stdClass Object ( [id] => 1337195 [title] => Glavni inspektor: ‘Javnost je sve saznala na vrijeme, rezultati su ohrabrujući. Znamo gdje se nalaze sumnjive serije‘ [alias] => prvo-trovanjem-picem-u-splitsko-dalmatinskoj-zupaniji [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

20:30 Inspektorat je onaj koji bi trebao ispitivati, provjeravati i povlačiti iz prodaje - pa mnogi u njih i upiru prstom. A što oni kažu? RTL-ova reporterka Ivana Ivanda Rožić ekskluzivno je razgovarala s Glavnim državnim inspektorom, Andrijom Mikulićem.

Znate li vi, zna li Državni inspektorat od čega su se ozlijeđene osobe otrovale?

"Na početku dozvolite mi da prije svega zaželim brz oporavak ozlijeđenim osobama. Ne, državni inspektorat, nema tu informaciju jer bočice iz kojih se pilo i tekućina koja se nalazila u tim bočicama izuzeli su djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova i odnijeli na analizu u svoj centar za forenziku Vučetić."

Hoće li vas oni obavijestiti o tome kad bi se mogli očekivati?

Pa mi jako dobro surađujemo i danas smo imali niz sastanaka zajedno s predstavnicima i djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova, kao i Ministarstva zdravstva i vjerujem da u toj dnevnoj komunikaciji kada dođu do rezultata će nas izvijestiti kao što izvještavamo mi njih i o ovim rezultatima."

S obzirom na to raznih informacija, ali i dezinformacija, stigla je danas vaša analiza. Koji su uzorci tu u pitanju i kakvi su rezultati?

"Pa mi smo uzeli uzorke u ugostiteljskom objektu u Rijeci. To su uzorci koji su uzeti i poslani u Hrvatski zavod za javno zdravstvo na analizu. Danas je došao prvi. Došli su prvi rezultati od tih prvih uzoraka koji su izuzeti od strane sanitarne inspekcije Državnog inspektorata. Ti rezultati su ohrabrujući. Zašto? Zato što sve ono što smo tražili da se ispita? Sve vrijednosti su u dozvoljenim granicama. Prema tome, vrlo ohrabrujući rezultati i po onome što je interpretirano od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, akreditiranog za takve analize rečeno je da ne bi trebalo ta kiselost i uvjeti koji su se, odnosno rezultati koji su nam dostavljeni proizvesti bilo kakvu smetnju u smislu ozljeda kod bilo kojih ljudi.

Znate li vi gdje se trenutačno nalaze te sumnjive serije?

Pa znam i mi znamo da se to nalazi. Zašto? Zato što kad smo bili u ugostiteljskom objektu, onda im po metodi sljedivosti idete korak unazad i gledate tko je distribuirao u ugostiteljskom objektu to piće, odnosno taj proizvod. Onda nakon toga idete korak nazad i vidite tko je proizveo taj proizvod i tko ga je dao distributeru. I bili smo u trgovačkom društvu, znamo da se količine određene nalaze kako gaziranog pića u smislu mineralne vode, tako i Coca-Cole.

18:30 - Došlo je i priopćenje splitskg KBC-a:

U hitnoj ambulanti Klinike za bolesti uha, nosa i grla s kirurgijom glave i vrata KBC-a Split, 20. listopada 2023. pregledan je pacijent (1967. godište) sa sumnjom na ozljede sluznice gornjeg aerodigestivnog puta nastale djelovanjem korozivnih sredstava. Pacijent je imao blaže ozljede usne šupljine koje su, po njegovim riječima, nastale nakon konzumacije pića. Nakon obrade otpušten je na kućno liječenje.

---

Prvi smo objavili da u uzorcima nisu nađeni otrovi

Danas oko podne smo objavili ovaj tekst koji se na kraju pokazao kao točna informacija: Što se dogodilo u Rijeci i iz kojih je razloga mladić otrovan, nakon što je popio vodu "Romerquelle" pokušava utvrditi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Kako neslužbeno saznajemo u dvama uzorcima koje su zaprimili u HZJZ-u, a nakon obavljenih laboratorijskih analiza, utvrdili su da nema odstupanja u vrijednostima pH (vrijednost koja služi kao mjera kiselosti), a i nakon što su napravili test na metale utvrđeno je kako ništa nije sporno.

Istraga ide dalje.

