StoryEditor
SplitDRUŠTVO MARJAN ZOVE

‘Pridružite nam se u subotu na prosvjednoj vožnji biciklama od Instututa do Bena, Marjan je zbog automobila postao opasan za rekreativce‘

30. srpnja 2020. - 11:59
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Članovi Društva Marjan pozivaju sve ljubitelje Marjana koji voze bicikle da im se pridruže u prosvjednoj vožnji od rampe kod Instituta do Bena ove subote u 18.30 sati. Povod ne treba ni objašnjavati previše: svakodnevne vožnje automobila od Instituta do Bena postale su toliko iritantne, ali i preopasne zbog velike cirkulacije šetača rekreativaca na Marjanu.

- Promet unutar Park-šume Marjan reguliran je odlukom gradonačelnika Baldasara iz 2014. godine koji je dozvolio povećanje prometa na Marjanu u korist restorana na Benama. Trenutni gradonačelnik Krstulović Opara nije pokazao interes mijenjati je i zabraniti promet na navedenom području, unatoč višestrukim zahtjevima Društva Marjan.

Krajnji domet brige za bicikliste bilo je cvijeće koje je poslao članici Društva Marjan 2018. godine kada ju je vozilo JU PŠ Marjan oborilo kraj uvale Bene.

Svođenje prometa na Marjanu na najmanju moguću mjeru odnedavno traži i načelnik PU SD, ali gradonačelenik je umjesto konkretnih poteza – promjene odluke o prometu na Marjanu, odlučio prozvati JU PŠ Marjan koja nema ovlasti mijenjati odluku, već isključivo provodi odluku gradonačelnika - kažu organizatori pozivajući bicikliste da dođu na parkiralište kraj Bena u 19 sati gdje će zajednički poslati jedinstvenu poruku da žele zabranu prometa na Marjanu.

image
Za Marjan bez auta
Društvo Marjan

Na bicikliranju se treba držati poštivanja epidemioloških mjera.

Dr. Joško Kalilić podržava prosvjednu vožnju, te upozorava kako su na Marjanu veći problem potpuno zapuštene i neuređene pješačke staze

- Tartaljinovo šetalište je najduža, najšira i najpoznatija prometnica na Marjanu. Činjenica je da većina posjetitelja Marjana uđe na Marjan na Špinutska vrata i šeta ili vozi biciklu po asfaltu do Bena. Nažalost, ovo šetalište je istovremeno i velika prometnica kojom prolaze brojna vozila. Navodno oko 150 vozila ima službenu dozvolu za ulazak na Marjan.

Činjenica je da ljubitelji Marjana nemaju izbora za normalnu i sigurnu šetnju osim na ovom asfaltnom šetalištu jer je postojeća mreža pješačkih staza potpuno zapuštena. Te staze trebale bi biti proširene na najmanje 3 metra (da se pješaci ne moraju uklanjati onima koji fizičku aktivnost provode trčeći), poravnate, visoka trava pokošena a s obje strane nužno je ukloniti hrpe suhog granja, dračavog grmlja, ispiljenu deblovinu i naneseno kamenje.

Staza bi trebala dobiti klupe za odmor, sportsku rekreaciju, igru za djecu i kućne ljubimce. Biciklistima treba zabraniti prolaz tim stazama jer opasno mogu ugroziti pješake - predlaže dr.

Kalilić pozivajući JU Marjan i/ili Hrvatske šume da s volonterima poduzmu žurnu akciju čišćenja, uređenja i sanacije cjelokupne mreže postojećih pješačkih staza na Marjanu i tako oslobode Tartaljinovo šetalište da bude isključivo za vozila i bicikliste koji će se pak tu kretati temeljem reguliranog pravilnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. rujan 2020 22:40