StoryEditorOCM
SplitJEDAN JE FMFS

Proteklih dana svi su putevi vodili u Ljetno kino Bačvice, ali ne samo zbog filma već i zbog vrhunske zabave; Pogledajte fotogaleriju sa završnog tuluma...

Piše Pišu Ana Franić i Anja Popović
23. lipnja 2019. - 18:36

Ljetno kino „Bačvice“, „Kinoteka Zlatna vrata“ i Dom mladih zadnjih deset dana bili su najposjećenija mjesta u Splitu u sklopu. I sve to zbog 12. Festivala mediteranskog filma Split (FMFS).

Dvanaesto izdanje Festivala mediteranskog filma Split zatvoreno je sinoć projekcijom švedskog filma "Zaneseni" te dodjelom nagrada, nakon čega se Ljetno kino "Bačvice" transformiralo u veliki plesni podij, gdje zabave nije nedostajalo.

I ove su godine Splićani, kao i njihovi gosti, mogli uživati u raznim kinematografskim ostvarajima, a gledatelji su odabrali i svoje ovogodišnje pobjednike.

 

 

Najboljim filmom proglašen je francuski "Ona koju zamišljaš" redatelja Safy Nebboua. U kratkometražnoj konkurenciji nagradu je dobio "Dok je trajao Roland Garros" Snježane Tribuson, "Kol'ko god nas noge nose" Renate Lučić najbolji je srednjometražni film dok je portugalski "House of Glass" najbolji film iz međunarodne konkurencije.

Popis nagrada koje je dodijelio stručni žiri možete pogledati OVDJE.

U Splitu je teško više i zamisliti početak ljeta bez FMFS-a, večernjih projekcija na otvorenom i dobre zabave, koja se svima uvukla pod kožu. Publika je tijekom trajanja festivala na tri lokacije mogla pogledati više od 70 naslova iz 32 zemlje, a često se za večernje projekcije u open air ljetnom kinu "Bačvice" tražila i ulaznica više.

Koliko Splićanima znači FMFS govori i činjenica da su posjetitelji, kako bi pogledali film, bez problema sjedili i na zidiću, stepenicama ili ležali na ručnicima za plažu. Tijekom deset dana u Splitu se znalo da svi putovi vode na Bačvice, ali ne samo zbog filma već i zbog vrhunske zabave.

 

 

- Prvi put sam na FMFS-u i jednom riječju - oduševljena sam. Ovaj festival je pun pogodak, nešto drukčije što Splitu treba, a gužve pred ulazom dokazuju da su organizatori na odličnom putu. Gušt je sparne večeri provesti gledajući film na otvorenom uz šum mora. Dogodine sam opet Bačvicama - rekla nam je 24-godišnja Ivana, dodajući da već zna gdje provodi lipanj sljedeće godine, na FMFS-u.

Festival je omiljeno kulturno događanje u Splitu koje sa svojim vrhunskim programom iz godine u godinu oduševljava posjetitelje, a upravo ta jednostavnost i ležernost stvara pravo mediteransko ozračje.

Zvjezdane noći tik uz more usred borove šume pokazale su se kao omiljeno mjesto svih Splićana, starih i mladih, koji s nestrpljenjem očekuju i sljedeću godinu. 

Osim u samim filmovima, posjetitelji su kao i uvijek do sada, uživali u zabavi i idiličnom okruženju ljetnog kina Bačvice, a u fotogaleriji vam donosimo djelić atmosfere koja je sinoć vladala.

Ako ste kojim slučajem propustili ovogodišnji FMFS, redovan kino program kreće na Bačvicama već u utorak, a uživanje u ljetnom kinu trajat će sve do rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 18:17