Splitpožar u papandopulovoj

Problemi koji se dogodili na Trsteniku postoje u cijelom gradu, ali nitko ne reagira dok se ne dogodi tragedija: 'Nema opravdanja da netko kaže da je to preskupo'

Piše Ana Franić

Stravičan požar koji je jučer buknuo u stanu u zgradi u Papandopulovoj 9, potresao je susjede, ali i sve građane koji po tko zna ispaštaju zbog grešaka uzrokovanim lošim planskim rješenjima i nepoštivanjem osnovnih pravila sigurnosti.

Problemi su to koji nisu tek sada izišli na površinu, ali teško je očekivati da će slučaj s Trstenika, koji samo zahvaljujući znanju i spremnosti vatrogasaca i solidnoj dozi sreće nije prerastao u tragediju, biti pouka i trzaj odgovornima da se problemi u splitskim kvartovima napokon počnu rješavati.

Drami stanara Papandopulove ne nazire se kraj, nije isključeno da će se morati iseljavati iz svojih domova; Stručnjaci strahuju da je narušena statika zgrade

Na očevid u Papandopulovoj stigao i vlasnik stana kojeg je progutala buktinja; Susjedi su ogorčeni: Već smo prijavljivali probleme s njim, ali nitko nije reagirao

Samo zahvaljujući brzoj reakciji spriječena je tragedija: vatrogasci su iz buktinje uspjeli izvući dvije boce s plinom!; Susjed: Zgrada je bila obavijena plamenom, stanari su bježali kako je tko stigao

- Jutros je na teren stigla Ekipa za očevid, a mi radimo sve što možemo kako bi sanirali elektroinstalacije koje su nastradale u požaru kako bi se stanarima ponovno mogla uključiti struja. Nakon očevida slijedi i sanacija zajedničkih prostorija, a organiziramo i čišćenje s tvrtkom koja inače održava zgradu da 'pojača' svoju ekipu kako bi se posao što prije obavio i kako bi stubište bilo funkcionalno, govori nam Radoslav Đorđević, nadzorni inženjer iz upraviteljske tvrtke "Novi dani" dodajući kako je i osiguravajućoj tvrtki prijavljeno stanje.

- Oni također moraju izaći na teren kako bi napravili izvid i zapisnik o šteti, a također su zaduženi i za zbrinjavanje stanara i pronalazak zamjenskog smještaja za one kojima su stanovi oštećeni te nemaju uvjete za boravak u njima, objasnio je Đorđević.

Splitski, žrnovnički i vranjički vatrogasci su u nedjelju nakon osmosatne borbe ugasili požar u stanu u Papandopulovoj ulici na broju 9 koji je zahvatio i balkone stanova poviše, a balkoni ispod nastradali su od velike količine vode tijekom gašenja. 

Kada su stigli na intervenciju, vatrogasci su se susreli s prvim problemom – pristupa zgradi koji im je bio onemogućen zbog nepropisno parkiranih automobila zbog čega je reagirao i pauk gradske tvrtke "Split parking".

Nije to samo problem u Papandopulovoj ulici, već postoji u cijelom gradu i svim splitskim kvartovima, ali na žalost nitko ne reagira dok se ne dogodi tragedija.

- Glavni problem s kojima su se susreli vatrogasci su stupići koje je netko postavio na početku ulice kod pošte, a nakon nekoliko naših apela da se oni uklone nitko nije reagirao. Drugi faktor su i sami građani koji ostavljaju svoje automobile gdje god stignu pa čak i na mjesta gdje je označeno da ne bi smjeli, govori nadzorni inženjer.

U Papandopulovoj 9, zgradi s 15 katova, bilo je 14 vatrogasnih aparata koji nisu korišteni, a Đorđević ističe kako su u srpnju svi vatrogasni aparati servisirani i ispravni. 

Svaka stambena zgrada mora biti osigurana, a na stanarima je hoće li još osiguravati i svoj stan tako da u slučaju kakve nesreće budu sigurni.

- Osnovni preduvjeti koji se moraju ispuniti kako bi stanari imali zaštićenu zgradu su: jedan vatrogasni aparat na svakom katu, ako u zgradi ima hidranata moraju imati odgovarajuću opremu, propisani tlak i atest, ako na zgradi postoji gromobranska instalacija mora se i za nju imati atest koji vrijedi četiri godine, zajedničke elektroinstalacije moraju biti na jednom ili na dva mjesta ovisno o veličini zgrade u kojoj će biti sve sklopke potrebne za funkcioniranje zgrade. Atesti za zajedničke elektroinstalacije vrijede osam godina za zgrade koje su napravljene do 2010. godine, a kod onih koje su napravljene iza toga vrijede deset godina. Također svaka zgrada mora imati i ispravnu panic rasvjetu koja se testira svake godine - objašnjava nam Đorđević dodajući kako se u većini slučajeva stanari i predstavnici bune da su im neke stvari nepotreban trošak.

- Kada usporedite koliko ovih osnovnih pet preduvjeta košta, kada se podijele s brojem godina koliko traju i brojem suvlasnika u zgradi, dođemo do bagatelizirane cifre koju nitko od njih ne osjeti, a znače im ako se nešto dogodi. Nema opravdanja da netko kaže da je to preskupo - ističe Đorđević.

Pristup zgradama u Split je na jako niskoj razini, a kako se to može promijeniti nabolje, pitali smo Đorđevića.

- Treba raditi na svijesti svih građana. Prije dvije godine krenulo se s Gradom u akciju vatrogasnih vježbi. Zadnja je bila nedavno u Getaldićevoj ulici i na taj način provjeravamo mogućnosti interveniranja vatrogasaca te općenito svih postupaka prilikom provođenja evakuacije građana. Istražujemo prednosti i nedostatke svakog područja kako bi znali što se treba popraviti i gdje treba reagirati - za kraj nam govori Đorđević.

Redari pisali po jednu kaznu svaki peti dan

Od Banovine smo zatražili odgovor koliko je kazni za nepropisno parkiranje naplaćeno tijekom proteklih šest mjeseci u Papandopulovoj ulici na Trsteniku.

– Prometni redari su tijekom proteklih šest mjeseci u Ulici Borisa Papandopula postupali prema 33 vozila zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja. Tijekom posljednje vatrogasne intervencije pauk-vozilo upućeno je u Papandopulovu ulicu nešto prije devet sati na traženje Prometne policije – navodi se u odgovoru.

Jednostavnom matematikom dolazimo do rezultata da je u prosjeku svaki peti dan ispisana jedna kazna za nepropisno zaustavljanje ili parkiranje na tom dijelu Trstenika.

#TRSTENIK# SPLIT# POžAR# PAPANDOPULOVA