StoryEditor
SplitSTUDENTSKI CENTAR

‘Prije smo izbacivali 10.000 obroka dnevno za studente, sad jedva stotinjak. Pomagali smo i potrebitima, i opet bismo, ali teško bez subvencija‘

Piše D.B.
15. travnja 2020. - 10:19

Malo je poznato da je Studentski Centar Split je, od početka korona-krize, u nekoliko navrata udružio snage sa Sveučilišnim sportskim savezom i sa studentima sportašima nastavio akciju Konobe & Bar Makarun #šaljidalje.

- Tom smo prilikom potrebitima odnijeli namirnice koje u ovim danima nismo imali priliku spremati za naše studente. S obzirom na cjelokupnu situaciju, radimo smanjenim obujmom i pokušavamo minimizirati troškove poslovanja kako bi iz ove krize izašli sa što manje negativnih posljedica. Osim same štednje i rezanja troškova to podrazumijeva i prilagodbu novonastalim uvjetima u odnosu prema studentskom standardu i tržištu. Nadali smo se da ćemo u ovom trenutku moći hraniti studente dostavom uz korištenje iksice, ali nismo dobili odobrenje od Ministarstva- govori nam Ivan Žižić, ravnatelj Studentskog centra.

Kapaciteti njihove najveće kuhinje na Kampusu su 4000 obroka, a s drugim objektima možemo prekoračiti spomenutih 7000 obroka dnevno.

- Odmah na početku epidemije smo obavijestili relevantne da na isti način kao i za studente možemo kuhati i za najugroženije naše građane i pridonijeti njihovom neizlaženju iz kuće. Isto bi moglo biti realizirano uz subvenciju obroka po principu kakvu imamo za studente te pomoć civilne zaštite studentima volonterima u distribuciji obroka - kaže Žižić uz napomenu kako im je ipak fokus trenutno na zadovoljavanju osnovne svrhe našeg postojanja, na održavanju studentskog standarda u ovoj teškoj situaciji te očuvanju likvidnog poslovanja i radnih mjesta.

Naime, zaposlenici ove ustanove u okviru Sveučilišta u Splitu, nisu na plaći iz državnog proračuna, nego se moraju oslanjati na vlastita sredstva, koji je sada bitno manje. Istovremeno, troškovi komunalija i ostalih davanja su tri milijuna kuna, a prihodi praktički nikakvi. Student servis radi malo i nimalo, studenti su mahom išli doma i tek stotinjak ih jede u restoranima...

- Trenutno nam zbog rezanja troškova rade samo dva restorana, onaj u Domu na Kampusu i Index. Ranije smo izbacivali i 10.000 obroka dnevno, sad stotinjak. Zatvorili smo i Dom u Spinutu te desetak studenata od tamo prebacili u Kampus. Pokušavamo se stisnuti na sve načine kako bi ovu krizu što bezbolnije prošli - kaže Žižić.

item - id = 1016254
related id = 0 -> 1125823
related id = 1 -> 1115331
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2021 19:37