StoryEditorOCM
Splitodlazak

Preminuo profesor Hrvoje Kačer s Pravnog fakulteta, pamtit će ga generacije studenata. Diplomirao je u rekordnom roku

Piše Diana Barbarić
12. siječnja 2023. - 09:59

Preminuo je prof.dr.sc. Hrvoje Kačer (64), šef katedre za građansko pravo na Pravnom fakultetu u Splitu. Slobodnoj Dalmaciji je vijest o smrti poznatog splitskog profesora potvrdio dekan Pravnog fakulteta prof.dr. Ratko Brnabić.

Profesor Kačer godinama je radio na Pravnom fakultetu, pamte ga generacije studenata i to kao iznimno zahtjevnog profesora, koji je dosta tražio, ali bio i jako dobar predavač. Učenje napamet kod njega nije prolazilo. Umro je noćas nakon borbe s teškom bolesti.

Zanimljivo je da je prvi i jedini student Pravnog fakulteta koji je uspio diplomirati u samo tri godine. Naime, fakultet je upisao u akademskoj godini 1977./78., a diplomirao je već 1980. godine iskoristivši pravo na takozvano ubrzano studiranje, koje je svojevremeno bio privilegij najboljih studenata.

Iako su znali da je teško bolestan, njegovi kolege su se nadali sretnijem ishodu liječenja i vjerovali kako će se zadnju godinu uoči umirovljenja, a trebao je raditi do listopada 2023., ipak vratiti na Pravni fakultet. Međutim, to se nije dogodilo.

- Nedostajat će i nama kolegama i svojim studentima - kazao nam je dekan Brnabić, te istaknuo kako je profesor Kačer dao veliki doprinos pravnoj znanosti i praksi sa svojim energičnim i predanim pristupom.

- Bio je važan i nezaobilazan nacionalni autoritet na području građanskog prava, a istovremeno i jedan od začetnika znanstvenih pravnih disciplina na području sportskog i medicinskog prava. Brojne studente uveo je u svijet prava, te je kod njih poticao kreativno i kritičko razmišljanje - istaknuo je profesor Brnabić.

- Bio je poseban, veseo, mudar, snažan, znao je voljeti. Hrabro se borio i nikada nije rekao da ga boli, da mu je teško. Klinički je umro 3. rujna prošle godine i ispregovarao s Bogom još četiri mjeseca punih ljubavi. I onda je morao otići k Njemu. Otišao je mirno, spokojno, pun ljubavi - napisala je na Facebooku njegova supruga Blanka, ujedno i sama profesorica Pravnog fakulteta i predstojnica Zavoda za građansko-pravne znanosti.

Još uvijek se ne zna vrijeme sahrane profesora Kačera, ali je izvjesno da će za njega idućeg tjedna biti organizirana komemoracija na Pravnom fakultetu.

Hrvoje Kačer je otac četvero djece. Rođen 23.svibnja 1958. godine u Splitu, gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu 1980. godine. Nakon položenog pravosudnog ispita postao je stručni suradnik Općinskog suda u Splitu, a na Pravnom fakultetu je počeo raditi 1983. godine kao asistent na predmetu Građansko pravo. Bio je i član Saborskog odbora za pravosuđe, a obnašao je još i cijeli niz visokih funkcija.

Autor je stotina znanstvenih i stručnih radova, te koautor dva komentara Zakona o obveznim odnosima i više udžbenika.

 

Pravo i tenis

Život mu je obilježilo pravo, ali i tenis. Kao sin poznatog teniskog trenera, legende Firula Ladislava Kačera, i Hrvoje je krenuo u teniske vode te je bio dugogodišnji predsjednik TK Split te jedan od ključnih ljudi dalmatinskog tenisa. Napisao je i knjigu Dalmatinski tenis u neovisnoj Hrvatskoj, pisao knjige o sportskom pravu.

Pero Smolčić

 

Sudski postupak

Ime profesora Kačera provlačilo se kroz medije i zbog optužbe da je izvlačio novac fiktivnim nalozima iz Tenis kluba Split.
Lani je pravomoćno oslobođen krivnje. Kako je pisao kolega Vladimir Urukualo, petnaest godina sudovanja trebalo je proteći da bi prof. dr. sc. Hrvoje Kačer, nekadašnji pročelnik Katedre za građansko pravo splitskoga Pravnog fakulteta i redoviti profesor te ustanove napokon mogao "odahnuti" jer ga je Vrhovni sud i pravomoćno oslobodio krivnje za zlouporabu položaja i ovlasti te za poticanje na krivotvorenje službene isprave. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2023 14:29