---

Dalmatinci u trenu prekrižili do jučer popularna pića, ugostitelj svjedoči: ‘Od jutros nisam prodao niti jednu Colu‘

Dana 8. studenog 2023. u Objedinjeni hitni prijem KBC-a Split zaprimili smo pacijenta (1973. godište) koji navodi da je konzumirao gazirano piće te da ima žareću bol iza prsne kosti. Učinjena je dijagnostička i laboratorijska obrada te pregledi i pretrage specijalista ORL-a i gastroenterologa. Svi nalazi su u granicama normale i nema sigurnih znakova trovanja pacijenta kao ni komplikacija. Pacijent je otpušten kući.

Istog dana u Objedinjeni hitni prijem KBC-a Split zaprimljen je još jedan pacijent (1987. godište) koji također navodi da je konzumirao gazirano piće te da ima žareću bol jezika. Njegova obrada još je u tijeku no pregled specijalista ORL-a i laboratorijski nalaz je uredan. Čeka se hitna gastroskopija. Po završetku obrade odlučit će se o prijemu/hospitalizaciji.

Poznata pekara u Zagrebu danas ima akcijsku ponudu: ‘Römerquelle plus sendvič - samo 3.25 eura!‘

NOVO: 

Državni inspektorat, sanitarna inspekcija zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka Romerquelle Emotion, osvježavajuće bezalkoholno gazirano piće prirodnom mineralnom vodom i okusom borovnice i nara 0,33 l, najbolje upotrijebiti do; 31.3.2024./L22T04:39RG koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci.

Uzorak koji je dostavljen na analizu analiziran je na pH-vrijednost, metale i metaloide, pesticide i aditive.

Uzorak koji je pristigao na mjerenje pH-vrijednosti (kiselost odnosno lužnatost vodenih otopina) nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH-vrijednosti između 2,5 -3,5.

Iz dostavljenog ispitnog izvještaja proizlazi da izmjerena pH-vrijednost ne bi trebala imati sposobnost izazivanja učinaka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu te otežanom gutanju.

Rezultati analize na aditive i pesticide sukladni su s važećim propisima. Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u usporedbi sa maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorat, kako što smo objavili, uz gore navedeni uzorak, na analizu je poslala i jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu. Za navedene uzorke Državni inspektorat još nije zaprimio ispitni izvještaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Odmah po zaprimanju ispitnog izvještaja Državni inspektorat o istom će obavijestiti javnost. Napominjemo kako se slijedom novih zaprimljenih obavijesti nadležnih tijela vode inspekcijski postupci, provodi uzorkovanje i poduzimaju zakonom pripisane mjere, kazali su iz DIRH-a. 

Trovanje pićima u Hrvatskoj iznenadilo i strane medije, puni su nas stupci: ‘Kod njih je panika, ministar je dugo šutio‘

RANIJE:

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac koji je navodno popio ‘zatrovano‘ piće je u pedesetim godinama života.

- Popio je mineralnu, ne zna kojeg proizvođača. Još se nalazi na obradi, u pitanju nisu teške ozljede. Žalio se na žarenje, ali nije povraćao i nije prijavio neke druge simptome. Vjerojatno će danas biti otpušten - rekao nam je naš izvor.

Imamo li prvi službeni slučaj trovanja bezalkoholnim pićem u Splitu? Evo priopćenja Policijske uprave splitsko-dalmatinske:

Mediji navode i kako se u splitskom KBC-u istražuje se slučaj navodnog trovanja gaziranim pićem. Osim novog slučaja, navodi se kako je liječničku pomoć zatražio i muškarac koji je nakon ispijenog pića zatražio pomoć u bolnici.

Nikad veći fijasko ‘Coca Cole‘ u dalmatinskim dućanima, pogledajte na što sliče police u velikom trgovačkom lancu

Nakon objava u medijima o trovanjem kiselinom, u KBC-u Split su počeli tražiti imaju li recentne takve slučajeve. Pronašli su taj slučaj gdje je muškarac rekao da je popio ‘mineralnu‘, ne navodeći o kojoj se gaziranoj vodi radi.

Neslužbeno doznajemo da se radi o kafiću u splitskom kvartu Firule. 

- U ovom trenutku imamo informaciju da je danas oko 13:15 sati u ugostiteljskom objektu u Splitu muškarac osjetio tegobe u grlu nakon što je popio bezalkoholno piće. Muškarac je prevezen na pružanje liječničke pomoći i u tijeku je poduzimanje mjera i radnji kako bi se utvrdilo činjenično stanje.

