StoryEditor
SplitDiplome u rukama

Promovirana 124 studenta splitskih Zdravstvenih studija, rektor im poručio: Zbivanja s koronavirusom najbolje su pokazala što znači vaša struka

16. rujna 2020. - 15:13
Nikola Vilić/Cropix

Danas je na platou ispred zgrade Tri fakulteta na Kampusu, uz poštivanje epidemioloških mjera, održana svečana promocija diplomiranih studenata Sveučilišnog odjela zdravstvenih studja. Promovirana su ukupno 124 studenta, a među njima ih je 88 na preddiplomskoj razini i 36 diplomskoj razini.

Promovirani su studenti preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija - Sestrinstva, Fizioterapije i Primaljstva, Radiološke tehnologije i Medicinsko – laboratorijske dijagnostike.

Akademski naziv sveučilišni prvostupnik/ca Sestrinstva steklo je  44 studenta, Primaljstva 10 studenata, Fizioterapije 13, Radiološke tehnologije 12 te Medicinsko – laboratorijske dijagnostike 9 studenata. Akademski naziv magistra/e Sestrinstva steklo pak je njih 13, Fizioterapije 14 te Radiološke tehnologije 9 studenata.

image
Nikola Vilić/Cropix

Promociji je nazočio rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, sa svojim suradnicima; glavnim tajnikom Filipom Klarićem Kukuzom te voditeljicom Ureda rektora Ivanom Pletković.

Rektor Ljutić je čestitao promoventima poručivši im da nastave dalje učiti, razvijaju se, njeguju struku i znanost te budu na korist zajednici i svojoj sredini omogućujući, upravo stečenim znanjima i vještinama, sigurnost življenja.

- Uz Medicinski fakultet, završavanjem vašeg studija, vi se pozicionirate na visoku razinu pružanja zdravstvene skrbi te tako donosite dobrobit cijeloj lokalnoj zajednici, Dalmaciji i našoj državi. Bilo je pitanje ima li problema sa zapošljavanjem zdravstvenih djelatnika, ali mislim da toga nema niti će biti.

image
Nikola Vilić/Cropix

Zbivanja s pandemijom koronavirusa najbolje su pokazala što znače zdravstveni studiji i zdravstvena struka – kazao je rektor Ljutić dodavši kako je cilj Sveučilišta u kratko vrijeme osnovati zdravstveni fakultet te na taj način dati daljnju potporu rastu i razvoju zdravstvenih studija,otvoriti im nove mogućnosti i perspektive.

Prof. dr. sc. Stipan Janković, v.d. pročelnik Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija, ujedno jedan od osnivača Odjela, poželio je diplomantima puno sreće u radu istaknuvši veliku važnost ove struke.

image
Ponosna rodbina i prijatelji
Nikola Vilić/Cropix

- Prema zadnjim informacijama, na Zavodu za zapošljavanje nema vaših profila nezaposlenih. Pred vama je sasvim sigurno dobra budućnost, vesela budućnost, tako se trebate i osjećati, tako trebate razmišljati, zadržati svoj mladenački optimizam i bez straha kročiti naprijed. Vaša edukacija ne prestaje sa završetkom studija, ovo je finale prve etape. Vi ćete učiti i uz rad, stručno se usavršavati, stjecati radna iskustva… Nemojte misliti kako sad možete zaboraviti knjigu  – poručio je pročelnik Janković mladim diplomantima također izrazivši nadu da će Odjel skoro prerasti u fakultet koji ima osiguranu cijelu vertikalu obrazovanja.

Naime, kako je najavio u planu je već iduće godine i pokretanje preddiplomskog, diplomskog sveučilišnog studija radna terapija koji jako nedostaje ovoj regiji jer po europskim standardima, ima manjak tog kadra do 40 puta u odnosu na ostale članice EU.

A što kažu diplomanti? Presretni su bili danas i jako optimistični što se tiče budućnosti.

Antonela Rupčić je jedna od onih kojoj je danas uručena diploma. Postala je sveučilišna prvostupnica fizioterapije, ali ne planira na tome stati.

image
Antonela Rupčić

- Ljubav prema medicine me potaknula da nakon završene Zdravstvene škole upišem ovaj fakultet i dalje napredujem u struci. Jako sam zadovoljna i fakultetom i kolegama i profesorima, a plan mi je sada upisati diplomski studij, a jednom možda i doktorat - kaže Antonela.

Unatoč činjenici da s diplomom Odjela zdravstvenih studija može raditi bilo gdje, njoj je plan ostati u Hrvatskoj. Slično razmišlja i Ivan Vrdoljak.

image
Ivan Vrdoljak
Nikola Vilić/Cropix

- Diplomanti s našega fakulteta su traženi, ima posla i u Splitu. Evo i ja radim u struci i planiram tu ostati. Nije sve tako sivo kako se priča - tvrdi Vrdoljak i preporuča ovaj fakultet svim mladima koji zanima medicina i zdravstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 15:23