuna kuna. U toj banci radio mu je zamjenik Kuzmanić. Pitali smo ga zašto je to napravio

Piše GABRIJELA RADANOVIĆ
22. listopada 2021. - 10:54

Gradski vijećnici još nisu ni raspravljali o novom milijunskom zaduženju Grada Splita, a splitski gradonačelnik Ivica Puljak već je prije četiri mjeseca, u srpnju ove godine Split zadužio za 135 milijuna kuna. Ugovor je potpisao s OTP bankom u kojoj je radio njegov zamjenik Antonio Kuzmanić.

Naime, kako doznajemo, nisu imali priliku birati banku budući da Grad Split posjeduje račun u OTP-u, morali su se obratiti njima za zaduženje.

Tijekom rasprave o rebalansu proračuna v.d. pročelnica za financije Olenka Dadić rekla je da se prihodi ne izvršavaju kako je planirano.

- Kad smo pristupili izradi rebalansa 31. kolovoza, Grad bio u minusu 39 milijuna kuna, a u izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci već je bio vidljiv minus od 34 milijuna kuna - rekla je Dadić i dodala da je za realizaciju gradskih investicija i preuzetih obaveza "planirano kratkoročno zaduživanje grada od 135 milijuna kuna, za premošćivanje jaza nastalog uslijed različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća već ugovorenih preuzetih obaveza, posebno u dijelu potpisanih kolektivnih ugovora".

No, Ugovor o zaduženju po minusu je potpisan još 15. srpnja, a rok dospijeća je već 31. prosinca ove godine. U listopadu je na sastanku s partnerima najavljeno je zaduženje po minusu, a već tada se zaduženje provelo.

Gradonačelnik Ivica Puljak nam je o proračunu objasnio da su obnovili minus, ali su ispregovarali bolju kamatu.

- Trenutno nismo u minusu, ali ako ga koristimo kamata je 0.95 posto. To je samo ako bude potrebe za minus,  sigurno nećemo u toliki, osigurali smo se samo ako bude potrebe za njim. Znali smo tada za 70-ak milijuna kuna da bi trebalo doći na naplatu. Kada bi nam stigao na naplatu cijeli taj iznos, ušli bi u minus i to bi blokiralo račun Grada. Međutim, iznos se razlomio i neće doći sad na naplatu- objasnio je takav dokument.

Naknada za troškove iznosi 0,05 posto, što je gotovo 70 tisuća kuna na iznos od 135 milijuna kuna. Grad je, koliko god minusa konzumirao ili pak ako ga uopće ne konzumira, primoran platiti minimalno 70 tisuća kuna OTP banci.

Na jučerašnjoj sjednici, tijekom rasprave je Antonio Kuzmanić je kazao da je zaduženje uzeto kao okvirni kredit u slučaju da bude potrebno.

- Može se dogoditi da taj minus nikada neće biti konzumiran, ali moramo zatvoriti proračunsku stavku za minus koji se generirao u proračunu iz prethodne vlasti - kazao je kratko pred vijećnicima.

Olenka Dadić je tijekom rasprave o rebalansu proračuna kazala kako je Grad Split likvidan te uredno izvršava svoje obveze.

File 0003 by Slobodna Dalmacija on Scribd

item - id = 1137055
related id = 0 -> 1146539
related id = 1 -> 1146288
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2021 14:08