StoryEditor
SplitDI JE ZAPELO?

Prva splitska LGBT udruga 'Rišpet' na korak od stečaja; Njihova koordinatorica nam je potvrdila da su pred zatvaranjem, a o razlozima nije htjela govoriti

Piše Tanja Gattin
18. listopada 2019. - 10:46

Pred gašenjem je udruga koja u našem gradu okuplja homoseksualne, biseksualne i transrodne osobe, bori se protiv diskriminacije i koja je bila organizator splitske Parade ponosa, koja se održavala devet godina.

Naime, "Rišpet – LGBT udruga Split" je pred otvaranjem stečaja zbog minusa na računu, koji kontinuirano traje duže od četiri mjeseca. Taj minus i nije nešto (pre)velik i iznosi 6575 kuna.

Nazvali smo broj mobitela naveden u registru udruga. Na njega se javila jedna od koordinatorica "Rišpeta", koja nam je kazala da je udruga pred zatvaranjem. O razlozima nije htjela govoriti.

"Rišpet" je na korištenje dobio prostor u samom centru grada – u Ulici kralja Tomislava, pokraj kultnog kafića "Semafor", gdje je LGBT centar čiji mobitel više nije u funkciji.

Od prije je poznato da "Rišpet" ima problema s financiranjem. Osim novca koji su dobili od norveške ambasade, od Grada Splita bi dobili dio sredstava za organizaciju Parade ponosa.

Još 2015. godine udruga je uputila apel za spas LGBT centra i tražila donacije radi rješavanja problema s plaćanjem najma gradskog prostora i režija. 

#PARADA PONOSA#LGBT SPLIT#UDRUGA RIŠPET PRED STEČAJEM#UDRUGA LGBT

Izdvojeno

06. srpanj 2020 23:19