Nadalje, jedan slučaj smo evidentirali 20. listopada, te Vas obavještavamo kako su policijski službenici su poduzeli sve potrebne mjere i radnje radi kako bi se utvrdile činjenice i sačinili potrebna pismena te Državnom inspektoratu uputili izviješće kako bi poduzelo mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

O događaju ćemo obavijestiti i nadležno općinsko državno odvjetništvo - navela je ranije policija. 

Fortenova povlači sve proizvode Coca-Cole s polica, a oglasila se i prozvana tvrtka, evo koja je njihova odluka

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kućno liječenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => kućno liječenje 2 0 7738 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-08 12:51:03 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Božidar Lončar, Ivica Marković, SD VIJESTI, SPLIT SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-08 19:35:37 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-11-08 16:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Prvo trovanjem pićem u Splitsko dalmatinskoj županiji? [metakey] => Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/08\/26017165.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/08\/25532148.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/08\/25824992.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/08\/26016021.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Duje Klaric\/Cropix\/Cropix","Sd\/","Ranko Suvar\/Cropix, Ilustracija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

ILUSTRACIJA<\/p>","

Ilustracija<\/p>","","

Policija sve provjerava<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1380","hd_26017165_1920.jpg":"1920x1080","k_26017165_1280.jpg":"1280x1280","k_26017165_1024.jpg":"1024x1024","k_26017165_640.jpg":"640x640","k_26017165_480.jpg":"480x480","k_26017165_340.jpg":"340x340","k_26017165_220.jpg":"220x220","o_26017165_1280.jpg":"1280x920","o_26017165_1024.jpg":"1024x736","o_26017165_640.jpg":"640x460","o_26017165_480.jpg":"480x345","o_26017165_340.jpg":"340x244","o_26017165_220.jpg":"220x158","h_26017165_1280.jpg":"1280x854","h_26017165_1024.jpg":"1024x683","h_26017165_640.jpg":"640x427","h_26017165_480.jpg":"480x320","h_26017165_340.jpg":"340x227","h_26017165_220.jpg":"220x147","pp_26017165_1280.jpg":"1280x1628","pp_26017165_1024.jpg":"1024x1303","pp_26017165_640.jpg":"640x814","pp_26017165_480.jpg":"480x611","pp_26017165_340.jpg":"340x432","pp_26017165_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1192","hd_25532148_1920.jpg":"1920x1080","k_25532148_1280.jpg":"1280x1280","k_25532148_1024.jpg":"1024x1024","k_25532148_640.jpg":"640x640","k_25532148_480.jpg":"480x480","k_25532148_340.jpg":"340x340","k_25532148_220.jpg":"220x220","o_25532148_1280.jpg":"1280x794","o_25532148_1024.jpg":"1024x635","o_25532148_640.jpg":"640x397","o_25532148_480.jpg":"480x298","o_25532148_340.jpg":"340x211","o_25532148_220.jpg":"220x136","h_25532148_1280.jpg":"1280x854","h_25532148_1024.jpg":"1024x683","h_25532148_640.jpg":"640x427","h_25532148_480.jpg":"480x320","h_25532148_340.jpg":"340x227","h_25532148_220.jpg":"220x147","pp_25532148_1280.jpg":"1280x1628","pp_25532148_1024.jpg":"1024x1303","pp_25532148_640.jpg":"640x814","pp_25532148_480.jpg":"480x611","pp_25532148_340.jpg":"340x432","pp_25532148_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25824992_1920.jpg":"1920x1080","k_25824992_1280.jpg":"1280x1280","k_25824992_1024.jpg":"1024x1024","k_25824992_640.jpg":"640x640","k_25824992_480.jpg":"480x480","k_25824992_340.jpg":"340x340","k_25824992_220.jpg":"220x220","o_25824992_1280.jpg":"1280x960","o_25824992_1024.jpg":"1024x768","o_25824992_640.jpg":"640x480","o_25824992_480.jpg":"480x360","o_25824992_340.jpg":"340x255","o_25824992_220.jpg":"220x165","h_25824992_1280.jpg":"1280x854","h_25824992_1024.jpg":"1024x683","h_25824992_640.jpg":"640x427","h_25824992_480.jpg":"480x320","h_25824992_340.jpg":"340x227","h_25824992_220.jpg":"220x147","pp_25824992_1280.jpg":"1280x1628","pp_25824992_1024.jpg":"1024x1303","pp_25824992_640.jpg":"640x814","pp_25824992_480.jpg":"480x611","pp_25824992_340.jpg":"340x432","pp_25824992_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26016021_1920.jpg":"1920x1080","k_26016021_1280.jpg":"1280x1280","k_26016021_1024.jpg":"1024x1024","k_26016021_640.jpg":"640x640","k_26016021_480.jpg":"480x480","k_26016021_340.jpg":"340x340","k_26016021_220.jpg":"220x220","o_26016021_1280.jpg":"1280x853","o_26016021_1024.jpg":"1024x682","o_26016021_640.jpg":"640x426","o_26016021_480.jpg":"480x320","o_26016021_340.jpg":"340x226","o_26016021_220.jpg":"220x146","h_26016021_1280.jpg":"1280x854","h_26016021_1024.jpg":"1024x683","h_26016021_640.jpg":"640x427","h_26016021_480.jpg":"480x320","h_26016021_340.jpg":"340x227","h_26016021_220.jpg":"220x147","pp_26016021_1280.jpg":"1280x1628","pp_26016021_1024.jpg":"1024x1303","pp_26016021_640.jpg":"640x814","pp_26016021_480.jpg":"480x611","pp_26016021_340.jpg":"340x432","pp_26016021_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38119807 Threads: 6 Questions: 7081330840 Slow queries: 3296798 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607929757 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/prvo-trovanjem-picem-u-splitsko-dalmatinskoj-zupaniji-1337195 [printLink] => /split/prvo-trovanjem-picem-u-splitsko-dalmatinskoj-zupaniji-1337195?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kućno liječenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Glavni inspektor: ‘Javnost je sve saznala na vrijeme, rezultati su ohrabrujući. Znamo gdje se nalaze sumnjive serije‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-16-22-06-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/26017165.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

