StoryEditor
Splitsvi zadovoljni

Prvi put od gradnje, uredit će se prostor ispred jaslica na Plokitama! Djeca će se moći igrati bez straha, a oduševit će se i stanari okolnih ulica 

6. veljače 2020. - 10:34
Čitateljica

Dobra vijest za sve mališe - jasličarce čiji je dnevni boravak Dječji vrtić 'Mali Princ' na splitskim Plokitama, ali i za stanare okolnih zgrada koji godinama muku muče s parkiranjem svojih automobila u ionako preuskoj Slavonskoj ulici!

Nakon desetljeća i desetljeća tek skromnih ulaganja u vanjski dio vrtića, odnosno jaslica, sitnih krpanja i popravaka 'Mali princ', inače najveći objekt koji se nalazi u sastavu predškolske ustanove DV Grigor Vitez, uskoro će izgledati potpuno drugačije.

Iako se u južni dio okoliša vrtića tijekom desetljeća pomalo i ulagalo, onaj sjeverni dio parcele godinama je bio zapušten i čak pomalo oronuo, pa je stoga velika vijest kako će se sjeverna strana napokon urediti, a mališani dobiti dodatni prostor za neometano igranje.

Naime, vanjski radovi na ondašnjim ‘jaslama’, u punom su jeku, a tamo negdje oko Uskrsa, kako je predviđeno, sve bi trebalo biti gotovo.

Kako doznajemo iz Grada, u prosincu 2019. godine Grad Split je nakon provedenog postupka javne nabave sa odabranim izvođačem tvrtkom KAVELJ d.o.o. iz Splita zaključio Ugovor o izvođenju radova uređenja okoliša s izgradnjom parkirališta za dostavna vozila DV Mali princ s ugovorenom cijenom radova do 996.014,93 kuna (s PDV-om).

Izvođač je ‘zavrnuo’ rukave, radi se od siječnja, a rok izvođenja radova je 60 dana.

-Projektom je predviđena potpuna sanacija postojećeg igrališta (veliko igralište) na južnoj strani objekta koje će biti prilagođeno djeci starije jasličke dobi i izrada zone igranja (malo igralište) za djecu mlađe jaslične dobi na sjevernom dijelu parcele – pojašnjava Višnja Mikulić iz Grada.

Dječje igralište, doznajemo, će osim toga biti opremljeno novom opremom i igralima, antistres podlogama, a na jugoistočnom dijelu planirana je i zelena površina.

Radovima je obuhvaćena i ugradnja nove visoke ograde kako bi okoliš dječjeg vrtića bio zaštićen od devastiranja.

Osim toga, doznajemo, a čemu će se posebice veseliti stanari okolih zgrada, onih nekoliko dostavnih vozila vrtića više neće parkirati duž Slavonske ulice. Poznavatelji situacije znaju da je svako parking mjesto posljednih godina u Slavonskoj ulici postalo pravi luksuz.

- Vodeći računa o očuvanju što veće površine dječjeg igrališta, predviđena su dva parkirna mjesta za dostavna vozila - kazuju iz Grada.

U DV Mali princ inače, trenutno je upisano 129 djece jasličke dobi u 6 odgojno-obrazovnih skupina.

- Naravno da se veselimo novom izgledu vrtića, jedva čekamo. Važno je naglasiti i da u ovom projektu direktno ovoga puta sudjeluju i sami odgojitelji, koji su svakodnevno po osam i više sati sa dječicom. ‘Tete’ su naime glavne za osmišljavanje vanjskog dvorišta, odnosno aktivnosti na otvorenom.

A i radujemo se da ćemo se napokon riješiti one ‘kokošje ograde’ koja godinama ‘strši’ i narušava izgled jaslica.

Ograda se, koliko se mi dobro sjećamo pak, na istom objektu tek jednom bojala, i to na dobru volju sada već umirovljenog Tome, dugogodišnjeg domara ‘Maloga princa’

Bila je, i još uvijek je opasna za djecu, posebice onu veću, školsku, koja su se svakodnevno igrala po istoj ali i istu preskakala – kaže nam Viktorija Rogulj, ravnateljica DV Grigor Vitez.

Bit će to do sad nešto neviđeno, zaključuje Rogulj.

Dječiji Vrtić Grigor Vitez osnovan je 1991 godine. Ustanova u svom sastavu ima 20 vrtićnih objekata, 48 odgojnih skupina (od toga 11 jasličnih i 37 vrtićnih. Od 37 vrtićnih skupina 4 su skupine Posebnog programa za djecu s većim teškoćama u razvoju).  Trenutno je upisano 929 djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2021 05:44