StoryEditorOCM
SplitTREĆI PUT DEKAN

Prof.dr. Srdjan Podrug: Skoro 80 posto naših studenata zaposli se vrlo brzo, dio njih i u vrhunskih svjetskih tvrtkama. Ali, FESB može još bolje!

8. kolovoza 2020. - 10:43
'Po FESB-ovim hodnicima sam više od trideset godina i stalo mi je da napravim sve što mogu da doprinesem njegovu rastu i razvoju'Mario Todorić/HANZA MEDIA


Prof. dr. Srdjan Podrug je pravi proizvod jedne od najuglednijih sastavnica Sveučilišta u Splitu - Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Na FESB-u je diplomirao 1994. godine, a godinu dana kasnije počeo raditi. Dakle, posljednjih 25 godina radi na FESB-u, u svim zvanjima, od mlađeg asistenta pa do sadašnjeg zvanja redovitog profesora.

Magistrirao je na FESB-u u Zagrebu 2000., a doktorirao na FESB-u 2004. godine. Trenutno je šef Katedre za elemente strojeva i predajem elemente strojeva i srodne kolegije na sveučilišnim i stručnim studijima strojarstva, brodogradnje i industrijskog inženjerstva. Oženjen je i otac troje djece, a u impresivnoj karijeri i činjenici da je relativno mlad čovjek, već je bio prodekan za z

nanost FESB-a, a od 2011. do 2015. u dva mandata i dekan FESB-a.
Nedavno je ponovno izabran za dekana. Odmah smo ga pitali koji motiv mu je bio za treći dekanski mandat.
- Ponovno sam se kandidirao jer sam smatrao da ovaj Fakultet može bolje, meni je kao nekome tko je po FESB-ovim hodnicima već više od trideset godina, stalo da napravim sve što mogu da doprinesem njegovu rastu i razvoju.
 

Što planirate napraviti u novom mandatu?
- U nastavnom dijelu sam kao glavni cilj postavio reviziju, odnosno osuvremenjavanje i usavršavanje studijskih programa pri čemu bi trebalo voditi računa o mogućnostima za njihovu međunarodnu akreditaciju čime bi se povećala njihova priznatost i vidljivost. Zatim, rad na privlačenju najuspješnijih učenika završnih razreda srednjih škola u regiji, jer je u proteklom razdoblju opadao broj brucoša, pogotovo na nekim studijskim programima, kao što su strojarstvo, brodogradnja i industrijsko inženjerstvo.

Želja je širokom lepezom aktivnosti doprijeti do svake mlade osobe koja želi studirati u području tehničkih znanosti i dati mu do znanja da tu svoju ambiciju može ostvariti na FESB-u. Velik je i broj studenata koji nakon godine ili dvije studiranja odustaju od studija. Trebamo im pružiti potporu, prvenstveno uspostavljanjem mentorskog sustava studiranja na što je moguće nižim godinama studija, na što većem broju studija, te poticanjem projektno orijentiranog učenja.

image
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

U znanstvenom dijelu je glavni cilj povećanje broja međunarodnih kompetitivnih projekata u kojima je Fakultet nositelj ili partner. Želimo osnovati Ured za međunarodnu suradnju i transfer tehnologije. Ured bi pružao savjetodavnu i administrativnu podršku znanstvenicima prilikom prijave, a zatim i prilikom vođenja projekta. Također bi pružao i pomoć u primjeni akumuliranih znanja i vještina u komercijalnim projektima koji bi rezultirali osnivanjem spin-off i start-up tvrtki.

U stručnom dijelu želja je obnoviti rad Udruge bivših studenata FESB-a čija uloga može biti ključna u dobivanju povratnih informacija o našim studijima od bivših studenata, te iskorištavanja njihovog iskustva u osuvremenjivanju postojećih i uspostavi novih studijskih programa. Također će se poticati dosadašnja suradnja s tvrtkama u organizaciji ljetnih škola, organizaciji i provođenju posjeta i studentske prakse i izradi završnih i diplomskih radova te će se kontinuirano raditi, organizacijom sastanaka, dogovaranjem novih modela suradnje, na širenju takvih inicijativa.