ILUSTRACIJA

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/26017165.jpg [title] =>

ILUSTRACIJA

Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/25532148.jpg [title] =>

Ilustracija

Duje Klaric/Cropix/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/25824992.jpg [title] => Sd/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/26016021.jpg [title] =>

Policija sve provjerava

Ranko Suvar/Cropix, Ilustracija ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

20:30 Inspektorat je onaj koji bi trebao ispitivati, provjeravati i povlačiti iz prodaje - pa mnogi u njih i upiru prstom. A što oni kažu? RTL-ova reporterka Ivana Ivanda Rožić ekskluzivno je razgovarala s Glavnim državnim inspektorom, Andrijom Mikulićem.

Znate li vi, zna li Državni inspektorat od čega su se ozlijeđene osobe otrovale?

"Na početku dozvolite mi da prije svega zaželim brz oporavak ozlijeđenim osobama. Ne, državni inspektorat, nema tu informaciju jer bočice iz kojih se pilo i tekućina koja se nalazila u tim bočicama izuzeli su djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova i odnijeli na analizu u svoj centar za forenziku Vučetić."

Hoće li vas oni obavijestiti o tome kad bi se mogli očekivati?

Pa mi jako dobro surađujemo i danas smo imali niz sastanaka zajedno s predstavnicima i djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova, kao i Ministarstva zdravstva i vjerujem da u toj dnevnoj komunikaciji kada dođu do rezultata će nas izvijestiti kao što izvještavamo mi njih i o ovim rezultatima."

S obzirom na to raznih informacija, ali i dezinformacija, stigla je danas vaša analiza. Koji su uzorci tu u pitanju i kakvi su rezultati?

"Pa mi smo uzeli uzorke u ugostiteljskom objektu u Rijeci. To su uzorci koji su uzeti i poslani u Hrvatski zavod za javno zdravstvo na analizu. Danas je došao prvi. Došli su prvi rezultati od tih prvih uzoraka koji su izuzeti od strane sanitarne inspekcije Državnog inspektorata. Ti rezultati su ohrabrujući. Zašto? Zato što sve ono što smo tražili da se ispita? Sve vrijednosti su u dozvoljenim granicama. Prema tome, vrlo ohrabrujući rezultati i po onome što je interpretirano od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, akreditiranog za takve analize rečeno je da ne bi trebalo ta kiselost i uvjeti koji su se, odnosno rezultati koji su nam dostavljeni proizvesti bilo kakvu smetnju u smislu ozljeda kod bilo kojih ljudi.

