StoryEditorOCM
Spliterasmus +

Projektni tim OŠ ‘Marjan‘ boravio u Španjolskoj: ‘Učili smo od kolega, analizirali i dobili nove ideje‘

Piše Split SD
26. svibnja 2022. - 17:07

U sklopu projekta ERASMUS+, KA1- mobilnost nastavnog osoblja  "Različitost nas obogaćuje“ kojeg financira EU, projektni tim Osnovne škole "Marjan" proveo je  tjedan dana u Španjolskoj na Job shadowing-u.

U školi Colegio San Jose Jesuitas u Valladolidu od 9.  do 13. svibnj boravile su ravnateljica škole mr.sc. Zdenka Barović, pedagoginja Ana Depolo Kučić, psihologinja Nataša Kekez Vrgoč, učiteljica razredne nastave Vesela Višić i profesorica engleskog jezika Ines Grgurinović.

Škola Colegio San Jose je škola koja provodi program dvojezične nastave te projektne nastave, a odgaja i obrazuje djecu od 4 mjeseca do 18 godina.

- U travnju su  Osnovnu školu "Marjan“ posjetile dvije učiteljice škole Colegio San Jose unutra svog KA1 projekta na temu projektnog učenja. One su nam bile domaćini u svojoj školi, uz ostale kolege. U školi Colegio San Jose smo se uvjerili u mogućnosti organiziranja dvojezične nastave. Dobili smo nove ideje rada sa stranim državljanima koji ne govore dobro hrvatski jezik, a školuju se u školi Marjan. Imale smo prilike usporediti uvjete rada u školi u Hrvatskoj i Španjolskoj,  promatrati obrazovnu praksu utemeljenu na projektnoj nastavi i dvojezičnom programu, analizirati primjere dvojezičnog programa u partnerskoj školi.

Škola San Jose Jesuitas prepoznata je kao škola koja uspješno odgaja i obrazuje djecu sa zdravstvenim teškoćama. U školi Marjan smo formirali  grupu vršnjačke pomoći koja volontira za dobrobit djece na bolničkom liječenju u sklopu projekta "Učini pravu stvar“ u Školi u bolnici . Stečeno iskustvo u Španjolskoj bilo je vrlo korisno te će se iskoristiti za nove projekte po principu društveno korisnog učenja u zajednici.

image
Privatni album

Promatrale smo volonterske programe koje je škola Colegio San Jose razvila kroz suradnju s udrugama. Kroz udrugu „Entreculturas“ škola provodi pastoralne aktivnosti . To je nevladina razvojna organizacija koju promovira Družba Isusova. Promiču pravo na obrazovanje za sve, posebno za najranjiviju populaciju u Latinskoj Americi, Africi i Aziji. U udruzi „Red Incola“ stariji učenici pružaju vršnjačku pomoć edukativnom podrškom i promicanjem zdravog korištenja slobodnog vremena ranjivim skupinama u Valladolidu.

Usporedili smo nastavne programe različitih nastavnih predmeta i participirale u izvođenju nastave. Sudjelovali smo u analizi profesionalnog razvoja školskog osoblja, a posebno korištenja znakovnog jezika. Upoznale smo se s različitim načinima pružanja podrške djeci s teškoćama - poručili su iz Osnovne škole Marjan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 14:50