StoryEditorOCM

Svjetski trend i u Splitu; jeste li već uočili kamere na novim lokacijama?

Piše V.O.
7. listopada 2020. - 12:55

Split ubrzo dobiva Velikog brata, ali ne onog koji će narušavati privatnost građana, već onog koji će se brinuti o njihovoj sigurnosti. Naime, drugi najmnogoljudniji grad u Hrvatskoj i popularna turistička destinacija, trenutno je u procesu postavljanja kamera na problematična prometna i turistička područja u Gradu čime će se povećati sigurnost građana, posjetitelja, olakšati posao komunalnim redarima, kao i naplata kazni onima koji vole „zaobići“ zakone.

Prije mjesec dana tako su Splićanke i Splićani mogli svjedočiti postavljanju kamera na četrnaest lokacija u staroj gradskoj jezgri. Na kraju će kamere snimati javne površine na Trumbićevoj obali (pokraj javnog wc-a na Matejušci i na ribarskom parking kraj Sv. Frane), pokraj Hotela Bellevue (fontana), u Ulici Kralja Tomislava (Glazbena škola Josip Hatze), na Trgu Gaje Bulata (HNK), u  Strossmayerovom parku (Zlatna vrata i Hrvojeva ulica), nadzirat će se i Galerija Umjetnina, Stara gradska vijećnica na Narodnom trgu, Marmontova ulica na spoju Nigerove i Tončićeve ulice, Peristil, ulaz u Dioklecijanove podrume s Rive te područje oko spomenika dr. Franje Tuđmana.

- Kamere na mjestima s velikim brojem zabilježenih prekršaja omogućit će točnu rekonstrukciju događaja u slučaju prometnih nezgoda ili razbojstava, a zbog psihološkog momenta koji stvara sama prisutnost suvremenog videonadzora, mnoge će osobe odustati od kršenja zakona – pojasnio nam je Krešimir Kegalj, direktor tvrtke Electronic Security, uspješne firme zadužene za postavljanje kamera.

Ovo nije prva investicija kojom se štite javni prostori i objekti u vlasništvu grada Splita. Sustav videonadzora postavljen je i u sve splitske osnovne škole radi smanjenja količine vandalizma i međuvršnjačkog nasilja na traženje mnogih roditelja.

- Pomoću kvalitetnih kamera sigurnost učenika raste, a doći će i do ušteda kako se broj uništene imovine bude smanjivao. Važno je napomenuti kako se u svim školama nadziru samo zajednički prostori poput hodnika ili okoline škole, a ne učionice i svlačionice, čime se poštuje privatnost učenika – kazao je Kegalj.

image
Kamere su se zadnjih mjeseci marljivo instalirale po gradu
Electronic Security

Sigurnost turista je još jedna izrazito važna stavka kada se govori o nadzoru javnih površina jer tijekom ljetnih mjeseci i oni znaju biti meta nasilnika i razbojnika, ali i obrnuto. Kamere mogu pomoći policiji da detektira sumnjivo ponašanje, reagira brže, kao i da kasnije lakše točno rekonstruira događaj.

“Turizam je izvor prihoda mnogim obiteljima u Splitu, stoga je važno da se posjetitelji i građani osjećaju sigurno i zaštićeno u svakom trenutku, a to uključuje i pregledavanje snimki javnih kamera“ kazao je Kegalj napominjući kako su sva glavna čvorišta užeg centra grada obuhvaćena naprednim sustavom videonadzora. Naime, postavljene su fiksne i pokretne kamere visoke rezolucije na daljinsko upravljanje. Kako bi se iskoristio puni potencijal takvih modernih kamera, važan je i ljudski faktor te pravovremeni odaziv i reakcija na sve uočene prijetnje sigurnosti.

- Suvremena videoanalitika omogućuje da se automatski detektiraju izgredi i mnoge druge opasne situacije, što žurnim službama pomaže ubrzati vlastito djelovanje – kazao je direktor Electronic Securityja.

U velikim gradovima, fizički nadzor javnih površina često predstavlja izazov, što zbog nedovoljnog broja redara ili policije s obzirom na površinu, što zbog nemogućnosti da se dovoljno brzo intervenira na prijavljeni prekršaj poput nepropisno parkiranog automobila ili razbojstva. U posljednjim godinama, popularne turističke destinacije pojačale su svoje sigurnosne mjere, no načini i količina zaštite razlikuju se. Tako Rim i Prag imaju 2 kamere na 1000 posjetitelja, dok ih London, na isti broj posjetitelja ima 68.

Najvažnije pitanje ono je zaštite podataka ili GDPR-a. Mnogi će se pobuniti tvrdeći kako im se krše prava, no, kako je pojasnio Kegalj, to nije baš tako.

- Prema Zakonu o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka (čl. 32.), snimanje i praćenje javnih površina dozvoljeno je tijelima javne vlasti, i to „ako je nužno za izvršenje poslova i zadaća [...] ili radi zaštite života i zdravlja ljudi te imovine“. Drugim riječima, svaka jedinica lokalne samouprave smije od MUP-a tražiti dozvolu za postavljanje kamera na javne površine u svrhu zaštite građana i olakšavanja, na primjer, rada policije. Ono što građani ne vide izravno, jesu postavke kamera koje zamagljuju sve dijelove koje grad ne smije nadzirati, sprječavaju snimanje tuđih dvorišta i slično, čime se ljudska prava dodatno štite – kazao je Kegalj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2024 01:40