StoryEditor
Splitgasi li se crveni meteoalarm?

Preživjeli smo buru stoljeća: trajektni promet se polako vraća u normalu, no do nekih otoka i dalje se ne može; Evo kakvo nas vrijeme danas očekuje

Piše PSD
24. veljače 2019. - 01:03

Dalmacija je preživjela buru stoljeća. Štete se zbrajaju, stanje se smiruje, a hrabri piciginaši su, kao što možete pogledati na našem videu, guštali na Bačvicama već u subotu poslije podne.

 

Evo i prognoze za nedjelju - Državni hidrometerološki zavod je subotnji crveni meteoalarm na splitskom području 'spustio' na žutu razinu.

To znači da će se jačina vjetra nešto smanjiti, ali i dalje će puhati olujna bura, brzine od 65 do 90 kilmetara na sat. Nedjeljno jutro će biti vrlo hladno, s temperaturom zraka ispod nule, zbog čega DHMZ ponovno upozorava građane.

- Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom. Također, mogući su neki zdravstveni rizici kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika - ističu u DHMZ-u.

Jadrolinija je objavila plovidbeni red vožnje za nedjelju. Građane obaviještavaju kako će u prekidu biti sljedeće linije:  katamaranska linija 9602 Vis-Split, zatim katamaranska linija 9604 Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, i trajektna linija 604 Ubli-Vela Luka-Split. Premda su u subotu navečer izvijestili kako je u prekidu i linija 636 Split - Rogač, u nedjelju ujutro Jadrolinija je izvijestila kako će trajekt isploviti na redovitoj liniji iz Splita u 08.30 sati.

HAK je, pak, objavio kako su za sav promet otvorene autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče, kao i DC1 Karlovac-Korenica-Gračac-Knin-Split, DC3 kroz Gorski kotar, a otvoren je i Paški i Krčki most.

Zbog orkanskih udara vjetra za sve skupine vozila i dalje je zatvoren most dr. Franje Tuđmana kod Dubrovnika, zbog čega je obvezan obilzaka na relaciji Mokošica-Komolac-Dubrovnik.

HAK izvještava i kako jak vjetar usporava promet na dionicama autoceste A1 između čvorova Otočac i Šestanovac te se ondje vozi uz ograničenja brzine, dok se na državnoj cesti DC58 Šibenik-Trogir u mjestu Boraja vozi jednim trakom otežano zbog nagnutih električnih stupova.

Ovaj video najbolje pokazuje s kojim su se nevoljama danas susretali Splićani: gospođa je pokušala prijeći most, ali vjetar ju je skoro odnio!

Bura izazvala ludilo na Braču, ovako nešto još nismo vidjeli: ogromni valovi zalili su pola mjesta, mještanin u panici spašavao auto​

Veliki fotoizvještaj od Zadra do Dubrovnika: razorni vjetar uništava sve pred sobom​

 

#ORKANSKA BURA# METEOALRAM# PICIGIN# BAčVICE

Izdvojeno