StoryEditorOCM
SplitKRAJ SLUČAJA 'KADA'

Propast optužnice protiv Škarića, Parčine i Veiga košta nas 200.000 kn

16. veljače 2016. - 07:40
st-skaric2209-pok

Županijski sud pravomoćno je obustavio kazneni postupak pokrenut prije šest godina protiv Ivice Škarića, bivšeg poteštata, poduzetnika Joze Parčine i Franje Veiga, procjenitelja Porezne uprave, za zloporabu ovlasti i štetu u gradskoj blagajni od 2 milijuna kuna.

Da će Općinsko državno odvjetništvo imati problema s pravomoćnošću optužnice pokazala je odluka optužnog vijeća Općinskog suda krajem studenoga prošle godine koje je smatralo da nema dovoljno dokaza za početak suđenja, pa je shodno tome odbijena žalba tužitelja koji se tijekom siječnja neuspješno žalio i Županijskom sudu. Predmet je okončan obustavom kaznenog postupka što u prijevodu znači - nema suđenja protiv Škarića, Parčine i Veiga.

U pitanju je dobro poznati slučaj zamjene gradskog prostora u Marmontovoj ulici s nekadašnjim zatvorenim plivalištem kod Pazara, poznatijim kao "Kada", u vlasništvu Joze Parčine, koji je optužen da je tadašnjega gradonačelnika podicao na zloporabu, dok se Veiga teretilo za pomaganje, odnosno prikrivanje, jer je podcijenio vrijednost javnih kvadrata, a precijenio vrijednost privatnog prostora. Sve se zbivalo prije punih 15 godina kada su prostori zamijenjeni, ali postupak je pokrenut tek nakon devet godina.

- Od samog početka postupka smo tvrdili da nije bilo nikavih nezakonitosti, pa smo se cijelo vrijeme pitali u čemu je krivnja okrivljenih, te na temelju čega tužiteljstvo izvodi zaključak da je Grad oštećen za preko dva milijuna kuna. Unatoč tome, podignuta je optužnica koja je završila ovakvom pravomoćnom sudskom odlukom kojom je mojem klijentu Jozi Parčini, te gospodi Škariću i Veigu skinuta mrlja sa njihova imena - tvrdi odvjetnik Damir Primorac.

Zbog tvrdodglavosti tužiteljstva narasli su troškovi postupka na, kako pouzdano doznajemo, iznos od preko 200.000 kuna što će platiti porezni obveznici. Po 50.000 kuna platit će se angažman trojice odvjetnika (Joška Čeha, Damira Primorca i Vinka Ljubičića), a morat će se podmiriti i troškovi trojice sudskih vještaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 23:19