StoryEditor
Splitzaštitni znak blagdana

Prijatelji i poslovni suradnici 'Slobodne Dalmacije' velikim pljeskom ispratili 'Orašara': na prvu izvedbu jednog od najpopularnijih baleta stigla mnoga poznata lica

Piše Jasenka Leskur
7. prosinca 2019. - 01:04

Prvu izvedbu baleta 'Orašar' P. I. Čajkovskog u prosinačkom repertoaru splitskog HNK ispratili su zaposlenici Hanza Medije te njihovi prijatelji i poslovni suradnici.

Mnogi predstavnici javnog i gospodarskog života grada odazvali su se pozivu novinske kuće 'Slobodna Dalmacija' da druženjem uz jednog od najpopularnijih i najizvođenijih romantičnih baleta u svijetu zaokruže godinu na izmaku, te da podijele doživljaj Adventa uz baletnu predstavu koja se poslijednjih godina doživljava kao svojevrsni zaštitni znak blagdana pred nama. Ili, kako se čulo uoči početka predstave, “ljudi kad pomisle na Božić, pomisle na 'Orašara', baš kao kad kažu “novine”, misle na 'Slobodnu Dalmaciju'.

- 'Slobodna Dalmacija' je čuvar tradicije već 76 godina pa je ovo bio idealan spoj, darujemo vam čaroliju kao zahvalu za čaroliju koji vi darujete nama, svakoga dana sve ove godine. Uz 'Slobodnu' se odrasta, voli, rađa i navija pa ona uz vas živi - kazala je u najavi kazališne večeri splitska glumica Andrea Mladinić, a njene riječi su ispraćene aplauzom.

 

 

Direktor 'Slobodne Dalmacije' Miroslav Ivić u ime domaćina, pozdravio je uzvanike i zaposlenike u do kraja ispunjenom gledalištu, naglasivši iznimnu povezanost novine sa regijom u kojoj se čita.

- Prvi tjedan dočašća u znaku je nade, a novinari i umjetnici imaju poslanje davati je, propovjedati je - nadu u istinu, pravdu i bolje sutra. Drugi tjedan u znaku je ljubavi, tko je pozvaniji od njih širiti prostor za ljubav? Prema čovjeku, gradu, regiji, državi i svim njenim svetinjama. Treći tjedan je u znaku radosti, bez nje nema života, a uloga novinara i umjetnika je širiti je - radost zbog učenja, uspjeha, širenja znanja. Zbog, dobrote i humanosti. Četvrti tjedan je u znaku mira: naše stranice znale su biti obojene patnjom i stradanjima, a naše poslanje je zagovari mir u našem okruženju, u svijetu u kojem živimo. U to ime, želim vam sve najbolje za nadolazeće blagdane i – uživajte – kazao je Ivić.

 

 

Balet koji angažira oko 130 članova ansambla Baleta HNK, te polaznica i polaznika Baletnog studija HNK Split svih uzrasta, do onih najmlađih, očarao je Splićane. Priča koja se događa na Badnju večer o drvenom orašaru – drobilici za orahe – koji se pretvara u pravog mladića i djevojčici Klari koja zajedno s njim odlazi u magični svijet Šećerne vile, u Zemlju slatkiša, podjednako je oduševila svih.

Plesači su sa pozornice ispraćeni velikim pljeskom, a najviše odobranja zaslužili su solisti Eva Karpilovska u ulozi Vile šećere, Aaron Kok kao Princ, te Nozomi Miura u ulozi djevojčice Klare.

- Teatar u doba Došašća donosi novogodišnje i božićne koncerte, ali prije svega 'Orašara' koji, evo, već drugo stoljeće uveseljava najmlađe, kao i starije. Veselje boja, prpošnost i stalni optimizam je ono što mi se najviše sviđa. U realnom životu uglavnom se srećete sa sivim “stranicama” i teškim temama, a 'Orašar' je veselje, snovi i vatromet glazbe velikog Čajkovskog. Sviđa mi se još od kada sam bio dječak, a sad mi je bilo drago gledat' mlade Splićane kako uživaju, kao i moj sin Duje koji je treći u nizu koji u njemu uživa – podijelio je po završetku predstave svoje dojmove splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Predstavu je pratila i njegova zamjenica Jelena Hrgović Tomaš, predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, te brojni drugi.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 04:18