StoryEditorOCM
SplitNA PET MJESTA

Prokurative su bile krcate, ‘mališi‘ su cijeli dan na ledu, spiza se spremala na sve strane... Prođirali smo Adventom i provjerili što kažu Splićani, evo prvih dojmova

Piše Sandra Barčot
26. studenog 2022. - 19:20

- Čekamo medu i onda ćemo klizat! Svo troje! Dovela nas je teta Egidija, i baš nan‘ je lipo – veselo, dječački radosno, iskreno od srca uglas nam kazuje troje mališana koje smo u subotnje jutro zatekli na ulazu u splitsko klizalište.

Ono na Prokurativama, koje je organizirano u sklopu Adventa i gdje se na 525 metara kvadratnih, na ledenoj površini postavljeno niti 50 metara od mora, kližete, uživate u radostima zimske bajke.

S jedinstvenim pogledom na morsko plavetnilo.

A što je to medo, propitkujemo dalje malenu bratsko-sestrinsku družinu: 11-godišnju Mihaelu, 9-godišnju Gabrijelu i 7-godišnjeg Filipa.

image

Mihaela, Gabrijela i Filip s tetom Egidijom

Božidar Vukičević/Cropix

- Stolica u obliku mede koja kliže, a ti se ako baš ne znaš biti dobar na klizaljkama, držiš za njegove uši – podučavaju nas djevojčice koje će mlađem bratu biti na ispomoći pri njegovom "svladavanju" boravka na ledenoj plohi, te nam otkrivaju kako njima nije ovo prvo klizanje u životu:

- Bile smo i u Malla, no ovdi je ipak lipše i nama bliže. I bilo bi super da je ovo svaki dan u gradu!

Želje su to djece, koja su cijelo jutro uživale u ledenoj čaroliji u organizaciji riječke tvrtke "Arctic", koja Splićanima osigurava taj blagdanski, zimski ugođaj već godinama.

- Na nekoliko pozicija u gradu smo imali klizališta, od Jokera, Citya, Đardina, Mertojaka, sada na Prokurativama koje je odlična pozicija. Što se leda tiče nije nam problem sunce, već južina i kiša, budući je ledena površina postojana do 16 stupnjeva, a sve poviše nam zadaje probleme – Ante Jukić nam otkriva tehničke detalje klizališta koje Splićani obožavaju, pa se s nestrpljenjem čekaju i otvaranje onog na Mertojaku na 200-tinjak metara kvadratnih sredinom drugog tjedna.

image

Splitska djeca s velikom radošću navlače klizaljke i uživaju

Božidar Vukičević/Cropix

Inače u Dalmaciji su postavili adventska klizališta u Zadru, Šibeniku, Trilju, Makarskoj, Kninu i dva u Splitu, a za ovo na Prokurativama "odgovorna" je družina studenata.

- Otvoreni smo od 9 do 23 sata, a kroz jutro radnim danima od 9 do 13 sati imamo besplatno klizanje za vrtićke skupine, školarce do 4-tog razreda, sportske klubove, udruge, djecu s poteškoćama u razvoju, štićenicima raznih ustanova, svima koji nam se ranije najave. Klizaljke i 45 minuta sata na ledu koštaju 40 kuna – referiraju nam cure i momci koji su na pomoći Splićanima koji biraju boravak na ledu i to Barbara, Nika, Ljuban, Zrno, Toni, Pjero i Antonio.

image

Studentska ekipa s klizališta: Barbara, Nika, Ljuban, Pjero, Zrno, Antonio i Toni

Božidar Vukičević/Cropix

Dok oni koji ne vole led, tek ga gledati kako drugi uživaju na njemu ili pak na dnu čaše s pićem, u sklopu Adventa na Prokurativama mogu birati bogatu gastro ponudu koje nude ugostitelji na 9 kućica. Od raznih vrsta bakalara, sushia, mesnih jela gdje prednjače kobasice i sarme, fritula, do pizza.

- Nudimo pizze svih vrsta koje imate i u našoj pizzeriji Portas, a što se tiče pića ljudi traže one s okusom zime, blagdanski ugođaj kao što su kuhano vino i kuhani gin, pa razne rakije – prezentira nam djelić ponude konobar Slaven dok pizza-majstor Mario sprema novu deliciju i ubacuje je u peć.

image

Pizza-majstor Mario i konobar Slaven

Božidar Vukičević/Cropix

- Svaki šušur u gradu je dobar, bitno je druženje s ljudima koje ne vidiš radnim danom, ovdje na Prokurativama je baš ugodno, vesele me ova događanja, pa i večernji koncerti, no meni osobno više paše ovaj dnevni đir – pohvalu samom događaju dala je i Splićanka Antonela, kao i većina muškaraca za koje je na Prokurativama oformljena i fan-zona praćenja nogometnih utakmica.

- Odlično je ovo sve, proba san suši, baš je dobar, no to je za mlađe. Star sam ja za ovu zabavu – našalio se vremešni Nikša, koji je također pohodio Prokurative i uživao, a što se starosne dobi tiče referirao se na večernja događanja, koja su rezervirana za nastupe poznatih pjevača!

Slična ponuda je i u Perivoju, koji je u petak navečer kao i Prokurative započeo s radom i to koncertima – prvi uz grupu Magazin, drugi uz Pecu!

U istom ritmu raznih događanja nastavljaju i dalje, najavljujući uzbudljiv mjesec dana za Splićane i njihove goste, a raznovrsnosti ponude ove godine pridružuje im se još jedna nova destinacija. Ona na Šperunu, koja će svoja vrata Splićanima otvoriti danas (nedjelja). Tijekom našeg subotnjeg obilaska još su se "šminkali" posljednji detalji. Neuobičajeni za Split, budući se radi o inovaciji studenata arhitekture koji su trg "obojali" u crvene drvene instalacije slažući tako šankove koji će glumiti kućice.

image

Posljednje pripreme na Šperunu

Božidar Vukičević/Cropix

I moramo priznati i dok nije cijela priča, cijeli izgled gotov, Splićani koji su prolazili Šperunom imali su kao i uvijek oprečne komentare – jednima je to bilo super, nešto novo, drugačije, moderno, dok su drugi grintali kako se drvenarijom prekrio trg, zašto je to dozvoljeno, kako je to sve loše.

Sad samo treba sačekati kako će građani reagirati kada sve zaživi na Šperunu.

A čeka se i 1. prosinca, kada bi po zadnjim informacijama trebao biti otvoren i Advent na Starom placu. Gdje se radi punom parom na "sklapanju" kućica, sedam će ih biti uz centralni šank, kao i pozornice.

- Danas je naš red na bojanje kućice – u "pituravanju" smo prekinuli dvojac iz dva restorana koji će svoju ponudu sada Splićanima prezentirati i na Adventu na Starom placu. To su Elio Kelava, Slavonac koji je voditelj "Pandora Greenboxa" i Slovenac Sven Kordiš iz "Corta Maltesa".

image

Elio Kelava i Sven Kordiš pripremaju kućice na Starom placu

Božidar Vukičević/Cropix

Otkriva nam duo kako će uz odličnu glazbenu ponudu, imati vrhunsku hranu, složili su dobar meni na kojem će biti raznih vrsta bakalara, pa tune, burgera i vege-burgera, uz okruglica od bakalara, kao i domaće krafne!

Eto Splićanima tijekom prosinca dovoljno razloga za uživanje na sve četiri Adventske lokacije u užem gradskom središtu, kao i onu petu na Mertojaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. siječanj 2023 22:15