StoryEditor
Splitperjanica

Prof. dr. sc. Katarina Vukojević dobitnica je godišnje nagrade Slobodne ‘Kruno Prijatelj‘ za znanost

Piše Diana Barbarić
17. lipnja 2021. - 21:48

Prof. dr. sc. Katarina Vukojević ulazi u red perjanica naše medicinske znanosti. Skromna i samozatajna, ali znanstveno iznimno produktivna. O tome svjedoče brojni znanstveni radovi koje je objavila u najprestižnijim svjetskim časopisima i publikacijama, kao i više od tisuću i tristo prikupljenih citata. Između najrecentnijih radova posebice se drži značajnim i iznimno aktualnim rad "Cerebral Vasoreactivity Evaluated by Transcranial Color Doppler and Breath-Holding Test in Patients after SARS-CoV-2 Infection". On u prijevodu na hrvatski jezik glasi: "Procjena moždane vazoreaktivnosti transkranijalnim kolor doplerom i testom zadržavanja daha kod bolesnika nakon SARS-CoV-2 infekcije".

Područje znanstvenog interesa prof. dr. sc. Katarine Vukojević su ekspresija gena tijekom urogenitalnog razvoja, s posebnim naglaskom na prirođene anomalije bubrega i mokraćnog sustava, rani ljudski razvoj, blizak odnos razvojne plastičnosti i novotvorine te translacijska istraživanja u biomedicini.

Prepoznata kao iznimno kvalitetna, odgovorna i kritična znanstvenica u odnosnim temama, imenovana je recenzentom i ocjenjivačem Europske komisije za znanstveno-istraživačke projekte Obzor 2020 i Obzor Europa, zatim članom uredništva brojnih svjetskih časopisa, od kojih se posebno ističe Croatian Medical Journal, hrvatski časopis s međunarodnom reputacijom. Također zbog njezine iznimne znanstvene relevantnosti, česta je recenzentica radova koji se objavljuju u vrlo uglednim svjetskim časopisima kao što su International Journal of Molecular Sciences, Biomolecules, Cells i brojnim drugima.

Usporedno sa znanstvenom djelatnosti, prof. dr. sc. Katarina Vukojević je vrlo aktivna i u nastavnome području, držeći predavanja na nizu predmeta dodiplomskim i poslijediplomskim studentima studija medicine medicinskih fakulteta Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Mostaru.

Uz sve to, prof. dr. sc. Katarina Vukojević vrlo je aktivna i uspješna u pribavljanju domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata u okviru kojih svoj angažman nalaze brojni znanstvenici, posebice mlađi koji tek započinju sa znanstvenom karijerom. Zbog svega toga, ali i brojnih drugih profesionalnih angažmana i postignuća, žiri za znanost Slobodne Dalmacije zaključio je da godišnja nagrada za znanost odlazi u prave ruke. Smatraju je izrazom zahvalnosti za dosadašnje rezultate profesorice Vukojević, ali i poticaj u budućem radu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. kolovoz 2022 13:42