Znate li vi gdje se trenutačno nalaze te sumnjive serije?

Pa znam i mi znamo da se to nalazi. Zašto? Zato što kad smo bili u ugostiteljskom objektu, onda im po metodi sljedivosti idete korak unazad i gledate tko je distribuirao u ugostiteljskom objektu to piće, odnosno taj proizvod. Onda nakon toga idete korak nazad i vidite tko je proizveo taj proizvod i tko ga je dao distributeru. I bili smo u trgovačkom društvu, znamo da se količine određene nalaze kako gaziranog pića u smislu mineralne vode, tako i Coca-Cole.

18:30 - Došlo je i priopćenje splitskg KBC-a:

U hitnoj ambulanti Klinike za bolesti uha, nosa i grla s kirurgijom glave i vrata KBC-a Split, 20. listopada 2023. pregledan je pacijent (1967. godište) sa sumnjom na ozljede sluznice gornjeg aerodigestivnog puta nastale djelovanjem korozivnih sredstava. Pacijent je imao blaže ozljede usne šupljine koje su, po njegovim riječima, nastale nakon konzumacije pića. Nakon obrade otpušten je na kućno liječenje.

---

Prvi smo objavili da u uzorcima nisu nađeni otrovi

Danas oko podne smo objavili ovaj tekst koji se na kraju pokazao kao točna informacija: Što se dogodilo u Rijeci i iz kojih je razloga mladić otrovan, nakon što je popio vodu "Romerquelle" pokušava utvrditi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Kako neslužbeno saznajemo u dvama uzorcima koje su zaprimili u HZJZ-u, a nakon obavljenih laboratorijskih analiza, utvrdili su da nema odstupanja u vrijednostima pH (vrijednost koja služi kao mjera kiselosti), a i nakon što su napravili test na metale utvrđeno je kako ništa nije sporno.

Istraga ide dalje.

---

Dalmatinci u trenu prekrižili do jučer popularna pića, ugostitelj svjedoči: ‘Od jutros nisam prodao niti jednu Colu‘

Dana 8. studenog 2023. u Objedinjeni hitni prijem KBC-a Split zaprimili smo pacijenta (1973. godište) koji navodi da je konzumirao gazirano piće te da ima žareću bol iza prsne kosti. Učinjena je dijagnostička i laboratorijska obrada te pregledi i pretrage specijalista ORL-a i gastroenterologa. Svi nalazi su u granicama normale i nema sigurnih znakova trovanja pacijenta kao ni komplikacija. Pacijent je otpušten kući.

Istog dana u Objedinjeni hitni prijem KBC-a Split zaprimljen je još jedan pacijent (1987. godište) koji također navodi da je konzumirao gazirano piće te da ima žareću bol jezika. Njegova obrada još je u tijeku no pregled specijalista ORL-a i laboratorijski nalaz je uredan. Čeka se hitna gastroskopija. Po završetku obrade odlučit će se o prijemu/hospitalizaciji.

Poznata pekara u Zagrebu danas ima akcijsku ponudu: ‘Römerquelle plus sendvič - samo 3.25 eura!‘

NOVO: 

Državni inspektorat, sanitarna inspekcija zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka Romerquelle Emotion, osvježavajuće bezalkoholno gazirano piće prirodnom mineralnom vodom i okusom borovnice i nara 0,33 l, najbolje upotrijebiti do; 31.3.2024./L22T04:39RG koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci.

Uzorak koji je dostavljen na analizu analiziran je na pH-vrijednost, metale i metaloide, pesticide i aditive.

Uzorak koji je pristigao na mjerenje pH-vrijednosti (kiselost odnosno lužnatost vodenih otopina) nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH-vrijednosti između 2,5 -3,5.

Iz dostavljenog ispitnog izvještaja proizlazi da izmjerena pH-vrijednost ne bi trebala imati sposobnost izazivanja učinaka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu te otežanom gutanju.

