StoryEditorOCM
SplitATRAKTIVNI KVADRATI

Puljak čisti centar grada od stranaka; HDZ će prvi na ulicu, istekao im je ugovor, evo kakva je situacija s ostalima

Piše Damir Šarac
24. veljače 2023. - 19:10

U centru Splita uskoro bi mogli ostati samo – Kerumovi, ako je suditi prema namjerama gradonačelnika Ivice Puljka da iz središta grada iseli sve političke stranke, a zbog isteka ugovora više ih se našlo na piku.

Trend s početaka hrvatske demokracije da ekskluzivni prostori u gradskoj jezgri pripadnu strankama, koje su ih plaćale po puno nižim cijenama od komercijalnih, redovito u vlasništvu grada, očito je prohujao s vihorom, a vjetar vremena pomalo je očistio vrijedne prostore desetaka stranaka koje su u njima djelovale. Ili nisu djelovale, naime, neke su potpuno iščezle s političke scene, ali prostori su im ostajali.

Najveća frka sada se digla oko isteka ugovora HDZ-u. Oni koriste dva velika stana u Sinjskog ulici nedaleko od kazališta, u jednom je smješten županijski, a u drugome gradski ogranak. Cijena je bila prava sitnica: jedan prostor od 169 kvadrata plaćali su oko 500 eura mjesečno, a za drugi od 162 metra četvorna oko 420 eura.

Ugovor im je istekao 21. veljače, ali Tomislav Šuta, predsjednik gradskog HDZ-a, još uvijek ne zna što će se dogoditi s prostorom.

image

Tomislav Šuta 

Duje Klarić/Cropix

– Poslali smo zahtjev za produžetak ugovora, kao i svaki put kad se bližio istek, ali nismo primili nikakav odgovor. Ne znam, dakle, što bih odgovorio, više ćemo znati tek kad pročitamo namjere Banovine.

Provjerit ćemo i pravne mogućnosti jer ne bismo željeli da nam netko kaže: od sutra idete vanka. Ova šutnja je zabrinjavajuća, nadam se da nije iz osvete jer je HDZ najveća oporbena stranka, a za Puljkovu vlast su osvetoljubivost i odluke preko noći karakteristične. Neki civilizirani odnos bio bi da su nas pozvali prije mjesec dana, objasnili kako stvari stoje i što se sprema – kaže predsjednik Šuta.

image

Zgrada u Sinjskoj gdje su prostori HDZ-a

Duje Klarić/Cropix

Nek se objavi lista

Na pitanje je li točno da izviđaju državne prostore u Splitu 3, u Ulici Ruđera Boškovića, za eventualno preseljenje, obećao je odgovoriti kad pročitaju stav Grada o prostorijama u Sinjskoj i ispitaju pravne mogućnosti.

– Do tada bih predložio da se, sukladno namjeri iseljenja stranaka iz centra grada, transparentno objavi lista svih neprofitnih organizacija koje koriste gradske prostore, posebno na atraktivnim lokacijama. Mislim da bi to bilo od opće koristi – dodaje Šuta.

Najavu o iseljavanju stranaka iz strogog središta grada Puljak je objavio prije točno godinu dana, a kad se izračuna za koliko bi se ti prostori mogli komercijalno rentati, izlazi da bi na prostorima koje sada koristi HDZ, umjesto dosadašnjih nešto manje od tisuću eura, Grad mogao utržiti oko 13 tisuća eura po minimalnoj cijeni od 40 eura za kvadrat.

Doduše, riječ je preuveličavanju iz Banovine jer se radi o prostorima na katu i realna cijena bi bila 10 ili 20 eura, ali u ludoj splitskoj potražnji za kvadratima ništa nije nemoguće i neplativo. Iz Banovine prijete kako će stranke, ako se ogluše na zahtjev za primopredaju, plaćati drakonske iznose.

Igor Stanišić iz Kerumova HGS-a, koji ima ugovor do 2025. godine i mogao bi biti jedina stranka koja će ostati u starom gradu, navodi kako su ugovor na dvjestotinjak kvadrata potpisali 2015. i plaćaju ga najviše od svih, tisuću eura mjesečno.

image

Obala Hrvatskog narodnog preporoda 5 gdje su prostorije HGS-a

Ante Čizmić/Cropix

– Taj prostor na Rivi nekoć je bio "Dalmacijaturistov" i, po svemu sudeći, jednog dana neće pripasti Gradu, nego državi – navodi Stanišić.

Čekaju odgovore

HSLS je prije desetak godina bio prva stranka koja se zahvalila na prostorima na elitnoj lokaciji, u zgradi konzulata nasred Rive, i uselila se u puno manji na Prokurativama, u kojem su udomili gradski mandolinski orkestar Sanctus Domnio.

Splitski glazbenici ovjenčani su brojnim nagradama i još su uvijek beskućnici, za razliku od mnoštva bezveznih udruga za koje nitko ne zna funkcioniraju li uopće, a koriste gradske prostore po povlaštenoj cijeni, no to je za drugu priču. A HSLS-ovci žele i taj prostor napustiti.

image

Prokurative

Nikola Vilić/Cropix

– Riječ je o stotinjak kvadrata na Prokurativama koje plaćamo oko 500 eura, ali prostor je čista katastrofa. Poslali smo Banovini molbu za adekvatnim prostorom bilo gdje u gradu. Dva mjeseca nismo dobili odgovor, a onda su nam se javili i kazali da se radi na rješenju – kaže Hrvoje Bašić, predsjednik splitskog HSLS-a.

U rujnu istječe ugovor za najam prostora HNS-u, a tijekom ove godine i ASH-u, HSS-u, SRP-u, dok SDP-ovci na Bačvicama koriste svojih 265 kvadrata, a gradskih 80 morat će napustiti. Puljkova stranka Centar je u Gundulićevoj ulici, također blizu središta grada, ali riječ je o komercijalnom prostoru u vlasništvu banke. Most je u istoj ulici, ali kao parlamentarna stranka koriste državni prostor i plaćaju povoljniji najam.

image

Zgrada na Šetalištu Bačvice u kojoj su prostorije SDP-a

Paun Paunović/Cropix

Što kažu iz malih stranaka? Ranko Adorić, predsjednik SRP-a čije su prostorije u Zvonimirovoj ulici, nije u strahu jer suteren koji koriste nije posebno atraktivan.

– Znate li da smo u jednom članku u "Slobodnoj" proglašeni strankom koja najurednije plaća svoje troškove od svih splitskih stranaka, a za tridesetak kvadrata to je stotinjak eura. Međutim, mi plaćamo iz naših malenih mirovina, nismo budžetlije koji svoje troškove pokrivaju onim što dobiju od države ili grada – kaže Adorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 03:27