StoryEditorOCM
Splitotkrila ga snimka

Prepoznali smo tko je vodio upad u ‘Galiju‘: kontroverznom ‘čovjeku za posebne zadatke‘ to nije prva takva akcija

23. ožujka 2023. - 18:47

“U Splitu vlada zakon jačeg, a ne pravna država”, jedan je od zaključaka kaznene prijave koja je podnesena Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu vezano uz događanja u pizzeriji “Galija”. Prijava je podnesena protiv Lovre Celio-Cege i odgovornih osoba “Klemm Securityja”, koje za niz kaznenih djela sumnjiči tvrtka “Galija”, koju zastupa direktorica Željana Marijan, supruga Darija Marijana.

U njoj je problematiziran upad u popularnu pizzeriju u Tončićevoj ulici u petak ujutro, otkad obitelj Marijan, kao vlasnici dijela zemlje i zgrade te ugostiteljskog obrta, nemaju pristup prostoru i inventaru. Također u pizzeriju ne može ući ni njihovih 13 djelatnika, čija su radna mjesta zauzeli zaštitari tvrtke “Klemm”.

image


 

Sasa Burić/Cropix

Njih je angažirao Lovro Celio-Cega, suvlasnik jednog dijela čestice i zgrade, nezadovoljan visinom zakupa od 600 eura za svojih 15 metara četvornih. U kaznenoj prijavi obitelj Marijan traži od Državnog odvjetništva da utvrdi jesu li počinjena i kaznena djela, i to redom: iznuda, narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora, oštećenje tuđe stvari, oštećenje računalnih podataka te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Poziv policiji

U prijavi je prozvana i splitska policija, koja je izlazila na teren više puta, ali su kazali kako nemaju ovlasti za miješanje u imovinskopravne sporove.

– Kad bi netko provalio u trafiku i u njoj se zadržao, došli bi policijski službenici i odveli ga pritvorskom nadzorniku. U konkretnom slučaju, unatoč počinjenju kaznenih djela koja osumnjičenici i nastavljaju činiti uz korištenje sile, policija ne smatra potrebnim da ih spriječi. Time se šalje poruka kako je pravo na snazi jačeg – navedeno je u prijavi.

U kaznenoj prijavi je istaknuto i kako je jedan od suvlasnika zemljišta i objekta od ukupno 122 metra četvorna, u kojem je pizzeria “Galija” obavljala ugostiteljsku djelatnost, i Republika Hrvatska. Država je suvlasnik jedne čestice zajedno s Lovrom Celio-Cegom, dok je vlasnik druge čestice u cijelosti Željana Marijan.

image

Pizzerija ‘Galija’ je zatvorena zbog sukoba oko imovinsko-pravnih odnosa Paun Paunović/CROPIX

Paun Paunovic/Cropix

– S obzirom na činjenicu da Državno odvjetništvo kroz svoju imovinskopravnu ustrojstvenu službu štiti i interese države Republike Hrvatske, svakako bi trebalo biti zainteresirano za postupanje u ovom slučaju jer osumnjičenici silom nasrću i na prostor koji pripada dijelom i Republici Hrvatskoj – stoji u prijavi.

Od Državnog odvjetništva se traži da ispita sve okolnosti te da se obavi razgovor sa svima koji su bili u pizzeriji i koji su upoznati s događanjima. Među njima je Lovro Celio-Cega, kao osoba koja je unajmila zaštitare, te muškarci koji su ušli u petak ujutro i zauzeli objekt.

‘Slobodna‘ u posjedu snimki nadzornih kamera iz ‘Galije‘: pogledajte akciju preuzimanja popularne pizzerije u Splitu

Na videosnimkama s nadzornih kamera među njima se vidi Ivica Glavota, bivši pripadnik Specijalne jedinice policije BATT i bivši predsjednik Udruge splitskih specijalaca, sada voditelj osiguranja “Klemm” za splitsko područje. Osim po svojim ratnim zaslugama i prozivanju političara, široj javnosti je poznat i nakon incidenta na Markovu trgu 2015. godine, kada su se branitelji sukobili s policijom, za što je bio nepravomoćno osuđen.

image
Marijo Bašić/ Cropix

Kamere su sve snimile

Da se ne libi nezahvalnih zadaća, pokazalo se kada je sudjelovao u zauzimanju splitskog škvera u ožujku 2013. godine, kada ih je angažirao Tomislav Debeljak. Novi vlasnik odmah se nakon dolaska odrekao usluga škverske zaštitarske tvrtke “Bonačić” i posao dodijelio “Klemm Securityju”, čiji su ljudi, po njegovu nalogu, iz tvrtke otjerali sindikaliste.

Sada se ponovno sa svojim zaštitarima našao nasuprot radnika, ovaj put pizzerije “Galija”, koji ne mogu danima do svoga radnog mjesta. Vanjska kamera koja snima štekat pizzerije zabilježila je kada su pred ulaz u petak, malo poslije 8 sati, došla šestorica muškaraca, na čelu kojih je bio Ivica Glavota s kapuljačom sivo-zelene jakne na glavi.

image

Na snimkama nadzornih kamera iz pizzerije se vidi da je ‘Klemmovce‘ vodio Ivica Glavota

Privatni album/Screenshot

Upravo on je desnom rukom dao ostalima znak za ulazak u pizzeriju. Nakon ulaska skinuo je kapuljaču te se jasno vidi dok prolaze kroz bočnu blagovaonicu i dolaze do prostorije sa šankom, u kojoj su se najviše zadržavali.

Lovro Celio-Cega, koji je angažirao zaštitare, smatra kako je uz njihovu pomoć legalno ušao u pizzeriju na temelju ugovora o zakupu svojih kvadrata, u kojem je navedeno da ima pravo ući u posjed svojeg vlasništva i promijeniti brave u slučaju neisplate naknade za njihovo korištenje.

Nezadovoljan što Darijo Marijan nije bio spreman platiti višu cijenu, koja je, po njemu, tržišna, te se ugovor o zakupu nije produljio, Lovro Celio-Cega je uz pomoć zaštitara zauzeo svojih 15 kvadrata, ali i ostatak površine “Galije”. Tri dana nakon toga je Darijo Marijan podnio tužbu za ometanje posjeda i zahtjev za privremenom mjerom Općinskom sudu u Splitu, kako bi se situacija u objektu vratila u prijašnje, funkcionalno stanje.

Također je sudski pokrenuo osporavanje dokumenta na temelju kojeg je Lovro Celio-Cega ušao u objekt. U konačnici je podnio i kaznenu prijavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 10:21