StoryEditor
SplitSINCRO.GRID

Predstavnici HEP-a najavili milijunske radove na postrojenju u Konjskom, a obišli su i gradilište trafostanice na Sućidru u pratnji Vilija Beroša

Piše Merien Ilić
30. lipnja 2020. - 14:55
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Predstavnici Hrvatske elektroprivrede i Hrvatskog operatora prijenosnog sustava s uzvanicima otvorili su ovog utorka radove na izgradnji postrojenja za statičku kompenzaciju u Konjskom u sklopu EU projekta naprednih mreža SINCRO.GRID. Nakon toga obišli su i gradilište nove trafostanice Sućidar u Vinkovačkoj ulici u Splitu.

Kako je rečeno, SINCRO.GRID je najinovativniji projekt Europske Komisije u području naprednih mreža i sufinanciran je iz europskog fonda za strateške infrastrukturne projekte u vrijednosti od 40,5 milijuna eura, u kojem sudjeluju HOPS i HEP-Operator distribucijskog sustava. Ugovorena vrijednost radova i opreme na postrojenju u TS Konjsko iznosi 105 milijuna kuna.

- U Splitu, riječ je o 120 milijuna kuna vrijednoj zajedničkoj investiciji HOPS-a i HEP-a koji naglašavaju kako je izgradnja trafostanice Sućidar jedna od najvažnijih investicija za dugoročnu sigurnost opskrbe električnom energijom grada Splita - kazao je Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a najavivši daljnja investiranja u razvoj mreže kako na obali, tako na dalmatinskim otocima gdje će se graditi nove trafostanice, uz projekte izgradnje solarnih elektrana i baterijskih punjenja.

image
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

U Konjskom i u Splitu je boravio i ministar zdravstva Vili Beroš u ime predsjednika Vlade, koji je podržao sigurniju i ekološki prihvatljiviju opskrbu električnom energijom cijelom Splitu uz sigurnu isporuku električne energije KBC-u Split.

Osvrnuo se i na aktualnu epidemiološku sliku u Hrvatskoj:

- Nema značajnijih odskakanja. Žarišta u Zagrebu i Đakovu su pod kontrolom, a službe vrše svoja postupanja. Važno je da ne svjedočimo eksponencijalnom rastu novooboljelih. U Zadru je situacija mirna, pa nema u državi nekih kriznih situacija. Kao članica EU ne možemo iskakati s pojedinim odlukama kako hoćemo, pa tako i po pitanju granica. Na tragu smo istih rješenja i dogovora i mislim da će biti u redu. Ako se situacija značajnije pogorša, spremni smo u svakom trenutku reagirati. Pratimo broj ljudi koji ulaze u Hrvatsku, to je pod kontrolom - rekao je Beroš.

Komentirao je i zdravstveno stanje nekoliko korisnika u Domu za starije u Vukovarskoj koji su imali povišenu temperaturu. Njima su uzeti brisevi, a srećom nitko nije pozitivan.
- Također, jedan djelatnik iz doma na Zenti ima određene simptome, pa nije bio na radnom mjestu. No, i on je negativan. Pratimo sve kao i do sada i postupat ćemo prema pravilima struke - zaključio je ministar.

image
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
#FRANE BARBARIĆ#HEP#HOPS#VILI BEROŠ#SPLIT

Izdvojeno

02. srpanj 2020 14:58