StoryEditor
Splitopet natječaj!?

Prije par godina platili smo je 50 milijuna kuna, a danas je opasna za učenike i prolaznike. Zbog nečijeg propusta sada moramo dati još 2,5 milijuna

19. veljače 2020. - 12:12
'Oguljena' zgrada opasna je za 700 učenika i njihove profesore, ali i za prolaznikeDuje Klarić/HANZA MEDIA

Sudeći po nazivu firme koja je izradila projekt sanacije Zdravstvene škole, a riječ je o splitskoj “Stabilnosti”, budućnost ove obrazovne ustanove je obećavajuća.

Nakon dugo, dugo vremena, i puno i previše otpalog fasadnog materijala sa srednjoškolske zgrade, čiji su učenici i djelatnici, ali i obični prolaznici drhtali pred svakom najavom jače bure ili juga, Ministarstvo obrazovanja objavilo je natječaj za izbor izvođača radova na sanaciji objekta u Šoltanskoj 15. Vrijednost projekta procijenjena je na oko 2,5 milijuna kuna, a rok za dostavu ponuda je 10. ožujka ove godine, da ne bude zabune.

Zgrada smještena između dviju bolnica odavno treba sanaciju pročelja, iako je prije samo šest i pol godina otvorila svoja vrata za oko 700 učenika koji pohađaju zdravstvene smjerove. Država je u nju uložila 50 milijuna kuna, a izvođač radova bila je tvrtka “Osijek Koteks”.

No, već s prvom burom nakon otvaranja u rujnu 2013. godine nastali su problemi, jer loše izvedena fasada nije izdržala, a to se nastavilo kroz sva iduća vjetrovita razdoblja. Nakon nedavnih olujnih refula bure, s istočne strane zgrade ponovno su padali komadi fasadnog i izolacijskog materijala, srećom i ovog puta bez posljedica po ljudske živote.

I tada smo kontaktirali Mirjanu Kurtović, ravnateljicu Zdravstvene škole, koja se i sama čudila što resorno ministarstvo čeka s raspisivanjem natječaja za sanaciju zgrade kada je sudski vještak za graditeljstvo nakon pregleda obrazovnog objekta, naložio promjenu cijele fasade, jer u protivnom u njemu neće biti moguće održavati nastavu i morat će se – staviti ključ u bravu.

image
I dijete bi bez previše snage skinulo problematične elemente
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Ako sve bude po planu i bez previše žalbi koje prate slična nadmetanja, sanacija će započeti čim se odabere izvođač, a radovi bi trebali potrajati pet mjeseci, tijekom kojih bi se najprije trebao ukloniti dio postojeće fasade i postaviti nova.

Prema ocjeni stručnjaka iz tvrtke “Stabilnost” koja je radila projekt sanacije zgrade, uvidom na terenu utvrđena su odstupanja od početnog projekta, posebice u pogledu izolacije i odabiru fasadnog materijala.

Sada će se sve morati raditi ponovno i po drugim rješenjima, i to, naravno, uz dodatno trošenje novca poreznih obveznika koji su već jednom platili taj zahvat.

Na pitanje tko je zapravo pogriješio u prvoj izvedbi cijele zgrade – projektant, nadzorni inženjer koji je sve blagoslovio ili izvođač, očito nikad nećemo saznati.

Najvažnije je u cijeloj priči da je svim učenicima i djelatnicima škole, kao i prolaznicima, glava na mjestu. A zamalo je moglo biti drukčije.

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 20:27