StoryEditorOCM
SplitHVALILI SE NA SVA USTA

Projekt preporoda Marjana ‘debelo‘ kasni: u pet i pol godina napravilo se skoro ništa, a sutra im istječe rok! Izostali su najspektakularniji dijelovi, doznajemo gdje je drama

30. svibnja 2022. - 21:56

EU projekt "Marjan 2020. – brdo prošlosti, oaza budućnosti" izazvao je različite reakcije kad su ga slavodobitno bili obznanili gradonačelnik Andro Krstulović Opara i njegov savjetnik Krešimir Budiša.

Dio medija ga je euforično prihvatio, no aktivistima nije odgovarao njegov naziv, a kamoli neki sadržaji. Na koncu su pod pritiskom javnosti izbačeni paintball teren i adrenalinski park.

Projekt je ukupno vrijedan 26,6 milijuna kuna, od čega je 15,8 milijuna sufinancirano iz EU fondova. No vrlo sporo se realizira i gotovo je pao u zaborav, premda se svojedobno pisalo da će biti gotov u 2020. godini.

image
Saša Burić/Cropix

Na stranicama Grada može se pročitati kako je rok za projekt "Marjan 2020. – brdo prošlosti, oaza budućnosti" 61 mjesec, a da je početak provedbe 8. prosinca 2016. godine...

Po toj računici, probijeni su rokovi, a projekt je tek djelomično u funkciji. Obnovljeni su Dječji grad, trim-staza, tri zjoga za balote, workout park... No još nema možda najspektakularnijeg dijela – promatračnice na Sedlu. Javnost ne zna ni u kojoj fazi je uređenje Botaničkog vrta, čiji su troškovi uređenja neplanirano porasli za više od devet milijuna kuna (o čemu smo svojedobno pisali). Nije trasirana brdska biciklistička staza, nisu instalirani sustavi za brojenje posjetitelja, ni besplatni internet...

Hoće li se morati plaćati penali zbog kašnjenja, upitali smo Stipu Mušuru, v.d. ravnatelja Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan, koja je nositelj projekta.

image

Stipe Mušura 

Tom Dubravec/Cropix

Neće biti penala?

– Javna ustanova kao korisnik bespovratnih sredstava podnijela je zahtjev za produljenje trajanja projekta te je ono odobreno od strane nadležnih tijela. Novi rok za provedbu projekta, tj. krajnji rok za provedbu projekta, je 31. svibnja ove godine. S obzirom na to da su se ponovno pojavile nenadane okolnosti – specifičnosti radova na promatračnici na Sedlu i Botaničkom vrtu, problematika s izvođačem radova na obnovi biciklističke staze, kašnjenje u nabavi opreme za brojenje posjetitelja, izrada dokumenata plana upravljanja..., tijekom provedbe aktivnosti projekta, korisnik bespovratnih sredstava je trenutačno u fazi podnošenja novog zahtjeva za produljenje trajanja projekta do 31. prosinca 2022. godine – kaže Mušura, koji tvrdi da se penali neće morati plaćati jer takav termin ne postoji u provedbi projekata koji se financiraju iz EU sredstava.

image
Saša Burić/Cropix

Dakle, jednom je dobiveno produljenje do 31. svibnja ove godine, a sada se traži novo produljenje do konca godine. Hoće li se morati vratiti sredstva koja su dobivena za projekt "Marjan 2020. – brdo prošlosti, oaza budućnosti" ako se ne dobije produljenje roka do 31. prosinca 2022.?

– Prema dobivenim informacijama, nema naznaka da će se produljenje projekta odbiti s obzirom da se dogodio niz okolnosti koje nismo mogli prethodno predvidjeti te temeljem njih tražimo produljenje, a sve u dogovoru s nadležnim institucijama. Korisnik ne očekuje financijske korekcije na predmetnom projektu, kao ni povrat već odobrenih bespovratnih sredstava – tvrdi Mušura i dodaje kako potražuju isplatu bespovratnih sredstava svaka tri mjeseca metodom nadoknade.

