StoryEditor
SplitPromo

Svjetski trend i u Splitu; posebne kamere snimaju svugdje po gradu, možda i vas ‘uhvate‘

Piše V.O.
2. srpnja 2020. - 14:32
Peristil je tek jedna od brojnih javnih površina Splita pod budnim elektronskim okomElectronic Security

Split ubrzo dobiva Velikog brata, ali ne onog koji će narušavati privatnost građana, već onog koji će se brinuti o njihovoj sigurnosti. Naime, drugi najmnogoljudniji grad u Hrvatskoj i popularna turistička destinacija, trenutno je u procesu postavljanja kamera na problematična prometna i turistička područja u Gradu čime će se povećati sigurnost građana, posjetitelja, olakšati posao komunalnim redarima, kao i naplata kazni onima koji vole „zaobići“ zakone.

Prije mjesec dana tako su Splićanke i Splićani mogli svjedočiti postavljanju kamera na četrnaest lokacija u staroj gradskoj jezgri. Na kraju će kamere snimati javne površine na Trumbićevoj obali (pokraj javnog wc-a na Matejušci i na ribarskom parking kraj Sv. Frane), pokraj Hotela Bellevue (fontana), u Ulici Kralja Tomislava (Glazbena škola Josip Hatze), na Trgu Gaje Bulata (HNK), u  Strossmayerovom parku (Zlatna vrata i Hrvojeva ulica), nadzirat će se i Galerija Umjetnina, Stara gradska vijećnica na Narodnom trgu, Marmontova ulica na spoju Nigerove i Tončićeve ulice, Peristil, ulaz u Dioklecijanove podrume s Rive te područje oko spomenika dr. Franje Tuđmana.

- Kamere na mjestima s velikim brojem zabilježenih prekršaja omogućit će točnu rekonstrukciju događaja u slučaju prometnih nezgoda ili razbojstava, a zbog psihološkog momenta koji stvara sama prisutnost suvremenog videonadzora, mnoge će osobe odustati od kršenja zakona – pojasnio nam je Krešimir Kegalj, direktor tvrtke Electronic Security, uspješne firme zadužene za postavljanje kamera.

Ovo nije prva investicija kojom se štite javni prostori i objekti u vlasništvu grada Splita. Sustav videonadzora postavljen je i u sve splitske osnovne škole radi smanjenja količine vandalizma i međuvršnjačkog nasilja na traženje mnogih roditelja.

- Pomoću kvalitetnih kamera sigurnost učenika raste, a doći će i do ušteda kako se broj uništene imovine bude smanjivao. Važno je napomenuti kako se u svim školama nadziru samo zajednički prostori poput hodnika ili okoline škole, a ne učionice i svlačionice, čime se poštuje privatnost učenika – kazao je Kegalj.

image
Kamere su se zadnjih mjeseci marljivo instalirale po gradu
Electronic Security

Sigurnost turista je još jedna izrazito važna stavka kada se govori o nadzoru javnih površina jer tijekom ljetnih mjeseci i oni znaju biti meta nasilnika i razbojnika, ali i obrnuto. Kamere mogu pomoći policiji da detektira sumnjivo ponašanje, reagira brže, kao i da kasnije lakše točno rekonstruira događaj.

“Turizam je izvor prihoda mnogim obiteljima u Splitu, stoga je važno da se posjetitelji i građani osjećaju sigurno i zaštićeno u svakom trenutku, a to uključuje i pregledavanje snimki javnih kamera“ kazao je Kegalj napominjući kako su sva glavna čvorišta užeg centra grada obuhvaćena naprednim sustavom videonadzora. Naime, postavljene su fiksne i pokretne kamere visoke rezolucije na daljinsko upravljanje. Kako bi se iskoristio puni potencijal takvih modernih kamera, važan je i ljudski faktor te pravovremeni odaziv i reakcija na sve uočene prijetnje sigurnosti.

- Suvremena videoanalitika omogućuje da se automatski detektiraju izgredi i mnoge druge opasne situacije, što žurnim službama pomaže ubrzati vlastito djelovanje – kazao je direktor Electronic Securityja.

U velikim gradovima, fizički nadzor javnih površina često predstavlja izazov, što zbog nedovoljnog broja redara ili policije s obzirom na površinu, što zbog nemogućnosti da se dovoljno brzo intervenira na prijavljeni prekršaj poput nepropisno parkiranog automobila ili razbojstva. U posljednjim godinama, popularne turističke destinacije pojačale su svoje sigurnosne mjere, no načini i količina zaštite razlikuju se. Tako Rim i Prag imaju 2 kamere na 1000 posjetitelja, dok ih London, na isti broj posjetitelja ima 68.

Najvažnije pitanje ono je zaštite podataka ili GDPR-a. Mnogi će se pobuniti tvrdeći kako im se krše prava, no, kako je pojasnio Kegalj, to nije baš tako.

- Prema Zakonu o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka (čl. 32.), snimanje i praćenje javnih površina dozvoljeno je tijelima javne vlasti, i to „ako je nužno za izvršenje poslova i zadaća [...] ili radi zaštite života i zdravlja ljudi te imovine“. Drugim riječima, svaka jedinica lokalne samouprave smije od MUP-a tražiti dozvolu za postavljanje kamera na javne površine u svrhu zaštite građana i olakšavanja, na primjer, rada policije. Ono što građani ne vide izravno, jesu postavke kamera koje zamagljuju sve dijelove koje grad ne smije nadzirati, sprječavaju snimanje tuđih dvorišta i slično, čime se ljudska prava dodatno štite – kazao je Kegalj.

#PROMO#ELECTRONIC SECURITY#TERMALNE KAMERE#SPLIT

Izdvojeno

02. srpanj 2020 14:33