StoryEditorOCM

Priče iz palače by Sandi Vidulić: Temeljni zahod

Piše PSD.
21. prosinca 2009. - 19:02

Na gornjem dijelu južnog pročelja Dioklecijanove palače, koje je okrenuto moru, nalazio se trijem (kriptoportik).

Taj je prostor služio ne samo kao šetnica i hodnik koji povezuje odaje Dioklecijanova stana, nego se odatle pružao i privilegiran pogled. Kriptoportik je imao 42 polukružna i tri trodijelna otvora.

To je jedan od najdužih nizova velikih “prozora“ na antičkome Mediteranu. Tijekom stoljeća, s južne i sjeverne strane kriptoportika izrasle su stambene kuće.

Budući da je u srednjem vijeku stražarski prolaz bio iznad zida, nije se smjelo graditi kuće više od pročelja Palače. Ali, početkom 20. stoljeća nadograđuju se stambene zgrade Juras i Dadić, koje nadvisuju carske zidine.

Isto čini 1906. i poznati arhitekt Kamilo Tončić, koji obnavlja triforu kriptoportika, ali secesijsku kuću Savo s mansardnim krovom i eternit pločama diže iznad Palače.

U više navrata stručnjaci su htjeli srušiti te kuće, koje su danas zanimljive eliti. Nedavno je u Tončićevoj kući stan od 200 kvadrata kupio Ricardo Mazzucchelli. Interijer je renovirao po napucima konzervatora, a Grad mu je, prema riječima bivšeg dogradonačelnika Ljube Urlića, osigurao 20.000 proračunskih kuna za učvršćivanje temelja!

Štoviše, baš ispod te kuće sagrađen je, sredstvima Grada, u Podrumima glomazni WC koji joj “pridržava“ temelje.

“Kod odabira stana vodio sam računa o tome da se s prozora vidi i komadić Hvara, tamo u daljini između Brača i Šolte”, rekao je Mazzucchelli, kojem odatle pogled seže u daljinu, baš kao nekoć Dioklecijanu.

sandi vidulić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 06:54