StoryEditor
Splitodluka splitskog suda

Presuda koja bi mogla sve promijeniti: država mora isplatiti odštetu vlasnici stana u Varošu, čije su kvadrate 'okupirali' zaštićeni najmoprimci

7. lipnja 2019. - 11:48

Unatoč zakonskim odredbama, od novca koji Banovina i država već desetljećima dobivaju od otkupa nekadašnjih društvenih stanova, u gradu pod Marjanom nije izgrađen niti jedan jedini stambeni prostor radi rješavanja problema zaštićenih najmoprimaca.

I dok državni revizori u svojim nalazima opetovano upozoravaju lokalnu vlast na ispunjavanje spomenute obveze, na teret Republike Hrvatske, odnosno svih građana mogla bi pasti obveza da moraju isplatiti primjerenu mjesečnu najamninu vlasnicima stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci. Ona iznosi polovicu tržišne cijene podstanarstva, koja se umanji za zaštićeni iznos koji plaćaju aktualni korisnici svojedobno nacionaliziranih kvadrata.

Općinski sud u Splitu je prije nekoliko dana donio nepravomoćnu presudu po kojoj država mora vlasnici stana, površine 39 četvornih metara, u suterenu u Reićevoj ulici u Velom Varošu, u kojem živi zaštićeni najmoprimac, za 39 mjeseci korištenja isplatiti 28.092 kune i 87 lipa. Odnosno 720,33 kune za svaki mjesec od lipnja 2014. do kolovoza 2017. godine.

Primjerenom najamninom, stav je suda, sanira se propust države prema vlasnicima stanova. Time je stanodavka samo djelomično uspjela u sporu, jer je od države tražila 80.279 kuna, odnosno tržišni iznos koji bi kao vlasnica tog prostora mogla ostvariti, umanjen za zaštićenu najamninu koju joj plaća aktualni stanar.

– Kada bi se vlasnicima stanova dosuđivala tržišna najamnina, tada bi došlo do privilegiranja skupine najmodavaca koji bi, u odnosu na vlasnike koji iznajmljuju svoje stanove, imali pogodnost ostvarivanja tržišne najamnine bez rizika kojima su izloženi vlasnici stanova u kojima nisu zaštićeni najmoprimci – navodi se, među ostalim, u obrazloženju presude.​

U ovom slučaju je zaštićena "renta" koju plaća stanar tijekom godina narasla s 59,59 kuna na 105,17 kuna mjesečno.

Podsjetimo da država dugogodišnji problem želi riješiti gradnjom POS-ovih stanova i za najmoprimce.

Tek treba vidjeti koliko će to biti uspješno jer se mahom radi o starijim osobama kojima zbog njihove dobi niti jedna banka neće odobriti kredit za kupnju nekretnine.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 11:39