StoryEditor
SplitVAŽNO PRIZNANJE

Prof.dr. sc. Draganu Primorcu dodijeljeno zvanje ‘počasni pročelnik‘ Sveučilišnog odjela za forenziku zbog zasluga za pokretanje prvog takvog studija

1. travnja 2021. - 18:17
Josko Ponos/Cropix

Ovog četvrtka prof.dr.sc. Draganu Primorcu dodjeljeno je zvanje "počasni pročelnik" Sveulilišnog odjela za forenzične znanosti na Sveučilištu u Splitu.

Kao jedan od najuglednijih hrvatskih forenzičara, s velikim iskustvom i bogatim poznanstvima u svjetskim stručnim krugovima, Primorac je ujedno jedan od glavnih pokretača prvog, diplomskog studija forenzike u Hrvatskoj pokrenutog prije 12 godina.

Zbog velikog interesa, od iduće akademske godine kreće i preddiplomski studij forenzike, pa je vijeće studija na čelu s prof. Damirom Piplicom odlučilo odati priznanje jednom od pokretača forenzike.

image
Josko Ponos/Cropix

- Dvanaest godina nakon pokretanja diplomskog, krećemo i s preddiplomskim studijem iz studijskih programa koji splitskom sveučilištu daju jednu prepoznatljivost koju nitko nema. Studenti iz cijele Europe, ako žele dobiti znanje, trebaju doći u Split.

Forenzika je moja ljubav i moj život već 30 godina i bez obzira gdje bio u svijetu, Hrvatska je u srcu. Ovo Sveučilište svjedoči izvrsnost, a osobno me ovo priznanje čini neizmjerno sretnim - kazao je prof. Primorac .

Njemu je zvanje svečano dodijelio rektor prof.dr.sc. Dragan Ljutić istaknuvši kako ljudiu na Sveulilištu ne zaboravljaju prodornost, agilnost, snagu i želju da Sveučilište u Splitu bude bolje i prepoznatljivije na brojnim ljestivaca, a svoj veliki obol tome dao je i dr. Primorac.

Zainteresirani maturanti će tako imati priliku upisati trogodišnji, preddiplomski studij čija je upisna kvota 90 studenata, uključujući 20 maturanata koji nisu polagali državnu maturu.

image
Josko Ponos/Cropix

Studij čine pet modula: modul Istraživanje mjesta događaja, modul Forenzična kemija i molekularna biologija, modul Forenzika i nacionalne sigurnosti, modul Financijsko-računovodstvena forenzika te modul Menadžment u vatrogastvu i istrage požara.

Završetkom preddiplomskog sveučilišnog studija Forenzika studentu se izdaje svjedodžba kojom stječe akademski naziv: prvostupnik odnosno prvostupnica forenzike (univ. bacc. forens.). Nakon završenog preddiplomskog sveučilišnog studija i stečenih 180 ECTS bodova student može upisati odgovarajući diplomski studij.

image
Josko Ponos/Cropix
IZJAVE

Izjave:

Prof.dr. Damir Piplica, pročelnik Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti: "Prof.dr.sc. Dragan Primorac jedan je od najuglednijih svjetskih forenzičara, utemeljitelj forenzičke genetike u Republici Hrvatske, višegodišnji predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzičke znanosti i predsjednik International Society for Applied Biological Sciences u čijem radu sudjeluje petero dobitnika Nobelove nagrade, i s posebnom radošću mu dodjeljujemo zvanje „Počasni pročelnik“.

Prof.dr. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu:

"Prof. Primorcu čestitam na priznanju kojeg je zaslužio svojim radom, a zbog golemog doprinosa razvoju Sveučilišta u Splitu, već ranije smo mu dodjelili najviše priznanje Sveučilišta u Splitu “Povelju Sveučilišta". 

Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita: 

"Budućnost svakog društva ovisi o onom što je napravljeno, no još više o onome što će se napraviti. Postoje ljudi koji su stvaratelji, odnosno koji su čvsta “ sidra" svakog društva, a čiji rad je osnova za budućnost. Njih je vrlo malo, a jedan od njih je prof. Primorac"

Prof.dr. Dragan Primorac:

"Zahvalan sam rektoru prof.dr. Draganu Ljutiću na organizaciji današnjeg događaj te prof.dr. Damiru Piplici, pročelniku Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti kao i svim djelatnicima Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti na počasnom zvanju. Utjecaj hrvatske forenzike u svjetu je velik,  a naš novi preddiplomski studij Forenzika otvara brojne mogućnosti te će, uvjeren sam Sveučilište u Splitu, ali cijelu Hrvatsku učiniti globalno još prepoznatljivijim."

PSD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2021 01:51