StoryEditorOCM
SplitDETALJI POTJERE

Provalnik koji je policiju u Splitu napao čekićem u Hrvatsku je došao kao turist, njegova verzija priče je urnebesna

Piše Vladimir Urukalo
18. rujna 2023. - 13:18

Adem K., 47-godišnji vodoinstalater iz Sjeverne Makedonije, završio je u jednomjesečnom istražnom zatvoru na splitskim Bilicama zbog opasnosti od bijega i to nakon što je uhićen u subotu u ranim jutarnjim satima dok je pokušavao obiti sef u poslovnici tvrtke "Sušara Perajica" nakon čega je još i napao policajce.

Drama na ulicama Splita: policajci hvatali provalnika, on ih napao čekićem i pijukom dok je bježao. Sustigli su ga...

Adem je u Hrvatsku došao kao turist, a uhićen je nakon što je operativno dežurstvo 2 PP u subotu 16. rujna u 1.18 sati dobilo dojavu jednog građanina da provaljeno u poslovni prostor tvrtke koja se bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda na izvorni tradicionalni način u Trondheimskoj ulici u Splitu. Naknadno je, nakon uhićenja, kod provalnika pronađen kopirani ključ navedenog prostora.

Koliko je policija brzo reagirala govori i podatak da je provalnik uhićen nakon samo 14 minuta od dojave, a vrlo su iscrpno pojasnili što se to događalo te noći. Naime, nakon što je ophodnja stigla na mjesto dojave, policajac koji se prvi približio vratima poslovnice vido je da su otvorena vrata i oprezno se približio sumnjajući da je provalnik još uvijek unutra.

U tom trenutku vrata se naglo otvaraju i iz prostora na policajca nasrće nepoznati muškarac koji je u ruci na kojoj je bila gumena rukavica držao oruđe nalik na sjekiru s drvenom drškom, kojim ga je napao, udarivši ga u prsa. Poslije se ispostavilo da se radi o pijuku kojeg je, zajedno s čekićem, koristio kako bi provalio u ugrađeni sef marke "Comsafe".

Nakon udarca, policajac pada na pod, a muškarac počinje bježati. Policajac brzo ustaje i trči za njim zajedno s još dvojicom kolega te mu izdaju zapovijed da se zaustavi, no muškarac se oglušuje i nastavlja bježati. Međutim, policajci su očito, pogotovo s obzirom na napad, bili vrlo odlučni u namjeri da uhvate provalnika pa nastavljaju trčati za njim. Nakon nekih dvjestotinjak pretrčanih metara uspijevaju ga sustići u Doverskoj ulici.

image

Doverska ulica

Nikola Vilić/Cropix

- U trenutku kada su ga sustigli, muškarac se okreće prema njima držeći u rukama čekić i pijuk, ali u tom trenutku policijski službenik nad njim uporabljuje sredstva prisile, izbija mu iz ruke oruđe i uporabljuje sprej s nadražujućom tvari.

Muškarac je i nakon što je polegnut na pod, nastavio s aktivnim otporom, čak i nakon što su mu stavljena sredstva za vezivanje. Nakon pružene liječničke pomoći, doveden je u službene prostorije radi provođenja kriminalističkog istraživanja. Utvrđeno je da se radi o 47-godišnjem državljaninu Sjeverne Makedonije.

Na mjestu događaja obavljen je očevid, pronađen je provalnički alat i utvrđena su oštećenja na obijenom sefu iz kojeg je otuđeno 205 €, a koji novac je pronađen kod muškarca.

Utvrđena su oštećenja na još jednom neotvorenom sefu kojeg nije uspio otvoriti jer su ga policijski službenici očito prekinuli svojim dolaskom - navode iz splitske policije dodajući da je državljanin Sjeverne Makedonije kazneno prijavljen zbog teške krađa i prisile prema službenoj osobi. Za prisilu prema policajcu uz korištenje oružja ili opasnog oruđa propisana je zatvorska kazna od jedno do osam godina robije, a za tešku krađu je predviđeno od šest mjeseci do pet godina.

U svojoj obrani Adem K. branio se tvrdeći da nije uopće vidio policajca već nekog "lika u crnom" te da ga je htio prestrašiti i nije znao da se radi o policajcu. Tu je osobu samo odgurno i ona sigurno nije ozlijeđena, a čuo je da netko za njim viče "Stop policija".

Naveo je da se sam predao policajcima nakon što ih je natjerao da za njim trče, a tek kad su mu se približili vidio je da imaju policijsku odoru i zato se predao. No, njegovu verziju priče demantira video snimka na kojoj se vidi njegov napad na policajca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:00