StoryEditor
Splitne uznemiravajte ih!

Priroda je prodisala, fauna je sve bogatija: građani tvrde da su vidjeli čak dvije vrste ptica koje dosad nisu zabilježene na području Marjana

Piše PSD
2. svibnja 2020. - 18:45

U vrijeme pandemije koronavirusa kada je glavna vijest koliko je oboljelih u Hrvatskoj i svijetu, kako se najbolje zaštiti i što koristiti, teško je zadržati pozitivno raspoloženje. No, možda vam u tome pomogne priroda koja je u ovo vrijeme prodisala.

Društvo Marjan na svojoj Facebook stranici objavilo je kako je posljednjih godina fauna na Marjanu sve bogatija, a u zadnje vrijeme ih je kontaktiralo nekoliko građana koji su uvjereni da su vidjeli čak dvije vrste ptica koje dosad nisu bile zabilježene na području park-šume Marjan, a obe iz porodice vrana (lat. Crovidae).

image
Društvo Marjan/facebook/screenshot

- Svrake nažalost još nisu uhvaćene kamerom da bi imali čvrst dokaz njihovog naseljenja na Marjanu, ali danas je konačno jedna šojka (lat. Garrulus glandarius) rado pozirala pred samim vratima za put ZOO vrta Marjanskim skalama kraj Židovskog groblja.

Šojka može narasti do 34 cm i težiti do 170 g, a zanimljivo je da iako se često hrani na tlu nije sposobna hodati po istom već se kreće isključivo skakutanjem.

Trenutno je vrijeme njihovog gniježđenja, stoga nemojte ih uznemiravati - poručili su iz Društva Marjan i objavili video šojke koja je spremno pozirala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 05:21