Rezultati analize na aditive i pesticide sukladni su s važećim propisima. Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u usporedbi sa maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorat, kako što smo objavili, uz gore navedeni uzorak, na analizu je poslala i jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu. Za navedene uzorke Državni inspektorat još nije zaprimio ispitni izvještaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Odmah po zaprimanju ispitnog izvještaja Državni inspektorat o istom će obavijestiti javnost. Napominjemo kako se slijedom novih zaprimljenih obavijesti nadležnih tijela vode inspekcijski postupci, provodi uzorkovanje i poduzimaju zakonom pripisane mjere, kazali su iz DIRH-a. 

Trovanje pićima u Hrvatskoj iznenadilo i strane medije, puni su nas stupci: ‘Kod njih je panika, ministar je dugo šutio‘

RANIJE:

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac koji je navodno popio ‘zatrovano‘ piće je u pedesetim godinama života.

- Popio je mineralnu, ne zna kojeg proizvođača. Još se nalazi na obradi, u pitanju nisu teške ozljede. Žalio se na žarenje, ali nije povraćao i nije prijavio neke druge simptome. Vjerojatno će danas biti otpušten - rekao nam je naš izvor.

Imamo li prvi službeni slučaj trovanja bezalkoholnim pićem u Splitu? Evo priopćenja Policijske uprave splitsko-dalmatinske:

Mediji navode i kako se u splitskom KBC-u istražuje se slučaj navodnog trovanja gaziranim pićem. Osim novog slučaja, navodi se kako je liječničku pomoć zatražio i muškarac koji je nakon ispijenog pića zatražio pomoć u bolnici.

Nikad veći fijasko ‘Coca Cole‘ u dalmatinskim dućanima, pogledajte na što sliče police u velikom trgovačkom lancu

Nakon objava u medijima o trovanjem kiselinom, u KBC-u Split su počeli tražiti imaju li recentne takve slučajeve. Pronašli su taj slučaj gdje je muškarac rekao da je popio ‘mineralnu‘, ne navodeći o kojoj se gaziranoj vodi radi.

Neslužbeno doznajemo da se radi o kafiću u splitskom kvartu Firule. 

- U ovom trenutku imamo informaciju da je danas oko 13:15 sati u ugostiteljskom objektu u Splitu muškarac osjetio tegobe u grlu nakon što je popio bezalkoholno piće. Muškarac je prevezen na pružanje liječničke pomoći i u tijeku je poduzimanje mjera i radnji kako bi se utvrdilo činjenično stanje.

Nadalje, jedan slučaj smo evidentirali 20. listopada, te Vas obavještavamo kako su policijski službenici su poduzeli sve potrebne mjere i radnje radi kako bi se utvrdile činjenice i sačinili potrebna pismena te Državnom inspektoratu uputili izviješće kako bi poduzelo mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

O događaju ćemo obavijestiti i nadležno općinsko državno odvjetništvo - navela je ranije policija. 

Fortenova povlači sve proizvode Coca-Cole s polica, a oglasila se i prozvana tvrtka, evo koja je njihova odluka

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Duje Klaric/Cropix/Cropix Sd/ Ranko Suvar/Cropix, Ilustracija
Cropix

ILUSTRACIJA

Sd/
Ranko Suvar/Cropix, Ilustracija

Policija sve provjerava

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/prvo-trovanjem-picem-u-splitsko-dalmatinskoj-zupaniji-1337195 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a525b4df1f8e2eaf32695049794f91f5f2d1f1c0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Glavni+inspektor%3A+%E2%80%98Javnost+je+sve+saznala+na+vrijeme%2C+rezultati+su+ohrabruju%C4%87i.+Znamo+gdje+se+nalaze+sumnjive+serije%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprvo-trovanjem-picem-u-splitsko-dalmatinskoj-zupaniji-1337195 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprvo-trovanjem-picem-u-splitsko-dalmatinskoj-zupaniji-1337195 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kućno liječenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitkućno liječenje

LIVEGlavni inspektor: ‘Javnost je sve saznala na vrijeme, rezultati su ohrabrujući. Znamo gdje se nalaze sumnjive serije‘

Piše Božidar Lončar, Ivica Marković, SD VIJESTI, SPLIT SD
8. studenog 2023. - 17:35

20:30 Inspektorat je onaj koji bi trebao ispitivati, provjeravati i povlačiti iz prodaje - pa mnogi u njih i upiru prstom. A što oni kažu? RTL-ova reporterka Ivana Ivanda Rožić ekskluzivno je razgovarala s Glavnim državnim inspektorom, Andrijom Mikulićem.

Znate li vi, zna li Državni inspektorat od čega su se ozlijeđene osobe otrovale?

