StoryEditorOCM
SplitKOMBINATORIKA

Puljak ide u pohod na Banovinu s Centrom, a njezini donedavni stranački kolege koji su napustili Pametno okreću se Anti Praniću. Cilj im je Županija!

28. studenog 2020. - 12:51
Marijanu Puljak napustila su oba vijećnika s fotografije, Renato Čupić i Jakov Prkić, i sve je izvjesnije da će se naći u nekoj kombinaciji s vrgoračkim gradonačelnikom Antom PranićemCropix

Splitski lokalni političari i pred ove izbore kao da igraju "trešetu 'ko manje". Kada smo istu temu obrađivali prije mjesec dana, u neformalnim ćakulama s lokalnim političarima iz različitih opcija, ponavljalo se kako nikada nije bila zrelija situacija da centar ponovno preuzme vlast u Splitu. Isticalo se u to vrijeme da o "jakom" centru ovisi raspetljavanje situacije u stranci Pametno.

U međuvremenu je Pametno nestalo s političkog neba, barem imenom, a novu priču su započeli s pridruženim članovima Stranke s Imenom i Prezimenom pod nazivom – Centar.

Pitanje je hoće li se u ovom slučaju primijeniti "nomen est omen" i upravo oko Centra stvoriti jaka treća opcija koju zazivaju brojni splitski politički akteri.

Nije tajna da su u igri za lokalne izbore i članovi koji su napustili stranku Pametno, a koji su u posljednje četiri godine bili prilično aktivni. Kako doznajemo, već pregovaraju s političkim istomišljenicima s kojima će pokušati osvojiti vlast u Banovini, a istražuju se i mogućnosti suradnje s Antom Pranićem na izborima za vodstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Njihova dojučerašnja čelnica Marijana Puljak sa strankom Centar kreće s pripremama za lokalne izbore.

- Do kraja godine nećemo prejudicirati svoju poziciju nikakvim jednosmjernim odlukama. Split će biti naš prioritet na lokalnim izborima, kao i ostali veliki gradovi, ali ne nužno za tvrdoglavi samostalan izlazak i cijepanje biračkog tijela. Mi smo otvoreni i široki u pogledu lokalnih kampanja, a za svaku sredinu ćemo donijeti zasebnu ciljanu odluku kad vidimo i ocijenimo situaciju vlastitih kapaciteta na terenu i kapaciteta srodnih opcija.

Kako se danas čini, možda bi u Splitu moglo doći do formiranja jedne integrirajuće šire liste okupljene oko nekog nestranačkog neutralnog kandidata kao ozbiljne protuteže kandidatu HDZ-ove i Kerumove koalicije - kazala je Marijana Puljak. Ako i kada bi se otvorili takvi razgovori, poručila je da je Centar spreman konstruktivno u njima sudjelovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 05:28