StoryEditor
Splituprava ignorirala prosvjed

Prokuvalo među radnicima splitskog 'Prometa': Pucamo po šavovima, vozimo autobuse bez klime, ne može se dobiti slobodan dan, a u lipnju smo odvozili 6700 prekovremenih!

Piše Gabrijela Radanović, Nikolina Lulić
23. kolovoza 2018. - 21:03
P1190089.JPG

Organizatori prosvjeda, Miljenko Gočin, predsjednik sindikata Hrvatskog vozača te povjerenici podružnice Mario Jukić i Ivan Barišić, uz podršku Ante Piplovića, čelnika podružnice Sindikata prometa i veza, Tonija Rajčića, tajnika ogranka Sindikata tehničkog prometnog sektora te oko stotinjak vozača, radnika iz radionice i administrativnih zaposlenika, nakon najave kako će upravi iznijeti barem svoje zahtjeve, neugodno su ostali iznenađeni kada im je rečeno da do sastanka neće niti doći.

- Neočekivano veliki broj radnika, zaposlenika tvrtke "Promet" skupio se kako bi upozorili na probleme s kojima se svakodnevno susrećemo. Nažalost, uprava nije pokazala želju saslušat radnike koji prije svega upozoravaju na loše stanje voznog parka, probleme i sigurnost u cestovnom prometu, kao i na to da nisu adekvatno plaćeni za posao koji obavljaju u ovako teškim uvjetima. Javni gradski prijevoz (JVP) grada Splita godinama je zanemaren što imaju priliku svakodnevno osjetiti putnici koji koriste usluge JVP-a koji se odvija doslovno zahvaljujući nadljudskim naporima zaposlenika "Prometa".

Od danas više ništa neće biti isto i radnici će iskoristit sve raspoložive mogućnosti da tvrtka "Promet" bude na čast i ponos građana ovoga grada, a ne na sramotu, kao što je sad - kazao je Ivan Barišić u ime okupljenih. Prokomentirao je i visoku brojku vozača na bolovanjima, koja je, prema njegovim riječima, povezana s aktualnom situacijom na gradskim ulicama, posebice na prilazima Gradskoj luci.

- Radimo 27 dana mjesečno. Naše radno vrijeme nazivamo eksploatacijom, mi većinom radimo 6 sati ili 6 sati i 20 minuta, zbog čega moramo raditi 27 dana mjesečno da bi ispunili satnicu. Mi jednostavno pucamo po šavovima, a pogotovo ovi koji voze autobuse bez klime. Ne može se dobiti slobodan dan jer vozača fali, a oni koji rade u lipnju je bilo 6700 prekovremenih sati. Više od 32 vozača imala bi punu satnicu da ih se zaposli, a oni sada traže 12 vozača koji ne mogu riješit taj problem. Mislim da su bolovanja opravdana, jer ljudi ne mogu izdržat takav ritam rada, jer se mi nemamo kad odmorit - naglašava povjerenik sindikata Hrvatskog vozača.

Direktor Vojnović: Radnička prava poštujemo u potpunosti!

Tomislav Vojnović, direktor "Prometa", nije nazočio okupljanju u Kopilici iako je bio pozvan, jer, kako je ustvrdio, "radnička prava u ovom komunalnom poduzeću poštuju se u potpunosti".
– Iako je "Promet" u teškoj i nezavidnoj situaciji, plaća se radnicima uredno isplaćuje, kao i regres, božićnice, jubilarne nagrade, prekovremeni sati i sve ono što im po ugovoru pripada – podvukao je prvi čovjek javnog prijevoznika.

item - id = 562290
related id = 0 -> 1146411
related id = 1 -> 1146296
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2021 23:46