StoryEditorOCM
Splitprokleti parking

Pretplata za splitsku garažu poskupjela je čak 53 posto! Korisnici doživjeli šok, ali onda su saznali o čemu se radi

Piše Marin Prvan
26. siječnja 2023. - 17:34

Primivši obavijest o poskupljenju pretplate za javnu garažu u Sukoišanskoj, naša čitateljica se - malo je reć - iznenadila. Naime, mjesečni iznos te usluge se povećao sa dosadašnjih 25,21 na 38,48 eura. Ili, konkretnije, 53 posto. 

- Došlo mi je loše. Ja san tu već četri-pet godina i tu je od samog početka cijena bila 190 kuna. Mene samo zanima, šta je to toliko krešilo da je cifra išla 53 posto gori? Niti mi ko gleda auto, niti ga pere, niti toče benzinu...

Za ne falit, još mi je neko skinija ratkapu nedavno. Vidila san da je u Zagrebu frizerka za podizanje cijene pituravanja od 36 centi dobila kaznu od 3.000 eura. A nju čak i mogu razumit, poskupila je boja za kosu. Al ovo... Ne mogu pristat na to da nas neko na taj način vrti, pa nije to kilo mesa... - žali se Ljiljana Kuzmanić.

Dodaje kako je zgrada Ore, kada je sagrađena, "otela" sva tadašnja parking mjesta i kako od tada vlada kaos na tom području. Tu su policijska uprava, sud, poslovni objekti, uredi... Mjesta nema ni za lijek, a svaki dan prometni redari lijepe kazne...

- Oću li otkazat garažu? Kako ću je otkazat kad neman di s vozilon? Meni je jasno da fali parkinga, ali neka iz Grada elaboriraju koje su to točno stavke u garažnim uslugama poskupile da se mora i njegova cijena dizati. Oli se dižu plaće zaposlenicima 50 posto? Ma, ima li bilo kakvih novih troškova? - pita se Splićanka.

image
Feđa Klarić/Arhiva/Cropix

Zvala je i Državni inspektorat, ali ga nije uspila dobiti. Napominje nas i kako su, pred Novu godinu, iz Split parkinga rekli da "cijene parkirališnih pretplata za građane, stanare i pravne osobe ostaju nepromijenjene i za ulična i vanulična parkirališta". 

Doduše, to baš i nije bilo u potpunosti tako. Naime, tada je naglašeno i kako će "cijene u garaži Sukoišanska biti izjednačene s cijenama ostalih garaža". Točnije, "Promet" je preuzeo upravljanje predmetnom garažom 2011. godine, a pripajanjem je prešla pod upravljanje Split parkinga 2016.; sve sa cijenom 190 kuna.

Novim cjenikom je Grad Split cijenu izjednačio s onom koju plaćaju svi građani Splita koji koriste usluge parkiranja u garažama po istom modelu, a koja je svih ovih godina iznosila 290 kuna te je isključivo došlo do konverzije, ali ne i povećanja te cijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 09:07