StoryEditorOCM
SplitRODITELJI NA MUKAMA

Produženi boravak i obroci u splitskim osnovnim školama već su poskupjeli zahvaljujući odluci koju je Puljak sam donio! U Banovini su nam obrazložili razloge povećanje cijena

Piše Gabrijela Radanović
21. listopada 2022. - 23:42

Već je odlučeno da će poskupjeti produženi boravak u splitskim školama. Naime, gradonačelnik Ivica Puljak vlastitom odlukom je povećao cijenu takve usluge.

Iznos koji plaćaju roditelji Grad Split je podignuo za 20 posto, kao i cijenu obroka za 30 posto. Dakle, umjesto 250, roditelji će plaćati 300 kuna za produženi boravak u školi, a cijena obroka je rasla s 25 na 33 kune. Istodobno, Grad će, umjesto 450, sufinancirati boravak s 500 kuna mjesečno po učeniku. Kao obrazloženje podizanja fiksnog dijela navode povećanje plaća učitelja.

image
Joško Ponoš/Cropix

– Grad Split financira produženi boravak s iznosom od 9,5 milijuna kuna, ali to nije sve jer u okviru produženog boravka imamo skoro 80 zaposlenika koje plaća Grad, a ne Ministarstvo obrazovanja. Bez obzira na to, dužni smo pratiti povećanja plaća kolektivnog ugovora.

Trenutno su sindikati u pregovorima i kad oni uspiju povećati plaće, a pitanje je samo koliko, mi ćemo morati isto toliko povećati. Da se plaća poveća na četiri-pet posto, to bi bilo dodatnih milijun kuna, uz ovih 50 koliko smo povećali svoj dio iznosa sufinanciranja – obrazložili su nam iz Službe za društvene djelatnosti.

image
Duje Klarić/Ilustracija/Cropix

No, nisu samo istaknuli troškove plaća kao problem, već i troškove opreme koja je potrebna za provedbu takve usluge. Naime, prije deset godina bilo je šest škola s programom produženog boravka, a sad ih je 19 te napominju kako ne mogu odbiti ni jedno dijete ili grupu od 14 djece, koliko je minimalno potrebno da se ispune uvjeti za realizaciju produženog boravka u školi. U slučaju da se skupi "kritična masa", mora se osposobiti kuhinja te osigurati novi zaposlenici.

Međutim, ono što je sporno pojedinim oporbenim vijećnicima jest to što je odluku o povećanju cijene produženog boravka gradonačelnik Ivica Puljak donio samostalno, a ne raspravom i izglasavanjem na Gradskom vijeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. rujan 2023 22:52