StoryEditorOCM
Splitkako to?!

Prometni redar uhićen s pustim kokainom i marihuanom. Pitali smo Grad Split zašto mu nije dao otkaz: ‘E da je samo on‘

Piše Gabrijela Radanović
6. travnja 2023. - 14:19

Splitski prometni redar kod kojeg je u veljači pronađena veća količina kokaina i smole marihuane je privremeno udaljen iz službe.

Ranije smo izvijestili da mu se otkaz ne može dati, s obzirom na to da se nalazi u pritvoru pa je opravdano odsutan. Još kad je uhićen, u Banovini su pokrenuli zakonske procedure. Zbog djela zbog kojeg je završio u zatvoru je i suspendiran do okončanja postupka.

Zašto se ne može dati otkaz prometnom redaru kod kojeg je pronađena droga, tražili smo od Banovine da nam približe razlog.

- Zakonom o službenicima i namještenicima u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave propisan je prestanak službe po sili zakona službeniku kad je osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci – danom pravomoćnosti presude i kad je osuđen za kazneno djelo propisano člankom 15. ZSN-a – danom pravomoćnosti presude - kazali su iz Banovine.

Dakle, službenik može dobiti otkaz tek po pravomoćnosti presude. Kako navode iz Grada, ako bi se prije pravomoćnosti kaznene presude službeniku utvrdio prestanak službe prekršio bi se Ustav Republike Hrvatske kojim je propisano da je svatko nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja.

- Također, istim zakonom je propisano da se službenika rješenjem može udaljiti iz službe ako je protiv njega pokrenut kazneni postupak ili postupak zbog teške povrede službene dužnosti, a povreda je takve prirode da bi ostanak u službi, dok traje taj postupak, mogao štetiti interesima službe - objasnili su iz Grada te dodali kako je istim zakonom propisano da je udaljenje iz službe traje do okončanja kaznenog postupka.

- Temeljem navedene odredbe navedeni službenik je udaljen iz službe do okončanja kaznenog postupka - ponovili su. Inače, u gradskoj upravi Grada Splita trenutačno je zaposlen je 391 zaposlenik, a čak četiri službenika su udaljena iz službe.

Inače, prometni redar negira navedeno (ne)djelo, tvrdi da pronađene stvari nisu njegove. Sudac istrage svakako mu je odredio istražni zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 05:55