"Na početku dozvolite mi da prije svega zaželim brz oporavak ozlijeđenim osobama. Ne, državni inspektorat, nema tu informaciju jer bočice iz kojih se pilo i tekućina koja se nalazila u tim bočicama izuzeli su djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova i odnijeli na analizu u svoj centar za forenziku Vučetić."

Hoće li vas oni obavijestiti o tome kad bi se mogli očekivati?

Pa mi jako dobro surađujemo i danas smo imali niz sastanaka zajedno s predstavnicima i djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova, kao i Ministarstva zdravstva i vjerujem da u toj dnevnoj komunikaciji kada dođu do rezultata će nas izvijestiti kao što izvještavamo mi njih i o ovim rezultatima."

S obzirom na to raznih informacija, ali i dezinformacija, stigla je danas vaša analiza. Koji su uzorci tu u pitanju i kakvi su rezultati?

"Pa mi smo uzeli uzorke u ugostiteljskom objektu u Rijeci. To su uzorci koji su uzeti i poslani u Hrvatski zavod za javno zdravstvo na analizu. Danas je došao prvi. Došli su prvi rezultati od tih prvih uzoraka koji su izuzeti od strane sanitarne inspekcije Državnog inspektorata. Ti rezultati su ohrabrujući. Zašto? Zato što sve ono što smo tražili da se ispita? Sve vrijednosti su u dozvoljenim granicama. Prema tome, vrlo ohrabrujući rezultati i po onome što je interpretirano od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, akreditiranog za takve analize rečeno je da ne bi trebalo ta kiselost i uvjeti koji su se, odnosno rezultati koji su nam dostavljeni proizvesti bilo kakvu smetnju u smislu ozljeda kod bilo kojih ljudi.

Znate li vi gdje se trenutačno nalaze te sumnjive serije?

Pa znam i mi znamo da se to nalazi. Zašto? Zato što kad smo bili u ugostiteljskom objektu, onda im po metodi sljedivosti idete korak unazad i gledate tko je distribuirao u ugostiteljskom objektu to piće, odnosno taj proizvod. Onda nakon toga idete korak nazad i vidite tko je proizveo taj proizvod i tko ga je dao distributeru. I bili smo u trgovačkom društvu, znamo da se količine određene nalaze kako gaziranog pića u smislu mineralne vode, tako i Coca-Cole.

18:30 - Došlo je i priopćenje splitskg KBC-a:

U hitnoj ambulanti Klinike za bolesti uha, nosa i grla s kirurgijom glave i vrata KBC-a Split, 20. listopada 2023. pregledan je pacijent (1967. godište) sa sumnjom na ozljede sluznice gornjeg aerodigestivnog puta nastale djelovanjem korozivnih sredstava. Pacijent je imao blaže ozljede usne šupljine koje su, po njegovim riječima, nastale nakon konzumacije pića. Nakon obrade otpušten je na kućno liječenje.

Prvi smo objavili da u uzorcima nisu nađeni otrovi

Danas oko podne smo objavili ovaj tekst koji se na kraju pokazao kao točna informacija: Što se dogodilo u Rijeci i iz kojih je razloga mladić otrovan, nakon što je popio vodu "Romerquelle" pokušava utvrditi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Kako neslužbeno saznajemo u dvama uzorcima koje su zaprimili u HZJZ-u, a nakon obavljenih laboratorijskih analiza, utvrdili su da nema odstupanja u vrijednostima pH (vrijednost koja služi kao mjera kiselosti), a i nakon što su napravili test na metale utvrđeno je kako ništa nije sporno.

Istraga ide dalje.

Dalmatinci u trenu prekrižili do jučer popularna pića, ugostitelj svjedoči: ‘Od jutros nisam prodao niti jednu Colu‘

Dana 8. studenog 2023. u Objedinjeni hitni prijem KBC-a Split zaprimili smo pacijenta (1973. godište) koji navodi da je konzumirao gazirano piće te da ima žareću bol iza prsne kosti. Učinjena je dijagnostička i laboratorijska obrada te pregledi i pretrage specijalista ORL-a i gastroenterologa. Svi nalazi su u granicama normale i nema sigurnih znakova trovanja pacijenta kao ni komplikacija. Pacijent je otpušten kući.

