StoryEditor
SplitSPLITSKO SVEUČILIŠTE

Preko dva milijuna kuna za hvalevrijedne studentske projekte: prilikom potpisivanja ugovora, doznali smo više o eAgraru, programu 3D formacija....

5. ožujka 2020. - 15:20

Preko dva milijuna kuna raspoređeno je jučer studentskim udrugama za financiranje projekata u području znanosti i tehnologije, kulture, umjetnosti i sveučilišnih medija te studentskog sporta. U vijećnici Rektorata Sveučilišta u Splitu rektor Dragan Ljutić i studenti predstavnici svečano su potpisali Ugovore o dodjeli nenatječajnih sredstava ostvarenih iz upisnina studenata u tekućnoj akademskoj godini.

Kako su naglasili sa Sveučilišta, ranije su se studentski projekti financirali isključivo sredstvima Studentskog zbora, a odluka Senata i Uprave Sveučilišta da se financiraju i iz sredstava ostvarenih od upisnina, značajno je podigla kvalitetu studentskog standarda. Primijetio je to i Antonio Župan, projekt menadžer Splitskog sveučilišnog sportskog saveza čije aktivnosti tijekom godine konzumira preko četiri tisuće njegovih kolega.

- Ovo je jedan od načina financiranja naših aktivnosti i zahvalni smo Sveučilištu na ovakvoj potpori. U sklopu našeg osnovnog programa organiziramo rekreativne aktivnosti i sportska natjecanja, a djelujemo na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini. Naša nogometna reprezentacija se tu posebno isprofilirala, kao trostruki državni prvak i europski prvak iz 2018. godine. Imamo i malonogometni klub "Universitas" koji se natječe u prvoj hrvatskoj malonogometnoj ligi - istaknuo je Župan tek dio aktivnosti.
Nešto drukčiji projekt prezentirao je Slaven Damjanović koji je na svečanost stigao kao predstavnik eAgrar-a koji se trenutačno nalazi u pilot fazi.

image
Potpisivanje ugovora za studentske projekte
Unist

- To je sustav koji omogućuje poljoprivrednicima provjeru stanje na usjevima. Razvili smo uređaje, male meteorološke stanice koje omogućuju praćenje vremenskih uvjeta, a drugi dio našeg sustava jest web aplikacija koja poljoprivrednicima omogućuje da u svakom trenutku imaju preciznu informaciju o stanje usjeva, što uključuje moguću pojavu bolesti, mraza, potrebu za navodnjavanjem - objasnio je ovaj student FESB-a. Za ovaj projekt dobili su malo više od sto tisuća kuna.

- Oprema je skupa tako da podrška Sveučilišta pomaže našim studentskim budžetima da ne moramo sve sami financirati - dodao je Damjanović dok je predstavnica udruge "Studentski katolički centar Split" Manuela Mirt izdvojila četiri projekta za koja su dobili sredstva među kojima je i poznati "72 sata bez kompromisa", međunarodni volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo.

- Sredstva smo dobili i za naš volonterski centar, ljetni kamp na Braču kao i 3D formaciju, program koji se provodi tri godine zaredom. Tijekom prve godine sudionici djeluju u malim grupama, imaju animatore i istražuju svoje talente, kroz drugu godinu prolaze program duhovnih vježbi, a treću godinu organiziraju razne volonterske akcije kako bi sve to što su dobili dijelili dalje društvu - pojasnila je Mirt.

Rektor Sveučilišta naglasio je koliko je i zbog čega važno podignuti studentski standard.

- Mi od sredstava Sveučilišta, od studentskih upisnina izdvajamo taj novac. Nama je bitno da su naši studenti zadovoljni i ovime zapravo njegujemo znanost. nema bolje promocije znanosti, ali i kulturu, medije i sport. Splitsko sveučilište ima jedan dobar zamah, lako je poletjeti, ali je bitno da tu let i visinu nastavimo ili u najmanju ruku zadržimo. Da ne bi slijedio pad mi potičemo naše studente, između ostalog i ovim projektima da dalje rastu i razvijaju se - istaknuo je rektor Ljutić.

Osam projekata

Prema Pravilniku o raspodjeli sredstava iz upisnina Sveučilišta u Splitu dodijeljena studentskim udrugama za financiranje studentskih projekta u području znanosti i tehnologije (osam projekata) studenti su dobilo 731.232,32 kuna, za kulturu i umjetnost (dvanaest projekata) 583.546,60 kn dok je za one sportske (pet projekata) izdvojeno 731.414,20 kn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2022 17:45