StoryEditor
Splitdani ponosa

Prije 29 godina osvojena je Raketna baza Žrnovnica: satnija Sveti Jure preko noći je istjerala jugovojsku

19. rujna 2020. - 20:48
Dio pripadnika HBDNK Mosor - Sveti Jure snimljen na 29. godišnjicu zauzimanja Raketne baze Žrnovnicaprivatni album

U znak sjećanja na dan kad su prije 29 godina osvojili i zauzeli Raketnu bazu u Žrnovnici, okupili su se pripadnici samostalne satnije Sveti Jure Žrnovnica i zapalili svijeću i položili cvijeće pred spomen-obilježjem u nekadašnjoj raketnoj bazi.

- Između 15. i 16. rujna 1991. u noćnim satima samostalna satnija sveti Jure izvela je iznenadnu vojnu akciju kojom je zauzela najznačajniji objekt bivše JNA/JRM - Raketnu bazu u Žrnovnici. Objekt je prešao u ruke naše satnije u cijelosti. Zaplijenjena su značajna materijalno tehnička sredstva, velika količina naoružanja - streljiva i opreme, među kojim su najznačajnije kapitalno vrijedne za stvaranje HRM-a i njezinu moć švedski raketni sustav RBS-15B. Objekt je to od iznimne vrijednosti. Također, kompletna posada objekta je zarobljena, a sve je odrađeno bez žrtava.

Pala i vojarna Visoka

Pad raketne baze direktno je utjecao na napuštanje vojarne Visoka iste noći, kada je u sklopu akcije naše satnije zarobljen i izvučen iz vojarne Visoka njezin zapovjednik. Ovaj vojni uspjeh pozitivno je djelovao u hrvatskom narodu i bitno utjecao na daljnji tijek rata ne samo u Splitu nego i šire - ocjenjuje zapovjednik satnije, danas pukovnik u mirovini Vinko Barbarić.

- Na temeljima akcije osvajanja i zauzimanja raketne baze ostvareni su daljnji veliki vojni uspjesi u Splitu, kao što je predaja Komande VPO/JRM u Korešnici nakon višemjesečne blokade i iscrpljivanja protivnika. Tada smo ključno pridonijeli ishođenju oružja Teritorijalne obrane (TO) u cijelosti, uz uvjetovano prebacivanje u našu raketnu bazu, već tada nazvanu Sveti Jure.
To su zasigurno najveći i najvažniji događaji za Grad Split i HRM, a i puno šire, jer smo s tim naoružanjem, streljivom i opremom opremili mnoge druge postrojbe u Splitu, okolici, a posebno Hercegovini i Bosni - ističe Barbarić, napominjući da su i on i članovi njegove satnije još od početka ljeta 1990. planirali i pripremali akcije koje su uslijedile 1991.

- Mi dragovoljci iz Prve samostalne satnije Sveti Jure, koji se okupljamo u našoj Udruzi HBDNK Mosor - Sveti Jure, Žrnovnica, želimo da hrvatska povijest konačno valorizira naš nemjerljiv doprinos Domovinskom ratu za boljitak i u interesu budućih generacija. Godine prolaze, a naš se doprinos ne vrednuje kako treba, pa se nameću mnoga pitanja, posebno povjesničarima, ali i ostalima. U to su vrijeme mnogi bili na drugoj strani, a mnogi su čekali rasplet događaja vezano za navedene akcije, gledajući hoće li JNA napustiti Split i ostale gradove, da bi tek onda prešli na hrvatsku stranu i rekli: "Evo i nas vama"!
A što bi se dogodilo s nama, našim obiteljima, rodbinom, pa čak i prijateljima da nismo uspjeli?! - zapitao se Barbarić.

Na ponos Domovini

- Sve smo radili na ponos Domovini i nismo se štedili. Vrijeme prolazi, a šutnja o djelima samostalne satnije Sveti Jure i dalje traje. Usprkos tome, vjerujemo da će istina o našim djelima ugledati svjetlo dana, ma koliko nas svi zaobilazili. Dan kad smo zauzeli raketnu bazu Žrnovnica je izniman datum u Domovinskom ratu, a naš doprinos je nemjerljiv. Stoga svim pripadnicima Prve samostalne satnije Sveti Jure koji su bili dio ostvarenja našeg sna, bilo prije ili poslije akcije, čestitam! - poručio je pukovnik Barbarić, danas čelnik udruge HBDNK Mosor - Sveti Jure, koja čuva uspomenu na te opasne i ponosne dane borbe za slobodu Hrvatske, a završava i drugu knjigu posvećenu tim danima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. listopad 2020 18:18