Istog dana u Objedinjeni hitni prijem KBC-a Split zaprimljen je još jedan pacijent (1987. godište) koji također navodi da je konzumirao gazirano piće te da ima žareću bol jezika. Njegova obrada još je u tijeku no pregled specijalista ORL-a i laboratorijski nalaz je uredan. Čeka se hitna gastroskopija. Po završetku obrade odlučit će se o prijemu/hospitalizaciji.

Poznata pekara u Zagrebu danas ima akcijsku ponudu: ‘Römerquelle plus sendvič - samo 3.25 eura!‘

NOVO: 

Državni inspektorat, sanitarna inspekcija zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka Romerquelle Emotion, osvježavajuće bezalkoholno gazirano piće prirodnom mineralnom vodom i okusom borovnice i nara 0,33 l, najbolje upotrijebiti do; 31.3.2024./L22T04:39RG koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci.

Uzorak koji je dostavljen na analizu analiziran je na pH-vrijednost, metale i metaloide, pesticide i aditive.

Uzorak koji je pristigao na mjerenje pH-vrijednosti (kiselost odnosno lužnatost vodenih otopina) nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH-vrijednosti između 2,5 -3,5.

Iz dostavljenog ispitnog izvještaja proizlazi da izmjerena pH-vrijednost ne bi trebala imati sposobnost izazivanja učinaka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu te otežanom gutanju.

Rezultati analize na aditive i pesticide sukladni su s važećim propisima. Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u usporedbi sa maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorat, kako što smo objavili, uz gore navedeni uzorak, na analizu je poslala i jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu. Za navedene uzorke Državni inspektorat još nije zaprimio ispitni izvještaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Odmah po zaprimanju ispitnog izvještaja Državni inspektorat o istom će obavijestiti javnost. Napominjemo kako se slijedom novih zaprimljenih obavijesti nadležnih tijela vode inspekcijski postupci, provodi uzorkovanje i poduzimaju zakonom pripisane mjere, kazali su iz DIRH-a. 

Trovanje pićima u Hrvatskoj iznenadilo i strane medije, puni su nas stupci: ‘Kod njih je panika, ministar je dugo šutio‘

RANIJE:

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac koji je navodno popio ‘zatrovano‘ piće je u pedesetim godinama života.

- Popio je mineralnu, ne zna kojeg proizvođača. Još se nalazi na obradi, u pitanju nisu teške ozljede. Žalio se na žarenje, ali nije povraćao i nije prijavio neke druge simptome. Vjerojatno će danas biti otpušten - rekao nam je naš izvor.

Imamo li prvi službeni slučaj trovanja bezalkoholnim pićem u Splitu? Evo priopćenja Policijske uprave splitsko-dalmatinske:

Mediji navode i kako se u splitskom KBC-u istražuje se slučaj navodnog trovanja gaziranim pićem. Osim novog slučaja, navodi se kako je liječničku pomoć zatražio i muškarac koji je nakon ispijenog pića zatražio pomoć u bolnici.

Nikad veći fijasko ‘Coca Cole‘ u dalmatinskim dućanima, pogledajte na što sliče police u velikom trgovačkom lancu

Nakon objava u medijima o trovanjem kiselinom, u KBC-u Split su počeli tražiti imaju li recentne takve slučajeve. Pronašli su taj slučaj gdje je muškarac rekao da je popio ‘mineralnu‘, ne navodeći o kojoj se gaziranoj vodi radi.

Neslužbeno doznajemo da se radi o kafiću u splitskom kvartu Firule. 

- U ovom trenutku imamo informaciju da je danas oko 13:15 sati u ugostiteljskom objektu u Splitu muškarac osjetio tegobe u grlu nakon što je popio bezalkoholno piće. Muškarac je prevezen na pružanje liječničke pomoći i u tijeku je poduzimanje mjera i radnji kako bi se utvrdilo činjenično stanje.

Nadalje, jedan slučaj smo evidentirali 20. listopada, te Vas obavještavamo kako su policijski službenici su poduzeli sve potrebne mjere i radnje radi kako bi se utvrdile činjenice i sačinili potrebna pismena te Državnom inspektoratu uputili izviješće kako bi poduzelo mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

O događaju ćemo obavijestiti i nadležno općinsko državno odvjetništvo - navela je ranije policija. 

Fortenova povlači sve proizvode Coca-Cole s polica, a oglasila se i prozvana tvrtka, evo koja je njihova odluka

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 18:22