StoryEditorOCM
SplitNAIZGLED BANALNO

Predstavljena zanimljiva umjetnička intervencija u parku na Trsteniku; umjetnik Boris Šitum svojom ‘Košuljom od lišća‘ u drvoredu čempresa poslao snažnu poruku

Piše Merien Ilić
9. travnja 2022. - 20:43

U parku u Ulici Dinka Šimunovića na Trsteniku postavljena je skulptura "Košulja od lišća" autora Borisa Šituma, svečano predstavljena ove subote.

Riječ je o prvonagrađenom radu 40. Splitskog salona "Emanuel Vidović" – Mjesto za umjetnost, a sam naziv "Košulja od lišća" inspiriran je naslovom pjesme hrvatskog pjesnika Nikole Martića.

Boris Šitum izveo je javnu skulpturu, umjetničku intervenciju u drvoredu čempresa na visoravni kojom na jugoistočnoj strani završava Trstenik. Investitor postavljanja instalacije je Grad Split.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Košulja od lišća instalacija je namijenjena dopuni stabla čempresa u drvoredu u blizini autorovog mjesta stanovanja. Naizgled je to banalan prizor na kojeg nitko ne obraća pažnju, osim ponekog rijetkog prolaznika koji bi se začudio takvoj sceni. Prazno mjesto u drvoredu za autora predstavlja blagu, ali kontinuiranu iritaciju oka i razuma, mjesto potencijalne intervencije i mogućnost ostvarenja predviđenog sklada.

image
Nikola Vilić/Cropix

Materijaliziranje obrisa čempresa je slikovita priča o potrebi za djelovanjem, za budnošću i vrlinom interakcije sa svijetom što nas okružuje. Košulja od lišća je umjetnost niotkuda, pitoma i dobrodošla pojava u životu kojeg živimo, a nismo ga ni svjesni. Košulja od lišća je znak i podsjetnik - napisali su likovni stručnjaci iz HULU.

image
Nikola Vilić/Cropix

Šitum je autor niza javnih skulptura i prostornih instalacija na području Splita i okolice. Između ostalih, poznata je bila njegova umjetnička intervencija "Jutro" na putu od Žrnovnice ka Srinjinama gdje je preoblikovao betonski stup nekadašnjeg dalekovoda, no radnici na elektrodistribuciji su ga svojedobno srušili uz obrazloženje da ugrožava sigurnost.

Postavio je Šitum ispred svoje zgrade na Trsteniku i sjajnu instalaciju "Moj komad neba", krletku od mesinganih cijevi koja predstavlja preskupi i mnogima nedostižni metar kvadratni stambenog prostora. Sada je pak, sa svog prozora uočio nedostatak čempresa u drvoredu i promptno 'intervenirao'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 04:06