StoryEditorOCM
Split‘dok mandat traje...‘

‘Puljak je u pravu, nema pravnih prepreka da Kuzmanić ostane kao povjerenik. Ministarstvo pravosuđa krivo tumači zakon‘, tvrdi profesor s Pravnog fakulteta u Splitu

Piše hina
5. travnja 2022. - 16:21

Profesor Pravnog fakulteta u Splitu Mirko Klarić smatra da ​- kada gradonačelniku  i njegovom prvom zamjeniku prestane mandat - zamjenik koji je na kandidacijskoj listi drugi zamjenik, a nije podnio ostavku i dalje ostaje na toj dužnosti. Kako je u utorak za Hinu rekao šef katedre za upravnu znanost splitskog Pravnog fakulteta prof. Klarić,  drugi zamjenik ostaje zamjenik, jer nigdje ne postoji zakonska osnova kojom bi njegov mandat prestao, s obzirom da je on samostalan i neobvezujući.

Klarić je komenitao današnje mišljenje Ministarstva pravosuđa i uprave da do prijevremenih izbora u Splitu dužnost gradonačelnika može obnašati samo "prvi" zamjenik ili povjerenik Vlade. Zakonske odredbe ne predviđaju mogućnost da bude imenovan povjerenik u slučaju da jedan od zamjenik​a​ ima aktivan mandat​ bez obzira je li prvi ili drugi, ističe Klarić.


Profesor Klarić ističe i kako je stajalište prema kojem prestanak mandata gradonačelnika te njegovog zamjenika koji je kao prvi naveden u kandidaturi iza kandidature gradonačelnika nedvojbeno relevantno onda kada dolazi do određivanja redoslijeda nasljeđivanja gradonačelnika kojem je mandat prestao, u slučaju da ima dva zamjenika (čl. 40d. st. 4. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi). ​"​U slučaju da je gradonačelniku mandat prestao, kao i zamjeniku koji je definiran kao prvi, zamjenik koji je na kandidacijskoj listi definiran kao drugi, a koji nije podnio ostavku i dalje ostaje zamjenik gradonačelnika, jer nigdje ne postoji zakonska osnova kojom bi njegov mandat prestao, s obzirom da je on samostalan i neobvezujući, rekao je prof Klarić.

"Da nije tako, sam bi načelnik, gradonačelnik i župan mogao smijeniti svoje zamjenike da s njihovim radom nije zadovoljan. Ako je nedvojbeno da njegov mandat nije sporan i da usprkos prestanku mandata gradonačelnika i prvog zamjenika i dalje traje, postavlja se pitanje  je li on zakonom na bilo koji način ograničen​", ističe Klarić​. Dodaje i da se iz priopćenja Ministarstva vidi kako zakonske osnove koje navode, a vezane su uz prestanak mandata gradonačelnika, ni na koji način ne dovode u pitanje mandat njegovih zamjenika, pa se može zaključiti kako je to pitanje nesporno.


Odredba čl. 40d. st. 2. Zakona o lokalnoj/područnoj samoupravi izričito navodi da​ "će do provedbe prijevremenih izbora dužnost gradonačelnika, odnosno župana obnašati njegov zamjenik koji je izabran zajedno s njim, a ako je mandat prestao i zamjeniku, do provedbe prijevremenih izbora, dužnost gradonačelnika, odnosno župana obnašat će povjerenik Vlade​"​.

​"​Dakle, citirana zakonska odredba predviđa da obnašanje dužnosti preuzme onaj zamjenik kojem mandat i dalje traje. U slučaju da postoje dva zamjenika, Zakon predviđa da mandat preuzme prvi zamjenik. ​​Citirane zakonske odredbe ne predviđaju mogućnost da bude imenovan povjerenik u slučaju da jedan od zamjenika (neovisno  je li prvi ili drugi) ima aktivan mandat​", zaključio je Klarić.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2023 03:49