StoryEditor
Splitbogati opus

Predstavljena knjiga o Anti Kuzmaniću: 'Sreća je glavni razlog njegovih arhitektonskih produkcija'

15. prosinca 2018. - 00:04
milesi_kuzmanic1-141218

U organizaciji Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu a pod medijskim pokroviteljstvom Slobodne Dalmacije u petak je u splitskom Zavodu za znanstveni umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavljena knjiga „Grad Split i arhitekt Ante Kuzmanić“.

Knjigu su predstavili prof. Neno Kezić, prodekan za studije arhitekture i urbanizma Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije (FGAG) Sveučilišta u Splitu, prof. Vedran Mimica s Illinois Institute of Tehnology u Chicagu, dr. sc. Sanja Matijević Barčot sa FGAG Sveučilišta u Splitu te prof. dr. sc. Darovan Tušek također se splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije.

Heterogeni opus

- Ova knjiga govori o odnosu arhitekta Kuzmanića i grada Splita i na taj način se stvara monografski okvir. Sadrži pet tematskih poglavlja koji prikazuju arhitektov rad za kojeg mislim da je jedan od najproduktivnijih hrvatskih arhitekata od 80-ih godina prošlog stoljeća do danas - rekao je prof. Vedran Mimica i dodao kako osnovni tekstualni korpus knjige, čiju je većinu tekstova Kuzmanić sam napisao, otkriva višeslojnost pogleda na fenomene arhitektonske prakse u vremenima socijalne tranzicije u Hrvatskoj i preklapa se s prikazima izgrađenih objekata te natječajnim radovima koji su raspoređeni prema tematskom određenju poglavlja.

Opus arhitekta Ante Kuzmanića izuzetno je heterogen u pogledu arhitektonskih zadataka. Projektira zdravstvene objekte, škole, vrtiće, stambene objekte, benzinske stanice, poslovne zgrade, bazene i crkve a gotovo da i nema funkcionalnog tipa s kojim se kao projektant nije uhvatio u koštac i doveo ga do uspješne realizacije.

Polazišna točka

- Knjiga pred nama otkriva cijeli niz projektantskih vještina i strategija koje dokazuju da je sreća, za koju Kuzmanić skromno tvrdi da je glavni razlog njegovih arhitektonskih produkcija, tek mali segment koji je često nužan ali ipak nedovoljan u izuzetno kompleksnim procesima koji dovode do konačne materijalizacije arhitektonske ideje.

U knjizi se Kuzmanićeve projektantske vještine i strategije otkrivaju kroz prezentirane projekte koje sam na sreću dobila ja priliku analizirati, a koje autor i sam otkriva nesebično i vrlo iskreno u ovoj uspješnoj transformaciji od prakticirajućeg arhitekta u pisca - detaljnije će dr. sc. Sanja Matijević Barčot.

Kroz knjigu se vidi da je razumijevanje konteksta ključna polazišna točka u svim Kuzmanićevim projektima.

- Uspjeh knjige leži u tome što je svatko izvrsno odradio svoj posao, a naravno glavni dio je Ante Kuzmanić napravio prije nego što je knjiga nastala- dodao je dr. sc. Darovan Tušek.

Najmanje o svojim arhitektonskim produkcijama i uspjesima govorio je Kuzmanić koji se skromno našalio kazavši da nije znao da je toliko pametan i zahvalio svima koji su pomogli u stvaranju knjige te brojnim posjetiteljima koji su došli na njeno predstavljanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2021 21:59