StoryEditorOCM
SplitMILIJUNSKI PROJEKT

Predstavljena nova platforma HGK, šef splitske Komore Joze Tomaš poručuje: Tu se mogu naći svi proizvodi kroz jednu burzu i svima su dostupni

9. lipnja 2020. - 15:24

Nova informacijsko-komunikacijska platforma Hrvatske gospodarske komore uvelike bi mogla olakšati život građanima, zaposlenicima u javnoj upravi te poslovnim subjektima. Naime, Digitalna platforma projekt je koji je započeo prije dvije i pol godine, a njegova vrijednost je 24 milijuna kuna, od čega je 85 posto financirano iz Kohezijskog fonda Europske unije.

– Samu konstrukciju projekta odradili smo zajedno s našim članicama jer smo željeli napraviti platformu koja je funkcionalna i koja će služiti, među ostalima, upravo njima. Vjerujem da smo to postigli, što dokazuje i broj korisnika. Trenutačno ih imamo 25 tisuća, a do kraja godine zaigurno će ih biti pedeset tisuća – kaže Sanja Šimić, direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj HGK.

Digitalna komora te portal digitalnakomora.hr nude osam glavnih usluga: e-financiranje, zakonodavstvo, edukacija, gospodarske informacije, pokretanje poslovanja, sajmovi i promocije, javne ovlasti te e-članice.

– Imamo i veliki niz podmodula i, kako bi se reklo jednostavnim jezikom, za svakog ima ponešto – od mogućih povezivanja s izvorima financiranja, bilo da se radi o fondovima Europske unije ili jedinicama lokalne samouprave, do podataka i informacija, financijskih pokazatelja, mogućnosti primjene zakonske regulative... Imamo nešto i za poduzetnike početnike, tu su i naši tradicionalni sajmovi, akcije "Kupujmo hrvatsko", kao i javne ovlasti koje sada omogućuju da sve riješite putem digitalne platforme, bez nepotrebnih dolazaka, papirologije, pečata... – naglašava Šimić.

Kako bi se platformi pristupilo, u internetski pretraživač treba upisati adresu digitalnakomora.hr te se registrirati, bilo kao tvrtka ili privatna osoba.
– U ovom razdoblju u kojemu krećemo u malo veći promotivni opseg, dogovorili smo se da svima zainteresiranima omogućimo potpuni pristup, tako da su na našem portalu dostupne sve informacije, bez ikakvih ograničenja. Preko dijela portala pod nazivom "e-članice", sve naše aktivnosti napravili smo vrlo transparentnima, a možete nam se i obratiti u vezi s određenom problematikom. To je jedna proaktivna komora u skladu s današnjim vremenom – poručuje Šimić.

Od 25 tisuća korisnika, gotovo 10 posto čine tvrtke s našeg područja, kaže Joze Tomaš, predsjednik Županijske komore Split, te naglašava kako vjeruje da će ovaj broj još narasti.
– U proteklom vremenu pokazalo se da su Digitalna komora i digitalizacija itekako važne. Tako da je ovo jedan naš vizionarski projekt, koji je započeo prije dvije godine i sada u punom svjetlu živi i zaživjet će još više. To je mjesto gdje se mogu pronaći svi proizvodi kroz jednu burzu. Svaki poduzetnik, bilo da je član HGK ili ne, može pristupiti Digitalnoj komori – naglašava Tomaš i dodaje kako je ovaj projekt živ organizam koji će se dodatno unaprjeđivati i usavršavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 05:44