StoryEditorOCM
SplitPRISTIGLO JE 13 RADOVA

Predstavljeno pobjedničko rješenje za prestižni Istraživački medicinski centar: Tim sastavljen od arhitekata iz tri zemlje upoznao se na radionicama u Splitu

Piše Ana Franić
2. lipnja 2022. - 21:40

U Palači Milesi, u sjedištu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Splitu HAZU-a, u četvrtak navečer predstavljeni su rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Istraživačkog medicinskog centra Split (IMCS).

Na natječaj je pristiglo ukupno 13 radova, a pobijedilo je rješenje koje potpisuju arhitekti Silvija Shaleva, Mirjana Lozanovska, Erik Jurišević i Irena Mažer Hranuelli i njihovi suradnici arhitekti Dimitar Milev, Tamara Jerkov i Emilija Aleksijoska.

image

Pobjednički rad

DAS

- Naš tim sastavljen je od arhitekata iz Makedonije, Slovenije i Hrvatske, a povezuje nas upravo Split jer smo se tu i upoznali. Kao studenti boravili smo u Splitu mjesec dana kada smo sudjelovali na radionicama arhitekture tako da jako dobro poznajemo grad. Zbog toga nam je jako drago da smo osvojili prvo mjesto. Moram naglasiti kako ovo nije prva nagrada koju smo osvojili u Hrvatskoj, iza nas su već projekti u Vukovaru i Varaždinu, ali Split nam je nova inspiracija - sa smiješkom nam je kazala Mirjana.

image

Silvija Shaleva, Mirjana Lozanovska, Erik Jurišević, Irena Mažer Hranuelli

Paun Paunović/Cropix
 

Zgrada će se graditi u južnom dijelu bolnice na Križinama, u neposrednoj blizini Medicinskog fakulteta. Projekt će se realizirati u suradnji KBC-a Split, Sveučilišta u Splitu te Medicinskog fakulteta u Splitu, a financirat će se iz fondova Europske unije. Riječ je o infrastrukturi čija će izgradnja i uspostava, kroz povezivanje znanstvenog i kliničkog rada te formiranje interdisciplinarnih istraživačkih grupa, biti preduvjet za podizanje kvalitete znanstveno-istraživačkog rada u području biomedicine i zdravstva.

Ravnatelj splitskog KBC-a, prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, nije mogao sakriti zadovoljstvo provedenim natječajem. Istaknuo je da je najbolji tim stručnjaka, istraživača i znanstvenika iz KBC-a Split i Medicinskog fakulteta na ovom projektu počeo raditi prije pet godina. 

- Najvažniji događaj je bio dodjela osam milijuna kuna sredstava iz europskih fondova za izradu projektne dokumentacije, a sve to nas je dovelo i do pobjedničkog rješenja. Žiri sastavljen od uglednih arhitekata i liječnika znanstvenika odabrao je ovo rješenje i sretni smo da se to dogodilo - kazao je ravnatelj Meštrović.

image
Paun Paunović/Cropix

Istaknuo je da je ovaj projekt važan ne samo za Split, već i za cijelu Hrvatsku. 

- Njegova vrijednost je demografska, gospodarska i intelektualna. Koliko god ovaj projekt koštao, njegova stvarna vrijednost je neusporediva i nemjerljiva. Split ima te kapacitete i imamo sve mogućnosti, a jednom kada centar bude završen bit će primamljiv za istraživača iz cijeloga svijeta. Tko ne bi došao u naš Split i ovakav centar. Mislim da nema boljeg mjesta na svijetu i to je dodatna vrijednost Splitu, ali i Hrvatskoj - rekao je ravnatelj Meštrović. 

Predsjednica Društva arhitekata Splita Daša Gazde je istaknula da je riječ o jednom od najvećih natječaja koji se napravio u Hrvatskoj. Objasnila je da je riječ o 20 tisuća kvadrata istraživačkog prostora, a zgrada će biti opremljena najmodernijom tehnologijom koja postoji. 

image
Paun Paunović/Cropix
image

Zoran Đogaš i Davorin Rudolf

Paun Paunović/Cropix
image

Daša Gazde i Davorin Rudolf

Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 05:01