StoryEditor
Splitanketa o kulturnom uzdizanju

Prosvjednike smo pitali što bi voljeli gledati u kazalištu, ali uzvratili su agresijom, ipak, odgovor jedne gospođe posebno nas je oduševio

Piše Andrea Topić
24. travnja 2017. - 22:44
prosvjed_kazaliste7-240417hhh

Prosvjednike koji su se okupili da pokažu kako ne žele Frljićevu predstavu u sklopu Marulićevih dana, upitali smo koju bi radije izvedbu da se nađe na repertoaru umjesto ove sporne. Da budemo iskreni, dosta njih nije htjelo javno govoriti o svom kazališnom ukusu. 

Na riječi kako provodimo anketu za "Slobodnu", većina ih se obradovala misleći da ih želimo pitati da komentiraju kontroverznu predstavu, no nakon što im postavili pitanje o njihovom omiljenom dramaturškom ostvarenju, s negodovanjem bi nas, i često agresivno, odbili. 

Prosvjednici ispred teatra: Kršćanski Splite, buni se! Ova predstava izruguje sve što je za Marka Marulića bilo veliko i sveto!

Kerum stigao s divovskim križem oko vrata

Pogledajte kako Bauk više od 20 minuta trpi teške uvrede prosvjednika

Prosvjednici nasrnuli na publiku uz povike 'četnici, četnici', policajci ušli u HNK, predstava ipak počela! Kazalištem se orilo 'Zovi, samo zovi'!

Dojava o bombi u splitskom kazalištu, ali predstava nije prekinuta!

Komentar gospođe Nere Perišić Letice koja se našla na prosvjedu, a koja je, kako kaže, došla samo da pogleda tko se tu sve okupio 'od ovih šta kazališta nikad nisu vidili', jasno bi mogao predočiti zataknutu situaciju: 

- Ja sam isto protiv ovog odvratnog Frljićevog smeća koje vrijeđa sve ljudsko, ali brate, pogledajte ove koji stoje tamo sa zastavama i 'navijačkim' obilježjima! Pa to nikad kazališta vidilo nije! - jasna je bila vidno iziritirana gospođa, koja je čest posjetitelj raznih europskih kulturnih institucija. 

- Bila sam evo sada baš nedavno u Beogradu i pogledala dvije predstave kakve mi nikad ode nećemo imat. A zašto nećemo? Nije to samo stvar da nam se dovodi Frljić kojeg ne bi ni mrtva gledala, već i da imamo intendanta koji nema pojma o kazalištu, kao što nije imao pojma ni Mucalo kojeg je Kerum postavio za ravnatelja, a ovaj je doveo Filipa Radoša koji nema ni škole – spremno će Nera, koja nas je na kraju zamolila da njene grube riječi i psovke izbacimo iz teksta jer se pri davanju izjave nije mogla suzdržati. 

Usput nam je sugerirala: Pitajte one tamo troglodite sa zastavama idu li u kazalište i znaju li uopće što znači riječ intendant. Došla san vidit ima li na prosvjedu nekoga ko ide u kazalište, i da vam pravo rečem, nikoga ne znam.

 

A odgovor na pitanje 'koja vam je omiljena predstava', dobili smo od Ivana Gudića, branitelja koji je na prosvjed došao oboružan natpisom da ga 'ova predstava vrijeđa'. Nije štedio riječi objašnjenja zašto: 

- Neman nešto protiv ove predstave, nego sve. Na ovo se ne smi niti pomisli da se izvede. Ja iden četri, pet puta u kazalište – kaže prosvjednik i nastavlja: - Buža je dobra predstava. I Mala Floramye – spremno će. 

A tko je autor, upitali smo ga:

- Ja sad ne znan detalje, ali to je jedna dobra predstava koja bi se tribala gledat - kaže on nama. 

Pojasnio nam je i o čemu se radi: 

- A ovi naš život u Varošu, naš mentalitet. 

Njegov prijatelj pokazao nam je članak na mobitelu na kojem u naslovu stoji kako Frljić kaže da su Hrvati izmišljena nacija.

Ispred ulaza u HNK zatekli smo nekolicinu mahom postarijih prosvjednika koji su se okupili ispred crne zastave i transparenata. Redom se zovu Tomislav Bijuk, Damir Margeta i Tomislav Jurin. 

Najprije je odgovor na pitanje oko omiljene predstave pokušao dati Margeta, inače umirovljeni časnih HV-a, i kako kaže, 80 postotni invalid.

- A bogati koja je zadnja! Pa, pa, pa... – zastao je branitelj da promisli, a na to mu je prijatelj Bijuk spremno upao u riječ:

– Ja san zadnje gleda onog Ziju Sokolovića – odgovara Tomislav, a Damir se u međuvremenu prisjetio svoje omiljene:

- Ona u Mrduši Donjoj! To je naša predstava – sjetio se, dodavši usput kako je on po nacionalnosti Hrvat, a po odgoju katolik. 

Veseli trojac prosvjednika obavijestio nas je i kako su kupili karte, ali ne namjeravaju ići na predstavu – što god im to značilo.

#OLIVER FRLJIĆ

Izdvojeno

06. lipanj 2020 04:13