Što je s gradnjom promatračnice na Sedlu, koja bi trebala služiti djelatnicima Javne ustanove, ali biti i atrakcija zbog pogleda na Brački kanal, Split i okolicu?

– Radovi na promatračnici na Sedlu su u tijeku te je očekivani završetak radova kroz mjesec srpanj, ako ne bude nepredvidivih okolnosti koje mogu produljiti rok izvedbe radova – objašnjava Mušura.

image
Saša Burić/Cropix

Zanimalo nas je također kako stvari stoje s kamenim poljskim kućicama.

Problemi s izvođačima radova

– Kamene kućice su obnovljene, sudjelovali smo u pripremi tekstova za poučne table, koje su i postavljene. Što se tiče opremanja kućica, planiramo aktivnosti osmišljavanja sa školama i njihovo opremanje tijekom ove godine – odgovorila nam je Antonija Čmrlec, voditeljica Službe promocije i edukacije u Javnoj ustanovi.

Stvari su, čini se, zapele i s biciklističkim stazama. Kada će one biti gotove?

– S obzirom na nastale nesuglasice između sudionika u gradnji, postoje određena odstupanja u provedbi ove aktivnosti. Budući da izvođač radova nije poštovao obveze preuzete potpisivanjem ugovora, Grad Split je kao naručitelj u travnju 2022. godine izvršio aktivaciju jamstva za uredno ispunjenje ugovora – odgovorio je Mušura.

Za panele/infoploče na poučnoj stazi "Priča o Marjanu" i "Stazi babe Marte" doznali smo da su upravo postavljeni na području park-šume Marjan te su spremni za korištenje.

image

Staza babe Marte s novim poučnim infopločama 

Saša Burić/Cropix

U siječnju 2018. u Slobodnoj Dalmaciji je bio naslov "Marjan će blistati do 2020. godine". Dvije i pol godine kasnije bliži se kraju rok od 31. svibnja 2022., dokad je bilo odobreno produljenje EU projekta započetog u prosincu 2016. Kako stvari stoje, dobije li se novo produljenje roka, bit će uspjeh ako se projekt "Marjan 2020." dovrši do konca 2022. godine.

 

Isplativost projekta za

sada je gotovo ravna nuli

 

Za aplikaciju na EU bespovratna sredstva izrađen je "Prijavni obrazac B", u kojem su kalkulacije o financijskoj održivosti projekta "Marjan 2020.". Za desetogodišnje razdoblje, od 2021. do 2031., izračunato je da bi se od sadržaja u projektu na godinu moglo zarađivati oko četiri milijuna kuna.

No pokazalo se da su to bile nerealne projekcije. Samo od prodaje suvenira o Marjanu računalo se uprihoditi oko 2,4 milijuna kuna (!) godišnje. S time da bi prihodi od suvenira bili najmanji 2021. godine – 2,23 milijuna, da bi već od 2023. narasli na više od 2,4 milijuna godišnje. Godišnji prihod od autobusnih karata bio bi oko 452 tisuće za vožnju po park-šumi, a zarada od brodskog prijevoza 875 tisuća kuna godišnje.

Međutim, prihoda gotovo da nema. Mušura nam kaže kako još nisu počeli naplaćivati vožnje autobusom, a da tek trebaju vidjeti je li to pravno izvedivo budući da je riječ o autobusu dobivenom od EU sredstava. Broda za obalni prijevoz još nema.

Planiranih prihoda od koncesija za paintball teren i za adrenalinski park neće ni biti jer je realizacija otpala zbog otpora javnosti. Iz Javne ustanove smo dobili podatak da su prošle godine od travnja do konca prosinca od prodaje suvenira zaradili 9630 kuna. Odnosno 2.222.916 kuna manje nego što je za 2021. bilo planirano prije pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 19:51