StoryEditor
Splitsvjetski stručnjak

Professor emeritus Ognjen Bonacci dobitnik je nagrade ‘Frane Bulić‘ za životno djelo u znanosti

Piše Diana Barbarić
17. lipnja 2021. - 22:24

Profesor Ognjen Bonacci jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka iz područja hidrologije krša, čiji znanstveni rad karakterizira interdisciplinarni pristup. Povezao je vrlo uspješno inženjerske principe i koncepte s onim geofizičkim, te prije svih hidrogeološkim, geološkim, ekološkim i klimatološkim. Među njegovim najznačajnijim znanstvenim doprinosima su hidrološke metode definiranja površine i granice slivova u kršu, objašnjavanje fenomena ograničenih maksimalnih izlaznih kapaciteta krških izvora te ponašanje podzemnih voda u krškim provodnicima i krškoj matrici kao posljedica intenzivnih oborina.

Nadalje, prvi je u svijetu objavio i objasnio specifično ponašanje naglih poplava u kršu te kreirao i objavio principe nove interdisciplinarne znanosti koju je nazvao ekohidrologija krša.

Objavio je više od 650 znanstvenih i stručnih radova. Od toga je više od 80 objavljeno u vodećim međunarodnim znanstvenim časopisima, a 170 je prezentirao na brojnim međunarodnim znanstvenim skupovima, od kojih je na više od 30 bio pozvani ili glavni predavač. Pritom treba posebno istaknuti prezentiranje hrvatskih krških fenomena svjetskoj znanstvenoj zajednici. Autor je četiriju knjiga: Hidrologija krša (Karst Hydrology, 1987.), Oborine: glavna ulazna veličina u hidrološki ciklus (1994.), Ekohidrologija vodnih resursa i otvorenih vodotoka (2003.), Krš bez granica (koautor, 2008.). Njegovi su radovi citirani više od 2740 puta u Web of Science te gotovo 2200 u Scopusu, što ga je svrstalo u dva posto najutjecajnijih znanstvenika prema studiji o znanstvenoj citiranosti istraživačke grupe Sveučilišta u Stanfordu.

Izradio je i više od 200 studija i projekata iz područja hidrotehnike i hidrologije, od kojih se ističu njegova rješenja primijenjena za dimenzioniranje brane akumulacije Sidi Jacoub u Alžiru i navodnjavanja u Etiopiji. Na temelju njegove studije o obrani grada Zagreba od poplave brdskim vodotocima Medvednice izveden je sustav obrane od poplava koji danas uspješno štiti grad Zagreb. Zahvaljujući rezultatima koje je postigao u području teorije i prakse hidroloških katastrofa, prvenstveno poplava i suša, japanska je vlada financirala vrijedan petogodišnji hrvatsko-japanski projekt "Identifikacija rizika i planiranje korištenja zemljišta za ublažavanje nepogoda kod odrona zemlje i poplava u Hrvatskoj". Kroz projekt, koji je profesor Bonacci vodio s hrvatske strane, razvijen je sustav za rano upozoravanje na pilot-područjima, održane su brojne međunarodne razmjene znanstvenika te su mladi hrvatski istraživači educirani u Japanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 00:51