Nastavit ćemo s ulaganjem u infrastrukturu, prvenstveno u laboratorije bez čije adekvatne opremljenosti nije moguće osigurati primjerenu kvalitetu studiranja na nekom tehničkom fakultetu, ali i u ljude jer želimo nastaviti s projektom zapošljavanja kvalitetnih, motiviranih mladih stručnjaka u zvanje asistenta.

image
'Po FESB-ovim hodnicima sam više od trideset godina i stalo mi je da napravim sve što mogu da doprinesem njegovu rastu i razvoju'

 

Koliko FESB ima studenata i zaposlenih? Raste li broj studenata? Zanima nas i koliko su uspješni, odnosno koliko ih diplomira i za koje studije pokazuju najveći interes?
- FESB trenutno ima 256 zaposlenika, od čega 119 doktora znanosti. Trenutno na Fakultetu studira 2300 studenata na preddiplomskim i diplomskim studijima te 65 na poslijediplomskim studijima. Broj studenata u prethodnih nekoliko godina je otprilike konstantan i nešto je manji nego što je bio pred desetak godina.

Postotak studenata koji završava studij u odnosu na broj upisanih, varira od studijskog programa do studijskog programa, a na nivou Fakulteta je na otprilike 50 posto. Najveći interes je za preddiplomski sveučilišni studij računarstva gdje je upisna kvota 125 studenata, u ovom trenutku je na taj studij prijavljeno 553 maturanta, a prvi izbor je za njih 167, a drugi za njih 108.
 

Što se događa s vašim diplomantima? Nađu li oni brzi posao nakon faksa, ostaju li u RH ili idu vani...?
- Prema podacima koji su mi dostupni, ovisno o studiju, 70 do 80 posto naših završenih studenata se zaposli u roku od tri do šest mjeseci. Određeni broj mladih stručnjaka nakon diplome FESB-a se zapošljava u inozemstvu. Kako sam u svom prethodnom mandatu blisko surađivao sa studentskom udrugom DUMP, koja je u tom vremenu radila na brojnim FESB-ovim sustavima, znam da su većina njih trenutno zaposlenici vrhunskih svjetskih računalnih tvrtki.

Bio sam i mentor FESB Racing Teama pa znam da je i nekolicina njih zaposlena u automobilskoj industriji u inozemstvu. Dakle, očito je da studenti ostvaruju zaposlenja u vrhunskim svjetskim tvrtkama iz područja računarstva i strojarstva.
 

Što je sa znanstvenom produkcijom na FESB-u?
- FESB ima izniman znanstveni potencijal, a da bi on došao do punog izražaja potrebno je integrirati znanstveno-istraživačke grupe i fokusirati aktivnosti prema strateškim područjima istraživanja. Primjeri dosadašnjih takvih aktivnosti se očituju kroz dugogodišnji rad znanstvenika s FESB-a u međunarodnim kolaboracijama kao što su CERN, MAGIC, ITER,...
 

FESB kotira kao jedna od najuspješnijih sastavnica Sveučilišta u Splitu. Ima li mjesta za daljnji napredak?
- Naš Fakultet ima veliki broj motiviranih, vrijednih i kvalitetnih studenata i djelatnika i zbog toga može biti još bolji. Vjerujem da ću zajedno sa svojim timom prodekana, docenticom Teom Marasović, docentom Josipom Vasiljom i docentom Petrom Šolićem, koji su redom iznimni, nagrađivani, mladi nastavnici i znanstvenici, okupiti sve one kojima je istinski stalo do našeg Fakulteta i ostvariti nove iskorake u svim segmentima djelovanja Fakulteta.

image
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Neka posebna poruka za kraj razgovora?
- Meni su u prethodnom mandatu bili, i opet će biti, u fokusu svih mojih aktivnosti naši studenti. Zajedno sa svim zaposlenicima, asistentima i profesorima FESB-a, poticat ćemo njihov entuzijazam, pomagat ćemo im, stvarat ćemo nove vrijednosti zajedno s njima. Želim da stvorimo okruženje pripadnosti Fakultetu i želim da budu ponosni što su studenti FESB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 10:00