StoryEditorOCM
SplitPRAZNIK MALIH HEROJA

Prije osam godina rođen je Bepo, zdravi drugašić iz OŠ Marjan. Imao je samo 1060 grama. U čast njemu i svim palčićima danas su letjeli u zrak baloni!

Piše Tanja Giovanelli
17. studenog 2020. - 15:59
Djeca OŠ Marjan puštaju ljubičaste balone kako bi obilježili Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenjuPrivatni album

Iako su uobičajene aktivnosti kojima se obilježava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju zbog epidemioloških mjera ove godine izostale, među roditeljima hrabrih 'palčića' ima i onih koji su pronašli način da proslave praznik malenih heroja velikih srca.

Jedna od njih je i Splićanka Jelena Bošnjak, čiji je sin Bepo prije osam godina rođen u 27. tjednu trudnoće, sa samo 1060 grama, a danas pohađa 2.b razred Osnovne škole "Marjan". Na njezinu su inicijativu iz dvorišta spomenute osmoljetke, jutros ipak poletjeli ljubičasti baloni.

- Svake godine s drugim obiteljima u kojima rastu nekadašnji palčići, današnji dan obilježimo ispred rodilišta, i nismo mogli zamisliti da ove godine ne učinimo ništa. Njegovoj smo razrednici, stoga, predložili da nešto organiziramo u razredu, što su ona, te pogotovo djeca rado prihvatili - govori nam ova majka, dodavši kako su ju veselje i spremnost mališana da ovom gestom podrže svog prijatelja dirnuli.

I sam je Bepo, kako nam je kazao, zadovoljan što je uz njihovu pomoć uveličao ovaj važan dan.

- Sretan sam jer smo baš lijepo obilježili dan najvećih heroja - sramežljivo je podijelio radost.

Njihov je sin danas, srećom, zdrav i radostan dječak pa se Bošnjakovi nerado prisjećaju njegovih prvih dana kada su sa strepnjom iščekivali svako novo jutro, kako i prvih godina u kojim su smjer i dinamika njegovog razvoja bili upitni. U Hrvatskoj svake godine oko 400 od ukupno 2000 prijevremeno rođene djece treba intenzivnu zdravstvenu njegu, pa radost roditeljstva u mladim obiteljima često zamijeni strah, jer je kod malenih heroja koji se i uspiju izboriti za život visoka stopa neurorazvojnih poteškoća.

Zahvalna na svom nasmijanom Bepu, obitelji Bošnjak na svaki njegov rođendan, stoga pripremi i posebnu tortu za djelatnike odjela neonatologije splitskog rodilišta, kako bi ˝čudo života˝ proslavili s onima koji su ga omogućili.

image
.Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 17:45